За връзките и (взаимо)отношенията – 10 цитата от романа „Другата” на Васил Панайотов

5/5

Разграничавайки отчетливо любов от обич, един от нашумелите напоследък български автори – Васил Панайотов, прави своеобразна дисекция на отношенията между мъж и жена в XXI век в романа си „Другата”. Предлагаме ви 10 негови цитата от книгата, които ще ви провокират да се замислите малко повече по темата за връзките и взаимоотношенията днес:

 

Остави двама души за един час в празна стая, без предметите патерици, каквито са телевизорът, компютърът, телефонът, без инструментите патерици, каквито са голите им тела, и едва тогава ще стане ясно дали могат да си общуват качествено. Ако има какво да си кажат, ако казаното произхожда от тях, а не им е генерирано съдържание от други, значи двамата могат и без други, значи двамата са един за друг.”

*

Но обичта е израстването на любовта. След любов­та може да дойде обич, но може и нищо да не дойде.”

*

Спокойствието е доволна форма на кома.”

*

Не сексът, не признанията, не думите, не мълчанието, дори не намеренията, общите планове, плачът или вълненията. Нищо не е по-показателно за една двойка от смеха. Смехът е най-точният барометър на отношенията. Само по степента му може да се отгатне те откога са заедно. Както и докога.”

Всичко съществено е в тона, а той се долавя само при трептене, само при разговаряне, само при размяна на чувства на една честота.

*

Мнозина предпочитат да живеят с неподходящи хора, вместо да живеят сами. Без други хора. А като живеят с погрешните, шансът да срещнат правилните намалява.

*

Колкото по-малко плътска полза имаш от някого, толкова повече романтичен идеал има в теб.”

*

Въображението е по-мощно от намерението. Въображението за едно деяние е предпоставка намерението да бъде извършено, а оттам до самото извършване пътят е само едно решение.

*

Колкото по желаем някой, толкова по-красив ни се струва той. И най-изящната красавица престава да бъде чак толкова изящна, след като ни се отдаде. Само когато сексът отсъства от оценяването, сме способни да направим чист есте­тически избор. Всеки друг избор избира гени за потомството ни, а най-добрите гени са маскирани като най-красиви, защото красотата е обещание за щастие.”

*

Ако животът ти сам по себе си притежава някаква цел, различна от възпроизводствената, значи не си готов. Ако пък твърде много го харесваш, какъвто е – още по-малко. Не е невъзможно да станеш родител въпреки всичко – повечето родители го доказват, но ако не ти идва отвътре, няма да си щастлив.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp