За Нова година и реалистичните новогодишни цели и планове

С какво най-вече се свързва Новата година? Нова година, нов късмет, ново начало? Или пък с всички тези неща, които сме планували, но не сме изпълнили плана в предходната година и сякаш ни тежат, чакайки да ги изпълним през тази?
Обикновено си казваме, че от Нова година ще се променим, ще започнем да спортуваме, ще минаем на диета или пък ще намерим ново хоби… все такива тривиалности до безкрай. И в това няма нищо лошо, само дето много често поставениете цели – въпреки тривиалността си – са неизпълними и се отказваме от тях още преди да сме направили и едничък опит.
Новогодишно ви предлагам няколко съвета как да си поставите реалистични цели и планове през следващите 12 месеца без да се отказвате или да ги забравяте, дори напротив – да имате повече стимул да ги следвате:

1. Нова година, ново мото

Трябва ви лайтмотив, който да е водещ през цялата година и да не ви поставя единствено в границите на злободневното (и досадното). По този начин ще имате свободата през следващите 12 месеца да променяте плана си спрямо приоритетите, ангажираността и работата си, но все пак и да се придъжате към вече зададения тон. Затова помислете внимателно какво да е мотото ви за новата година, тъй като то ще е водещо за вас цели 365 дни.

2. Разделете целите по трудност

След като вече знаете мотото си за новата година, можете да разделите целите, водейки се според него, в три категории – лесни, средно трудни и трудни.
В лесните може да поставите цели, които знаете че няма да ви отнемат усилия и време, като да се усмихвате по-често, да забелязвате дребните неща, които носят щастие, да си направите профил в Goodreads или пък най-накрая да си свалите някое приложение като Pacer, което да брои крачките ви всекидневно.
Логично, средно трудните цели отнемат повече време и усилия – като например да използвате Pacer и да не падате под N брой крачки всеки ден или да запишете предварително колко книги искате да прочетете през следващите 12 месеца, следвайки плана си в Goodreads.
В трудните цели може да поставите по-труднопостижимите неща, като например да започванете готварския курс, който ви блазни от години или пък да извършвате (повече) доброволческа работа.

3. Най-верният ви съюзник е времето

Таймингът е важен, но не и когато ви поставя граници. Помнете, че дори и за трудните цели, все пак имате 12 месеца пред себе си. Затова, ако например посочите в Goodreads, че искате да прочетете 24 книги през 2019-та, математиката подсказва, че средно трябва да четете по 2 книги месечно. Само че нищо не ви спира да прочетете 3 или 4 книги в един месец, а да отделите време само на 1 заглавие през следващия.

4. Приоритетите над всичко

Само така ще знаете над какво да се фокусирате през новата година – кариера, здравословен начин на живот (и физически, и психологически), семейство, приятели… Подредете приоритетите си и следвайте тази подредба всеки ден, защото тя ще ви улеснява и ще ви пести ужасно много от тъй ценното за всички ни време. Приоритизирайте разумно и следвайте собствения си гайдлайн!

5. Ценете мига и дори го запишете


Звучи странно и сякаш губи време, нали? Но колко често ви се случва да правите нещо някъде с някого, докато мислено сте на съвсем друго място, със съвсем други хора и извършвате коренно различна дейност? Джон Ленън беше казал, че „Life is what happens to you while you’re busy making other plans“ и е абсолютно прав. Затова дори и да не си водите записки за основните неща, които са ви се случили през деня, поне се опитайте да живеете тук и сега, вместо да препускате мислено на хиляди места и да изпускате реалния живот.

За финал ще посъвтевам още нещо: не се изхвърляйте. Ако поставите прекалено високи новогодишни цели, шансът да се откажете обикновено е по-голям. Затова започнете по-леко, а пък ако видите, че след някой и друг месец вече сте драстично напреднали, винаги можете да коригирате листа с цели и да вдигнете летвата. Важното е да се чувствате добре и да бъдете откровени със себе си, защото лъжата е разочарование, а ако има някого, когото не бива да разочароваме, то това е самият себе си. А пък и знаете добре, че като постигенете целта си – скормна или не – се чувствате удовлетвоерени от себе си и това чувство е безценно.

Весела, щастлива и удовлетворена Нова година!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.