Защо с възрастта ставаме по-консервативни?

Днес излязоха резултатите от последните избори във Великобритания. Те показаха красноречиво (виж графиката), че колкото по-млади са хората, толкова по-либерални са те, и обратното – колкото повече остаряват, толкова по-консервативни стават.

Освен идеята, че с възрастта хората помъдряват, има и редица други обяснения за това защо ставаме все по-консервативни с времето. Колкото и да е странно,  причината е много проста – младите нямат какво да губят. Когато са под 15-25-годишни, те са част от образователната система и представата им за света е илюзорна и някак ви идеалистична. Те все още нямат никаква собственост, нямат нищо освен себе си и идеите си.

Между 25 и 35 години те се потапят в живота, за първи път се хващат на работа, започват да печелят пари, да се издържат сами, намират си партньор в живота и често в тази възраст се женят и имат деца. Именно затова на 35 (според графиката) тенденцията се обръща и хората се превръщат в консерватори по убеждения.

През годините след това те преминават през още няколко ключови момента – растат в кариерата, изкарват повече пари, придобиват имоти и други активи, децата им порастват, влизат в университети и самите те стават родители.

Всички тези уж незабележими неща от живота правят хората много по-отговорни. Те не искат да губят нищо от това, което са изградили с годините – семейството си, дома си, кариерата си, начина си на живот. И не само това – те искат да гарантират сигурността на бъдещите поколения. Това автоматично превръща всички алтернативни и новаторски идеи в опасност, а всички идеи,  доказали се с времето, в приемливи решения, които просто работят.

Да, младите са склонни да експериментират с всичко и често взимат рискови решения. Хората над 35 са по-умерени в своите решения, като след 50 рискът се свежда до минимум. Това всъщност е и съветът на всеки финансов консултант при управление на личните финанси – като млади да инвестираме във вискорорискови инструменти и с напредване на възрастта да инвестираме в по-консервативни и нискорискови инструменти. Странно съвпадение,  ще кажат някои. Но ние не вярваме в съвпаденията – това е чисто и просто отговор на нагласата на хората и техните очаквания.

Ако се притеснявате, че с годините може и да ви допаднат идеи, които допреди 10 години не са ви харесвали и бихте се сражавали с бомби Молотов срещу тях – спокойно. Всичко е наред. Просто сте с една идея по-мъдри отпреди. И няма нищо лошо в това да промените вярванията си на 180 градуса. Това означава, че сте научили повече, разполагате с нови факти, развили сте се, осъзнали сте се и не сте се оставили на течението,  повтаряйки едни и същи идеи както на 15-годишна възраст, така и 40 години по-късно.