За удовлетворението да пораждаш детски усмивки – интервю с основателите на ръчно изработените Мебели „Детски свят“

5/5

Продължаваме установената от началото на март поредица от интервюта, в която ви запознаваме с представители на малкия и среден бизнес в България, които правят промяната у нас възможна. Благодарение на техния труд и идеите им животът ни става по-добър, вярваме аз и колегите ми в Trio.bg, затова ще продължим да ви представяме част от многото ярки примери, които допринасят за по-приятната заобикаляща ни среда в България. Вече ви срещнахме с Кучешката пекарна и Ador Barador – шалчетата с мисия. Днес насочвам вниманието ви към неуморните Юли и Кари.

снимка – личен архив

Те са млади, позитивни, енергични, обичащи двете си прекрасни деца родители, които къде на шега, къде не чак толкова, преди малко повече от 3 години се захващат за отрицателно време с бизнес, за който никога преди това не са се и замисляли. Останалото, както се казва, е история. Повече за нея ще научим в интервюто ни с усмихнатите лица зад приказните Мебели „Детски свят“.

снимка – Мебели „Детски свят“

Емилия С. Николова: Как се решихте да започнете собствен бизнес?

Мебели „Детски свят“: Всичко започна, когато очаквахме второто си дете и се налагаше да направим самостоятелна стая за голямата ни дъщеря. Много искахме тя да има от типа легла, които вече произвеждаме повече от 3 години, но към онзи момент те се предлагаха само в чужбина и бяха много над финансовите ни възможности. Нямахме достатъчно средства да закупим въпросното легло, защото се налагаше да водим дъщеря ни на ежедневна рехабилитация, тъй като тя е дете с изключително рядко генетично заболяване. Дори на мен – коментира Юли – ми се налагаше да връщам намерени вторични суровини, за да подсигуря рехабилиацията за идния ден. Затова решихме сами да изработим такова легло за нея и след 4 дни усърдна работа и тонове мърсотия в апартамента, успяхме. (смеят се)
Направихме си дори страница във фейсбук, а за наш късмет първата ни клиентка беше изключително лъчезарна жена, както и всичките ни клиенти до момента. Може би това нейно отношение и харизма ни дадоха нужния стимул да се справяме толкова добре в работата ни.

снимка – Мебели „Детски свят“

Е.Н.: Кое беше най-голямото предизвикателство пред Вас в това начинание до момента?

Мебели „Детски свят“: Ако предизвикателствата се приемат като трудности, то може да се каже, че сме срещали много и продължаваме да срещаме всеки ден. В самото начало, когато стартирахме, второто ни дете точно се беше родило и имахме „късмета” да разчитаме на баба в болничен след операция. Така и двамата със съпругата ми можехме да работим за разрастването на Мебели „Детски свят“. Първите четири месеца почти не виждахме децата си, освен когато се прибирахме да ги изкъпем вечер и пак се връщахме на работа. Към онзи момент при нас нямаше мъжка и женска работа, а всеки правеше всичко по силите си, за да успеем да издадем няколкото си поръчки на месец. Използваме случая да благодарим на клиентите ни, че имат доверие в нас и благодарение на това сме произвели вече над хиляда легла и много допълнителни аксесоари за детски стаи, с които сбъдваме множество детски мечти.

снимка – Мебели „Детски свят“


Но да се върнем на предизвикателствата. Първите няколко месеца работихме в гаража – разказва Юли, – защото тъкмо си бях продал мотора поради финансови затруднения, заради рехабилитацията на голямото ни дете. Изпитвахме трудност със съседите, тъй като имахме ограничение в работното време, което реално не спазвахме 🙂 Затова съседите свиреха на пиано, за да ни напомнят, че е време да спрем – Ники, извинявай 🙂 , – но въпреки това ние продължавахме с тихата част от работата. И така, откакто сме започнали този бизнес, сънят ни е около 4-5 часа всяко денонощие.
Следващата трудност беше намирането на собствено работно помещение и закупуването на машини, защото първначално разполагахме с една стара бормашина и няколко други ръчни инструменти. Тъкмо мислехме, че сме намерили идеалното помещение, докато се оказа, че хазяинът ни е доста некоректен (Косьо, не ти се извиняваме 🙂 ). Затова се наложи да се върнем пак в гаража.

снимка – личен архив

За щастие скоро намерихме идеалното помещение, но с това трудностите не спряха. Работата вече беше много и искахме да наемем персонал, а с това започна циркът. (смеят се) Повечето „работници“ седяха и пушеха цигари с ръцете в джобовете, докато обясняваха на Кари как се обработва дървен материал – нищо, че тя обработваше по 200 метра на ден – и в същото време ни разказваха, че са бивши мутри. По обясними причини спираме с коментара по темата дотук 🙂
Следващата голяма трудност за нас беше да отворим новия си цех в Тетевен, което също ни отне доста време и лишения, но днес цехът е факт и се надяваме, че скоро отново ще функционира нормално. Така че към днешна дата, новото предизвикателство пред нас е именно той – започваме работа с материала ПДЧ, който до този момент не сме използвали, и вече можем да изработваме кухни, спални, гардероби и секции. Искаме да развием идеята си до такава степен, че да няма нещо което да не можем да произведем.

снимка – личен архив

Надяваме се, че до края на годината ще успеем да отворим и страница, дори сайт, който да предлага нестандартно обзавеждане, като предоставим на клиентите си удобството да могат да поръчат цялото обзавеждане на дома си от едно място. Вече няколко пъти се справихме доста успешно с това. (смеят се)
В момента предлагаме т.нар. мебели тип „индустриален” от масивна луксозна дървесина в комбинация с метал, което също е предизвикателство за нас, но е и голямо удоволствие да видим готовия продукт след положените усилия.

снимка – Мебели „Детски свят“

Е.Н.: Има ли пазар за дизайнерски продукти в България?

Мебели „Детски свят“: Да, пазар има. Всеки един наш продукт е строго индивидуален и в немалка степен дизайнерски. Освен мебелите за детски стаи, с които сме известни сред клиентите си, произвеждаме често и други мебели по индивидуални поръчки, които не могат да се намерят в търговските вериги. След тези над три години на пазара можем смело да кажем, че има пазар на дизайнерски подукти в България.

снимка – Мебели „Детски свят“

Е.Н.: Как реагират хората (на израза) на вашите идеи?

Мебели „Детски свят“: Огромен процент родители искат да подарят нашите легла на детето си, което единствено ни радва. Много често дори самите деца не искат да спят в отделна стая или в самостоятелно легло, ако то не е тип къщичка. В непрестанна комуникация сме с клиентите си, а те са основен източник на идеи и ние ги слушаме внимателно. Тъй като изработените от нас продукти са изцяло съобразени с персоналните желания на клиента, понякога покрай поръчката на легло за детето, родителите се сещат за някой друг ръчно изработен детайл у дома – рафтчета за вино, гардероб за обувки и т.н. Доверието на клиентите ни е най-важно за нас и за щастие се радваме на такова всеки ден. 

снимка – Мебели „Детски свят“

Е.Н.: Какво Ви вдъхновява в работата?

Мебели „Детски свят“: Детската усмивка! Както споменахме по-горе, самите ние сме родители на две малки деца и знаем колко много значи всяка детската усмивка.

снимка – Мебели „Детски свят“

Е.Н.: Работите с висококачествени естествени материали и по индивидуална поръчка на всеки клиент. Този персонален подход ли е основното, което Ви отличава на пазара или тайната се крие другаде?

Мебели „Детски свят“: Да, точно висококачествените естествени материали са с огромно значение за това ние да бъдем сред най-добрите в този бранш, колкото и нескромно да звучи. Други малки и големи фирми се опитват да предложат мебели, подобни на нашите, но от по-нискокачествени материали. Всички сме били деца и знаем каква е стойността на едно истинско дървено легло за едно дете. Аз още пазя своето детско дървено легло – смее се Юли. Тайната на нашия успех се крие в естествената дървесина, защото точно тя ни доближава най-много до природата, сред която всички искаме децата ни да прекарват повече време.

снимка – Мебели „Детски свят“

Личното отношение към всеки клиент е другата ни отличетелна черта. Не сме просто бранд, в чиято фейсбук страница се отговаря автоматично или телефонен номер, който никой не вдига по цял ден. Подхождаме персонално към желанията и пространството в дома на всеки клиент, за да постигнем най-висока функционалност и да сбъднем колкото се може повече детски мечти. В момента работим по много нови неща, така че да задоволим всички потребности на клиентите ни, свързани с обзавеждането.
Очаквайте ни в стаите си 🙂

снимка – личен архив

Можете да разгледате моделите на Мебели „Детски свят“ както на тяхната фейсбук страница, така и в едноименната фейсбук група, към която ви съветвам да се присъедините, ако искате да се насладите максилмално на ръчно изработените от качествени материали мебели на бранда. Ако искате да се свържете с Мебели „Детски свят“, те са на линия както в социалната мрежа, така и на телефон 0888 834 733 и ви очакват.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp