„Завръщане в нощта на Бродуей“ от Стоян Йоргов в галерия „Ракурси“ от днес

5/5

Галерия „Ракурси“ представя изложба фотография на Стоян Йоргов „Завръщане в нощта на Бродуей“, която може да бъде видяна на място от 28 февруари до 18 март.

За композицията си авторът казва: „Това е фотографска разходка в старите кина на улицата „Бродуей“ в Лос Анджелис. Всички изображения са направени в кино домовете, намиращи се в дългия почти миля участък на ул. „Бродуей“, между „3-та улица“ и „Олимпик булевард“ в центъра на центъра на Лос Анджелис. Серията фотографии анализира влиянието, което „Нощ на Бродуей“ (еднодневен фестивал) оказва върху процеса променящ града и последвалите го цикли на развитие и забавяне, едновременно с икономическия и географски растеж в Мегаполиса. Фотографиите от старите кина показват сближаването и отдалечаването между различните истории на великите архитектурни постижения на XX век в тази част на града. Чрез обектива на камерата усещам как се разрежда пространството, избледнява паметта за времето и културата на най-добрите театрални и филмови квартали. Навигирам спомените, създавайки у зрителя една романтична представа за добрите дни на най-младото изкуство на XX век – Киното.“

Откриването на изложбата е тази вечер от 18:30 часа в галерия „Ракурси“.

Стоян Йоргов завършва Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ в Сливен през 1982 г. Впоследствие специализира оформление и фонов дизайн с класове в Los Angeles Academy of Figurative Art. Работи в областта на съвременната фотография, визуалните изкуства, анализа на тенденции, интериорния дизайн. Работи и с архитектурните студиа L+V Architects inc., PAAstudio и др. Негови творби са в частни колекции в Швейцария, Белгия, Англия, Русия, Лос Анжелис, София, Хага, Люксембург, Мюнхен.

Сред експозициите му са:

2021 Work-in-progress върху проекта с документална фотография “Bringing Back Broadway”, Лос Анжелис

2021 Work-in-progress върху книгата “Estate Sale Project LA”

2020 “18% Gravity”, Самостоятелна изложба, галерия Ракурси, София

2020 “Project: Make your own exhibition”, 01.08.2020-30.08.2020, групова изложба, Kunsthalle Zurich, Цюрих

2020 Sofia Art Week, видео работата “Конверсия, приспособяване, духовен прелом”, Гьоте-институт, София

2020 “Пластелин и дадаизъм”, Art space Луна, Бургас

2009-2019 Документална визуализация в изданията на Brewery Art Walk, Лос Анжелис

1992 Международна изложба, Pasinger Fabrik, Мюнхен

1984-1989 Участва в множество групови изложби в Сливен и страната

1985-1986 Сценичен дизайнер в Държавен куклен театър, Сливен

Участия/селекции:

2021 Представяне в алманаха за култура на Дарик радио “Dolce far niente”, редактор Мариета Ценова

2021 ”Making of”, видео документация и заснемане на видео архив към изложбата “Възможни изложби” на Светлана Мирчева в Софийски Арсенал-Музей за съвременно изкуство.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp