„Ясна поляна” – новото на сцената на Театър 199

5/5

На 15 ноември в Театър 199 „Валентин Стойчев” бе премиерата на постановката „Ясна поляна” от хърватина Миро Гарван с режисьор Иван Урумов. В постановката на, чието оригинално заглавие е „Чехов каза „сбогом” на Толстой”, участват Георги Кадурин (Толстой), Мариана Миланова (София), Иван Юруков (Чехов) и София бобчева (Олга). Преводът дължим на Александра Ливен, сценографията е на Мария Диманова, музиката – на Добрин Векилов – Дони, а фотограф е Борис Урумов.

Авторът Миро Гарван коментира постановката си така: „Изключително щастлив съм, че пиесата ми „Чехов каза „сбогом“ на Толстой“ или „Ясна поляна“ – заглавието, на което се спряхме за настоящата постановка, ще се играе в България на сцената на уважавания софийски Театър 199 „Валентин Стойчев“. Текста написах през 1988, когато бях 27 годишен. В него става дума за взаимоотношенията между млад и възрастен писател и техните съпруги, но аз не исках да се ограничавам само с конфликтите помежду им, а по-скоро да разгледам широките аспекти на темата за сблъсъците между поколенията и между мъжа и жената въобще, любима моя тема.

фотограф: Борис Урумов

През изминалите 30 години тази пиеса има 15 премиери в Европа и Америка, от Париж до Вашингтон, от Загреб до Белград. Ще ми се да вярвам, че тя е толкова жива не само поради факта, че съм се стремил да предоставя достатъчно богат материал, с който актьорите да разгърнат своите способности в разработката на героите си, но също и  защото за миг не съм пренебрегвал какво би развличало зрителите най-добре.

Някои критици са обръщали внимание, че в биографичните драми за личности от миналото, аз ги представям и като „най-обикновени“ хора, което ги прави по-убедителни и близки до съвременния човек. Освен това, обичам да преплитам сериозното с комичното, тъй като живият живот е изтъкан от тях.

Убеден съм, че българи и хървати възприемат света по подобен начин, и че така ще се окаже и с моята пиеса, а също, че избраните артисти ще я представят по най-добрия възможен начин на зрителите си.

фотограф: Борис Урумов

Миро Гарван е съвременен хърватски автор, роден през 1961 г. Неговите произведения са преведени на 40 езика, а книгите му са излезли в 200 различни издания в родината му и в чужбина. Драмите и комедиите на Гавран имат над 330 премиери по света и са гледани от повече от три милиона театрални зрители.

Той е единственият жив драматург в Европа, който има театрален фестивал, посветен единствено на неговите пиеси извън страна му. „Гавранфест” е основан през 2003 г. в град Търнава, Словакия, преместен в Краков, Полша през 2013 г., а от 2016 г. в Прага, Чехия.

Миро Гавран дебютира през 1983 г. с драмата „Антигона на Креон”, в която се занимава с темата за политическата манипулация. Три години по-късно излиза „Нощта на боговете”, като тук разглежда връзката между твореца и тоталитарната власт. Следва цикъл от пиеси, съсредоточаващи се върху отношенията между мъжа и жената, в които героите му често са големи исторически фигури. В тези творби авторът създава серия от сложни женски образи, силни и емоционални.

Досега Гавран е написал четиридесет пиеси, включително „Смъртта на актьора”, „Всичко за жените”, „Всичко за мъжете”, „Любовта на Джордж Вашингтон”, „Как да се убие президент”, „Тайната на Грета Гарбо”, „Паралелните светове”, „Нора в нашето време”, „Мъжът на жена ми”, „Пациентът на д-р Фройд”, „Куклата”, „Сладолед”, „Бира”

фотограф: Борис Урумов

Сред градовете, в които водещи театри представят негови текстове са: Ротердам, Вашингтон, Москва, Рио де Жанейро, Париж, Буенос Айрес, Уотърфорд, Мумбай, Братислава, Прага, Любляна, Сараево, Краков, Белград, Атина, Аугсбург, Виена, Ню Йорк, Лос Анджелис, Рига, Вилнюс, София…

Гавран е публикувал десет романа, сборник с разкази, а също и редица книги за деца и юноши. Носител е на двадесет хърватски и международни награди. През 2014 г. става член на Академията за литература на Русия и асоцииран член на Академията за наука и изкуство на Хърватия. След като авторът получава званието си по драматургия в Академията за театър, филм и телевизия в Загреб, работи като драматург и театрален директор в известния театър ITD в Загреб. От 1993 г. той живее и работи като професионален писател. Женен е за актрисата Младена Гавран, с която основават Театър „Гавран” в Загреб през 2002 г. Синът им Яков също е актьор.

Следващите представления са насрочени за 2 и 18 декември, а за повече информация и резервации можете да се обърнете към Театър 199 на 02 987 8533!

 

фотограф: Борис Урумов

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp