За третото издание на Технологичен маратон ТОМ

фотограф: Фелия Бароу

ТОМ 3 събра в 5 отбора общо 7 предизвикателства, над които в рамките на само 72 часа работиха повече от 40 инженери, ученици от Американския колеж в София, софтуер специалисти и хора с огромни сърца. Те са доброволци, които прекараха няколко безсънни нощи да създадат приобщаващи технологии, които улесняват живота на хората със специални нужди.

фотограф: Фелия Бароу

Журито, в което участие взеха Мария И. Илиева, Директор “Планиране на събития” Американски колеж в София, Наталия Митева, Програмен директор „Добро образование и работни умения“ на Фондация „Америка за България“, Стоян Дипчиков Chief Financial Officer на Despark, Тодор Калайджиев, основател и изпълнителен директор на „Carista”, Юлия Дандолова, изпълнителен директор на Организация на евреите в България “Шалом”, Юрий Вълковски  от Фондация Reach for Change – професионалисти от различни области определиха ТОМ 3 като „вдъхновение”, „събитието, което те зарежда за цяла година”, и „уникално преживяване”. Петте отбора измислиха иновативни и финансово достъпни решения за поставените предизвикателства и избора на журито беше затруднен. Освен финансовите награди, предвидени за доразвиване на прототипите отборите получиха менторство и време в лабораториите, така че да могат да продължат да работят заедно и изобретенията да могат да достигнат до по-голям кръг от хора.

фотограф: Фелия Бароу

В Американския колеж бяха създадени и показани за първи път пред публика:

  • Отбор „Козички“ работещи над предизвикателството на Милена и дъщеря ѝ Дари, която живее с аутизъм и не умее да вербализира нуждите и желанията си. За да улеснят комуникацията на Дари със семейството ѝ и света, отборът създаде мобилно приложение, което момичето да ползва на телефон и което ѝ предоставя безценната възможност да общува.
фотограф: Фелия Бароу
  • Отбор „Балонче хвърковато“ работеше по предизвикателствата, поставени от Мадлена – физиотерапевт, работещ с деца с увреждания и Славчо, който има заболяване, засягащо двигателните функции на ръцете и краката му. Отборът изобрети два прототипа: мобилна надуваща се възглавница, която повдига тялото до седнало положение и механизъм, който може да пренася между различни точки в стаята човек на различна възраст или с различни размери.
  • Отбор „Good boys & girls“ се обединиха около изработването на два различни прототипа по предизвикателствата на Александра и Стефан. За двамата нуждознайци отборът сътвори две различни механични устройства, които се монтират лесно към ринговите количките и спомагат за по-бързото и самостоятелно придвижване.
  • фотограф: Фелия Бароу

АРТ ТОМ:

  • Отбор „Феникс“ беше предизвикан от Иван – млад актьор, използващ инвалидна количка, с която обаче е почти невъзможно да се качи на която и да е театрална сцена в страната. По време на ТОМ 3, за да бъде решено това предизвикателство, отбор „Феникс“ изобрети стабилна и безопасна платформа, която повдига човек със затруднения в придвижването на до 120см.
  • Отбор „Art V“ работиха по предизвикателството на Митко и Росица, които са млади глухи актьори и имат нужда от технологично решение, което да подава дистанционен сигнал към тях и да им помага да разбират, когато са необходими промени в сценичните действия. Отборът изобрети за тях вибриращо устройство за ориентация, което им помага да са активни участници във всичко, случващо се на театралната сцена.
фотограф: Фелия Бароу

Незабравимо, вдъхновяващо и изключително ползотворно – така единодушно беше определено от всички участници, жури и организатори третото издание на технологичният маратон ТОМ мейкатон!

След краят на технологичния маратон екипа на ТОМ и общността продължават да творят заедно. Като част от проекта Арт ТОМ” участниците ще посетят представлението „Животът, макар и кратък” в гр. Пазарджик, в което участва Иван от Отбор Феникс. През следващите месеци ще има организирани посещения на културни събития, като фокуса на проекта е за достъпността” на изкуството, като разглежда групите в неравностойно положение не само като потребители на изкуство, но и създателите му. Проектът ще завърши  със среща – конференция, представяща препоръки за достъпност на изкуството и институциите зад него, изготвени от общността на ТОМ.

фотограф: Фелия Бароу

Очаквайте повече информация на Фейсбук страницата на ТОМ България.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.