Защо е важо съзнателното зачеване – интервю със Соня Борисова

5/5

Соня е жена, майка, консултант, преводач, пътешественик, откривател. Но преди всичко тя е човек с всичките му бели, черни и сиви оттенъци. Мечтае хората да подхождат осъзнато към всичко в ежедневието си, да се стараят всеки ден да бъдат по-добри от вчера, да създават всичко, залагайки най-хубавите ценности в него, да знаят, че всяко действие носи последствия и за бъдещите поколения.

Какво представлява съзнателното зачеване?

Отговорът на този въпрос е многопластов и следователно дълъг. Но, накратко, съзнателното зачеване е намерението на двамата родители да създадат дете, като преди това преминат подходяща подготовка. Съзнателното зачеване е процес и то прекрасен! Основният умисъл, заложен тук, се състои в това, че бъдещите родители разполагат с възможността да се осъзнаят като творци на нов живот, подготвяйки тялото, ума и духа си за това невероятно приключение.

Какво те провокира да започнеш да се занимаваш с тази тема?

Провокира ме най-вече собственият ми опит. След като със съпруга ми се сблъскахме със силното желание за дете, което обаче все не водеше до положителен резултат, разбрахме, че зачеването не е просто физически процес и причината за неуспех трябва да е някъде другаде. След много четене, йога практики, медитация, подходящ хранителен режим, малко помощ от хранителни и билкови добавки, създаване на здравословна среда у дома чрез отстраняване на вредни препарати, козметика и подходящи съдове за готвене, най-накрая посрещнахме прекрасната вест. Аз преминах през сериозно пречистване на емоциите си, освобождаване на утробата си от натрупани обиди още от детските години, които дори не знаех, че си стоят някъде в там. Съпругът ми пък имаше нужда от по-сериозно заземяване, отстраняване на стреса и почивка. След като вече имах и подходящо образование зад гърба си, реших, че и другите хора трябва да узнаят за тези възможности и за това, че нещата изобщо не са трудни, но дават невероятен резултат, когато си отдаден. Инвитро клиниките далеч не са първият избор в такива ситуации. Отговорът е вътре в нас и ние можем да разкрием невероятния си потенциал, особено когато има кой да ни води.

В какво се изразява твоята работа с двойката?

Работя с двойката на всички нива: подготовка на тялото, ума и духа за посрещане на детето в тяхното семейство. Заедно търсим и разискваме какви са техните проблеми и как да ги решим. Говорим много за емоциите – както на мъжът и жената по отделно, така и за емоционалното състояние на самата двойка. Понякога именно тук се крият много блокажи, които хората, първо, не разпознават и, второ, не могат да премахнат сами. Същото важи и за храненето – то има сериозен принос към фертилните ни способности, затова обръщам голямо внимание и на този аспект. Да, има общи препоръки, за които споделям и на курсовете за двойки, провеждани от мен, но работата ми като цяло е строго индивидуална в зависимост от нуждите на всяка двойка.

Колко време преди зачеването е добре да започне подготовката?

Моята препоръка е поне 4-6 месеца преди зачеване. Искам да споделя нещо много важно, за което повечето хора не се замислят, а именно, че здравето на бъдещото ни дете не се гради след раждането, не се гради даже и по време на вътреутробното му развитие, а се създава 6 месеца преди зачеването, като отговорността е разпределена поравно между двамата родители. Колкото повече хора осъзнаят това, толкова повече здрави деца ще се раждат, вследствие на добрата физическа и психическа подготовка на родителите си.

Какви са различните аспекти на съзнателното зачеване?

Какво вече споменах, първият е физическият – започва с подходящо пречистване на тялото и продължава с по-здравословен начин на живот и хранене. Трябва да се обърне внимание и на това да прочистим дома си. Вторият засяга ума. Всички добре знаем колко натоварен е нашият мозък в сегашно време, мислим за всичко, а когато трябва да се съсредоточим върху нещо важно, като например създаването на дете, всяка здрава мисъл изчезва, изместена от хилядите незначителни задачи, които създават истинска суматоха в главата ни. Работата ни тук е да се научим как да спрем тази какафония или поне да я успокоим. Тогава се постигат реални резултати. След това идват емоциите, какво съхраняваме в себе си? Защо изобщо не го пуснем да си иде? Не създават ли тези емоционални състояния пречки в общуването (било то физическо или вербално) с партньора? А къде остава доверието? Говорим много и за родовите травми, ако има такива, както и влиянието на майката и бащата в семействата на двамата бъдещи родители. Като обобщение, работя с двойката на холистичен принцип, старая се да не пропусна дори малки детайли, тъй като понякога именно те могат да имат огромно значение за това колко бързо ще се постигне зачеване.

Какви са навиците, които е добре да изгради двойката?

При всяка двойка е различно. Но, определено, досегашният ми опит показва, че трябва да се работи на всички нива: като се започне от спиране на кофеиновите и газирани напитки, преминем към занимания, които ще помогнат на всеки да разкрие творческия си потенциал, после се научим да почиваме. Ама наистина да дадем на тялото и ума си почивка – качествена! Добре е партньорите да се научат да споделят абсолютно всичко помежду си, особено като говорим за чувства. Споделените практики с партньора също са нещо прекрасно, което позволява на мъжа и жената да се свържат на друго ниво. Дори 10 минути да отделяме на ден, пак се гради един хубав навик, който, смело мога да кажа, води до бързи положителни резултати. Добре е да се храним с домашно приготвена храна. Бъдещите родители трябва да знаят, че не трябва да се сравняват с други двойки, които по-бързо от тях са сбъднали своята мечта. Всяка двойка е уникална и е дарена със способността да създаде уникално свое подобие. Да, понякога това изисква време, но пък резултатът си заслужава! Полезен навик е да се наслаждаваме на времето заедно, да правим любов, когато ни се прави любов, а не фанатично да следим месечния цикъл. Списъкът е дълъг, затова ще спра до тук.

Сподели твоята любима техника за осъзнатост?

Често пъти излизам да се поразходя, просто ей така, ходя и то доста. Оставям краката и дъхът ми да ме водят. Наблюдавам всичко и всички без да анализирам. Давам си сметка, че всеки човек, с когото се разминавам по улицата, носи част от мен, както и аз нося частици от него в себе си. А всички заедно сме част от вселената. По този начин се постига осъзнатост не просто за настоящето, тук и сега, но и замисъла на живота. Друг път просто сядам на пода вкъщи и дишам бавно и дълбоко. Заземявам се, осъзнавам тялото си, обръщам се с благодарност към всичко в живота си. Това са двете мои любими техники.

Как могат да те открият двойките, които желаят да работят осъзнато по тази тема?

Най-лесният начин е чрез фейсбук страницата ми „Соня Борисова – Съзнателно зачеване“ или в инстаграм на @conscioussonya. Разбира се, отговарям на имейла и телефон за връзка, които са посочени там.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp