Зала „Славейков“ на френския институт ни очаква за Селекция „Първи филми“ (21-29 май)

5/5

С цел да популяризира авторското кино, в рамките на своите седмични прожекции Френският институт в България представя от 21 до 29 май селекция от „Първи филми“ на режисьори франкофони. Избраните заглавия насочват вниманието към иновативна и креативна кинематография, в която има свобода на тона и формата на изрязяване. Тези истории между реалността и фикцията провокират размисъла върху съвременния контекст на универсалните въпроси, на които хората по целия свят се опитват да намерят отговор.

Прожекциите се провеждат при спазване на всички санитарни мерки. Входът е с билет (стандартна цена 6 лв.; намалена цена 4 лв.) или с абонаментна карта.

Ето я и програмата:

петък 21 май, 18:30 ч. – „Кърваво мляко“

Драма, 2017, 1 ч. 30 мин.
Режисьор: Хюуберт Шарюел
В ролите: Суон Арло, Сара Жиродо, Були Ланерс

Тридесетгодишният Пиер отглежда млечни крави. Животът му се върти около фермата, сестра му ветеринар и родителите му, от които е наследил стопанството. След оповестяване на първите случаи на епидемия във Франция, Пиер открива, че едно от добичетата му е заразено. Няма как да се примири със загубата на животните си. За да ги спаси, не му остава нищо друго, освен да прибегне до крайни мерки…

събота 22 май, 19:00 ч. – „Хубав живот

Драма, 2012, 1 ч. 33 мин.
Режисьор: Жан Денизо
В ролите: Закари Шасрио, Солен Риго, Никола Бушо

Ив живее в нелегалност с двамата си синове, Силван и Пиер. Десет години по-рано, той ги отвлича от майка им въпреки съдебното решение. Но момчетата порастват и безкрайното укриване ги лишава от юношеските им мечти. Скрит на остров на река Лоара, по-малкият син Силван, среща Жилда: първи погледи, първа любов и пръв етап от един хубав живот – неговият собствен.

петък 28 май, 18:30 ч. – „Присъда (По вътрешно убеждение)“

Трилър, Съдебен филм, 2018
Режисьор: Антоан Рембо
В ролите: Оливие Гурме, Лоран Люкас, Марина Фойс

Откакто Нора става свидетел на съдебния процес срещу Жак Вигие, обвинен за убийство на жена си, тя е убедена в неговата невинност. Опасявайки се, че става дума за съдебна грешка, тя увещава прочут адвокат да го защитава при обжалването. Заедно ще водят решителна битка срещу несправедливостта. Но, докато примката се затяга около този, когото всички обвиняват, Нора търси справедливостта до самозабрава.

Режисьорът Антоан Рембо ще присъства на прожекцията, след която ще последва дискусия с негово участие.

събота 29 май, 19:00 ч. – „Ще умреш на 20

Драма, 2019, 1 ч. 45 мин.
Режисьор: Амжат Абу Алала
В ролите: Мустафа Шехата, Ислам Мубарак, Махмуд Елсараж

Судан, провинцията Ал Джазира в наши дни – когато Музамил се ражда, едно пророчество от жреца на селото предсказва, че щом навърши 20 години ще умре. Бащата на Музамил не може да приеме орисията и напуска дома им. Сакина, която е млада майка, отглежда сина си с прекалено голяма загриженост. Един ден Музамил става на 19… 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp