Защо е добре да има повече ядрени електроцентрали – безпристрастно

5/5

Ядрената енергетика у нас е нещо, което е повече политика отколкото енергетика и още по-малко наука. Определени кръгове броят гласоподавателите си на база на това ще строят  или няма да строят ядрените мощности на страната. 

Затова няма да ви говоря нито за Белене, нито за Козлодуй, нито за клета майка България. Ще ви разкажа накратко защо ядрената енергетика е нещо прекрасно както за нас, така и за нашите деца и внуци. Хващайте камъните, с които ще ме замеряте и да започваме. 

Преди да говорим за АЕЦ (Атомна Електрическа Централа) нека обърнем внимание на другите източници на енергия. Все пак, ако казваме, че АЕЦ е най-доброто, то тогава трябва да знаем какви са алтернативите,  с които сравняваме, и по-важното – как работят. 

Работата на всички електроцентрали е банално проста. Тъй като човек не се е развил много откакто е изобретил колелото,  всички електроцентрали работят именно на този принцип. Не ви се вярва?

ТЕЦ – Топлоелектрическа централа

Този тип централи работят на принципа да изгарят някаква суровина, най-често газ, въглища, мазут, като при горенето затоплят вода, която,  под формата на пара,  върти турбини. Представете си го като огромна перка.

ВЕЦ – Водноелектрическа централа

Тези електроцентрали заемат почетни места в природата, а именно на ръба на язовирите. При изпускането на водна маса от язовира,  гравитацията и масата на падащата вода въртят турбини. Спомняте ли си големите перки от ТЕЦ-овете. Е, принципът е същият. Нали не смятате, че язовирите са направени,  за да се лови риба в тях. Направени са основно по две причини – енергия и питейна вода. Но по-скоро енергия. 

Вятърни електроцентрали

Всички сте ги виждали. Те също заемат ключови места насред океани, равнини и на други красиви природни места. Това са онези огромни вятърни мелници, които се движат от въздушните течения. В този случай имаме вятър, който върти турбина. 

Слънчеви електроцентрали

Уха. Ето това е тема за реферат, но аз ще трябва да се справя с няколко реда. Те не са един или два вида. Има такива, при  които огледала загряват кула,  пълна с някакъв тип течност (много често масло),  което всъщност отново стига до въртене на турбини в крайния етап. И е време за иновацията – когато говорим за енергия от слънцето, хората най-често се сещат за онези фотоволтаични панели, които хората поставят по къщи или заемат място сред нивите до някое село. Трябва да призная, че тези централи не въртят турбини, а разчитат на разлика в потенциалите, от които са направени. Прост физико-химичен процес, който няма нужда да си обяснявате, за да живеете живота си спокойно. 

АЕЦ- Атромна Електроцентрала

Дойдохме си на думата. Този тип централи използват ядрено гориво (уран),  който при контролирана верижна реакция отделя топлина. И тук се връщаме на първа точка – топлината загрява вода, а тя върти турбини. Да, прави сте – АЕЦ е като ТЕЦ, но със сменена горивна система. Нищо по-сложно. 

Когато човек  разбере за всички тези системи, си задава логичния въпрос – защо имаме нужда от толкова много и различни системи за  получаване  на енергия. Не може ли просто да вземем най-добрия (ефективен, евтин и екологичен) и да го експлоатираме до безкрайност. Отговорът е прост – не, не можем. 

Ето защо:

ВЕЦ може да имаме там, където природата е създала реки, които минават през правилните места,  на които удобно може да се направи язовир. Често язовирите се строят в условия на тераформиране. Тоест – хващаме и преместваме планина, изкопаваме море, отклоняваме реки, потапяме цели градове и села под вода. Ако искате пример от нашата територия – потърсете църквата Свети Иван Рилски,  потопена под водите на язовир Жребчево.

Ако обаче теренът не позволява  това да си построиш изкуствено река, планина или море, но районът е богат на въглища, тогава копаете въглища и ги горите. Поздрави на ТЕЦ Марица Изток и Стара Загора – с най-големия ТЕЦ и най-високия комин в Европа. Ако летите със самолет,   над облаците се вижда само мощната струя на комините на ТЕЦ-а. Проектирани са така, че да използват въздушните течения по такъв начин, че цялата гняс да се изхвърля толкова нависоко, че да пада чак към Скандинавските държави. Да не се изненадваме защо Грета е толкова гневна. 

Ако обаче нямате нито въглища, ниво вода, може да имате поне слънце или вятър, или боклук, или газ. 

Дотук добре. Поразяснихме си някои неща. Готови ли сте с камъните?

Един момент, да ви разясня още нещо. 

Всички тези електроцентрали са свързани с единна електрическа мрежа, която се управлява от енергиен регулатор. Този регулатор постоянно следи консумацията на енергия в мрежата, както и производството на такава. Причината е, че електричеството не може да се съхранява настрана, за да се ползва в бъдеще. Да, прави сте – има батерии, акумулатори, но не и с размери, които да съхранят електричестовто на една държава за няколко дни просто защото някой е решил да произведе повече електрическо от нужното. 

И точно тук се крие ключът към това, което искам да ви кажа. 

Когато в мрежата има свързани десетки или дори стотици електростанции, които произвеждат енергия, регулаторът трябва да гарантира, че при повишаване или намаляване на консумация, той ще може да увеличи или намали производството. 

И така, когато производството се окаже, че е над нормата – от мрежата се изключват някои електростанции. Например ТЕЦ Марица Изток спира да гори въглища или го прави в   по-малка степен. Десетки язовири в страната спират да изпускат вода, с което спира и подаването на електроенергия от тях. Разбира се, има редица други протоколи, но така ще го разберете най-бързо. 

Когато обаче консумацията се увеличи, а производството намалее, има недостиг на енергия. Този недостиг трябва да се компенсира. И знаете ли кой е най-лесният начин за компенсиране – увеличавате мощността на АЕЦ, ТЕЦ и всичко е точно. 

И си дойдохме на думата. 

Модерните хора, със своята некомпетентност смятат, че ако правим енергия от вятър и слънце, всичко е чисто и неподправено. Дори чиста Прана енергия се пуска по кабелите към нас , и оцветява аурите ни в цвета на дъгата. Но именно вятърните електроцентрали и фотоволтаичните им братя, колкото по-голям дял имат от електрическата мрежа,  генерират най-голямо замърсяване.  Защо ли? Причината е, че никой (все още) не може да контролира слънцето и вятъра. Независимо от избрания район за построяване на централите,  има вероятност да няма вятър в много от дните в годината, както и да няма слънце – да има дъждове, мъгли, облаци и всичко това да промени дебита на енергия подавана от електроцентралата. Да, това са временни колебания, понякога в рамките на часове, понякога в рамките на дни, но нещо често срещано и обичайно за тези непредсказуеми централи. Да не говорим за моментите, когато тези централи се повреждат заради обикновена градушка или супер силни ветрове. О, споделих ли, че слънчевите панели генерират 300 пъти (триста пъти) повече отпадъци за същото количество енергия спрямо атомните електроцентрали?

Е, вече знаете как става компенсирането на енергията. Пускате АЕЦ и ТЕЦ и всичко е точно. Те компенсират спада на енергия. Само че, ако нямате АЕЦ, който може да регулирате като котлоните в кухнята си, то тогава ползвате ТЕЦ. А тецовете както казахме изгарят газ, въглища или боклук,  за да получат енергия, а това генерира сяра, СО2, финни прахови частици, а понякога дори и диоксини, когато се изгаря боклук. Всичко това е точно обратното на това,  с което се борим. Искаме чиста енергия, но именно включването на чистите енергийни източници генерират тонове СО2, за да се гарантира енергийната сигурност на страната. Не само у нас, а навсякъде по света. 

Така, колкото по-голям обем от вятърни и слънчеви централи има в една държава, толкова повече тя има нужда от компенсиращи мощности като АЕЦ и ТЕЦ. А ако тя, както е в Германия, е спряла всичките си АЕЦ-и, започва да гори въглища. Разбира се, това не се вижда от хората и те смятат, че всичко е чисто и точно, но е точно обратното. 7 000 000 души умират всяка година от замърсяването на въздуха.

Ами Чернобил и Фукушима?

Правилно ме прекъснахте с тези примери. И ще ви ги обясня. Ръдърфорд създава теоретичния модел на атома през 1911 година. Първия реактор е създаден през 1942 година като част от проекта Манхатан. Сещате се, онези атомни бомби,  които осветяват пустинята Невада в САЩ. Едва през 1951  година е стартирал първият реактор,  произвеждащ енергия със експерименталната мощ от 100кW.

Е, първата истинска ядрена катастрофа се случва през 1986 година. Едва 35 години след началото на ядрената енергетика, при това при условия на неспазване на редица процедури в състояние на диктатура, която иска конкретни резултати. На практика, ядрената енергетика е пеленаче, а ние искаме тя не само да ходи, но и да кара колело по въже,  жонглирайки  с топка. 

Фукушима 2 – събитие, което вероятно помните. Първата ядрена авария, предавана на живо по всички медии, включително и в интернет. Всеки взрив беше коментиран от коментатори по света. “Реакторът избухна” викаха непросветените, а експертите обясняваха структурата на централата и че има доста други неща да избухнат, като например вода под налягане, водород и какво ли още не,  преди да видим атомна бомба. Така и не я видяхме, слава Богу. Кризата обаче при Фукушима беше взела предвид всички кризи от предишни аварии, включително Чернобил. Те имаха защита на защитата, на защитата до n-то ниво, само че не бяха предвидили едно – силно земетресение, което предизвиква толкова голяма вълна цунами, която да наводни централата и за запрати аварийните системи в историята. Е, японците овладяха ситуацията, макар че изпуснаха и в природата хиляди тонове радиоактивна вода. 

По-интересен обаче е резултатът от тези аварии. 

При Чернобил, са загинали двама от самия взрив, а 29 пожарникари от облъчване. Според различни институти по цял свят, броят на засегнатите под една или друга форма хора в цяла Европа е между 4000 до 60 000, като различните изследвания правят различни прогнози в дългосрочен план. 

Фукушима 2 – загинали са 573-ма души вследствие на евакуацията и причинения стрес, а от облъчване е починал 1. Цунамито предизвикало аварията е убило 15 893 души в същия ден. (Източник: OurWolrdInData)

Преди време, на едно събитие именно за ядрената енергетика, един колега попита “Колко хора са умрели преди да се направи първата трансплантация на орган? Колко хора са умрели преди първата успешна операция на апендицит? Колко хора са умрели преди изобщо първата операция в медицината?”.

Аз обаче се сетих за самолетните катастрофи. Всеки път, когато чуем за такава си представяме, че самолетите падат по-често отколкото стигат дестинацията си. Което е точно обратното. Всеки ден милиони самолети се приземяват безпроблемно там за където са тръгнали, но новините отразяват само онези, които са претърпели инцидент. По данни на ACRO, инцидентите със самолети намаляват и както и броят на жертвите с всяка изминала година, тъй като всеки инцидент води до подобряване на системите за сигурност.

Значи ли това, че ако понякога грешим, трябва да се отречем от всичко, което правим и да го заклеймим? Преди време хората са изпитвали страх от радиото, телевизията, автомобилите, електричеството, влаковете, самолетите, корабите… и за всички тях сме чували и виждали немалко инциденти, които са водели до смъртта или нараняването на хора. На хиляди хора. Така е. Но никой не би искал да остане в каменната ера и прогресът върви неминуемо с тежи жертви. Защото тези инциденти представляват порастването на човечеството – неговото прохождане и преход от пеленаче към изправен и разумен човек, такъв, който досега се е препъвал по своя път с цената на много рани и болка, но вече е изправен. И знаете ли какво? Един ден, когато ядрената енергетика е в нашите домове, превозни средства (не казвам автомобили) и дори в телата ни, ние пак ще правим фатални инциденти с някоя нова и странна технология, с тъмна материя, антиматерия, черни дупки или нещо друго, което тогава ще е модерно. 

В тази връзка, знаете ли че в Южна Корея създадоха изкуствено слънце? Ето ви нещо ново, от което да ви е страх. Повече по темата може да прочетете тук.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp