За третото издание на Технологичен маратон ТОМ

фотограф: Фелия Бароу

ТОМ 3 събра в 5 отбора общо 7 предизвикателства, над които в рамките на само 72 часа работиха повече от 40 инженери, ученици от Американския колеж в София, софтуер специалисти и хора с огромни сърца. Те са доброволци, които прекараха няколко безсънни нощи да създадат приобщаващи технологии, които улесняват живота на хората със специални нужди.

фотограф: Фелия Бароу

Журито, в което участие взеха Мария И. Илиева, Директор “Планиране на събития” Американски колеж в София, Наталия Митева, Програмен директор „Добро образование и работни умения“ на Фондация „Америка за България“, Стоян Дипчиков Chief Financial Officer на Despark, Тодор Калайджиев, основател и изпълнителен директор на „Carista”, Юлия Дандолова, изпълнителен директор на Организация на евреите в България “Шалом”, Юрий Вълковски  от Фондация Reach for Change – професионалисти от различни области определиха ТОМ 3 като „вдъхновение”, „събитието, което те зарежда за цяла година”, и „уникално преживяване”. Петте отбора измислиха иновативни и финансово достъпни решения за поставените предизвикателства и избора на журито беше затруднен. Освен финансовите награди, предвидени за доразвиване на прототипите отборите получиха менторство и време в лабораториите, така че да могат да продължат да работят заедно и изобретенията да могат да достигнат до по-голям кръг от хора.

фотограф: Фелия Бароу

В Американския колеж бяха създадени и показани за първи път пред публика:

  • Отбор „Козички“ работещи над предизвикателството на Милена и дъщеря ѝ Дари, която живее с аутизъм и не умее да вербализира нуждите и желанията си. За да улеснят комуникацията на Дари със семейството ѝ и света, отборът създаде мобилно приложение, което момичето да ползва на телефон и което ѝ предоставя безценната възможност да общува.
фотограф: Фелия Бароу
  • Отбор „Балонче хвърковато“ работеше по предизвикателствата, поставени от Мадлена – физиотерапевт, работещ с деца с увреждания и Славчо, който има заболяване, засягащо двигателните функции на ръцете и краката му. Отборът изобрети два прототипа: мобилна надуваща се възглавница, която повдига тялото до седнало положение и механизъм, който може да пренася между различни точки в стаята човек на различна възраст или с различни размери.
  • Отбор „Good boys & girls“ се обединиха около изработването на два различни прототипа по предизвикателствата на Александра и Стефан. За двамата нуждознайци отборът сътвори две различни механични устройства, които се монтират лесно към ринговите количките и спомагат за по-бързото и самостоятелно придвижване.
  • фотограф: Фелия Бароу

АРТ ТОМ:

  • Отбор „Феникс“ беше предизвикан от Иван – млад актьор, използващ инвалидна количка, с която обаче е почти невъзможно да се качи на която и да е театрална сцена в страната. По време на ТОМ 3, за да бъде решено това предизвикателство, отбор „Феникс“ изобрети стабилна и безопасна платформа, която повдига човек със затруднения в придвижването на до 120см.
  • Отбор „Art V“ работиха по предизвикателството на Митко и Росица, които са млади глухи актьори и имат нужда от технологично решение, което да подава дистанционен сигнал към тях и да им помага да разбират, когато са необходими промени в сценичните действия. Отборът изобрети за тях вибриращо устройство за ориентация, което им помага да са активни участници във всичко, случващо се на театралната сцена.
фотограф: Фелия Бароу

Незабравимо, вдъхновяващо и изключително ползотворно – така единодушно беше определено от всички участници, жури и организатори третото издание на технологичният маратон ТОМ мейкатон!

След краят на технологичния маратон екипа на ТОМ и общността продължават да творят заедно. Като част от проекта Арт ТОМ” участниците ще посетят представлението „Животът, макар и кратък” в гр. Пазарджик, в което участва Иван от Отбор Феникс. През следващите месеци ще има организирани посещения на културни събития, като фокуса на проекта е за достъпността” на изкуството, като разглежда групите в неравностойно положение не само като потребители на изкуство, но и създателите му. Проектът ще завърши  със среща – конференция, представяща препоръки за достъпност на изкуството и институциите зад него, изготвени от общността на ТОМ.

фотограф: Фелия Бароу

Очаквайте повече информация на Фейсбук страницата на ТОМ България.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.