За музиката като кауза – интервю с рок музиканта Jean Mar, който стартира кампанията #МъжеПротивНасилието над жени

5/5

Насилието над жени и млади момичета е глобален проблем, който засяга всекидневно хиляди представителки на нежния пол. Разбирането, че този проблем е частен, а не обществен е особено грешно, а липсата на подкрепа и информираност по темата, както и ниската степен на наказателно преследване на упражняващите насилие у нас и в редица други страни единствено усложняват ситуацията. Наскоро известните български рок групи Jean Mar, Innerglow, No More Many More, Jeremy? и P.I.F. се обединиха в кампанията „Мъже против насилието“ над жени, а днес си говорим с човека, който стои зад идеята за този проект с кауза – българо-швейцарския музикант Жан Маринов, по-известен като Жан Мар (Jean Mar).

Jean Mar и Макая

Роден в София през 1974 г., Jean Mar е от хората, за които музиката е начин на живот. Още на 11-годишна възраст Жан вече пее и свири на китара, а впоследствие е част от хора на столичната Английска гимназия. До 1992 г. участва в различни рок и блус банди у нас, след което се мести в САЩ и през следващите 20 години не спира да се занимава с музика в не една и две рок групи в Ню Джърси и в Ню Йорк. През 2011-та се връща в Европа, установявайки се в Швейцария, но все по-редовно отскача и до България. Заниманията му в сферата на рока не спират и през през 2014 г. Jean Mar дебютира на родна сцена с песента „Ти си в мен“ (по текст на Николай Лилиев), която моментално е отличена за „Песен на месец ноември” в предаването „7-11″ на програма „Христо Ботев“ по БНР. През 2018-та песента му „Love is“ превзема швейцарските радиостанции, а с парчето, което се върти по тамошните радиа и до днес, Jean Mar става един от най-популярните български изпълнители в страната.

Jean Mar

Емилия С. Николова: Как се роди любовта ти към музиката?

Jean Mar: Любовта не се ражда, тя се припознава. Така както човек намира истинската любов в живота си. Тя винаги е била там, просто един ден я срещаш и я разпознаваш в тълпата.

Е.Н.: Живял си в различни държави и си създавал музика с редица музиканти у нас и по света. Какво те вдъхновява да твориш?

J.M.: Вярвам в това, което Дънов казва за нашата задача тук на Земята. Всеки човек се ражда с поне една мисия. Вярвам, че моята е да провокирам размисъл върху теми, които имат способността да ни променят.  Любов, война, вяра, автентичност…

Е.Н.: Част от репертоара ти е по стихове на известни български поети, като Петя Дубарова (песента „Спомени“) и Николай Лилиев (песента „Ти си в мен“), а и самият ти пишеш както музика, така и текстове към нея. Какво е за теб поезията?

J.M.: Поезията е молитва. Поезията е откровение. Поезията достига до най-дълбоките недра на човешката душа, защото е облечена само в думи. При нея няма показност. Тя не може да лъже.  Колкото по-малко е оставено на сетивата, толкова по-ясно виждаме през тънката риза на едно изкуство.

Е.Н.: Как ти хрумна идеята за кампанията „Мъже против насилието“ над жени и млади момичета?

J.M.: Аз съм баща на две момичета (на 5 и на 12 години). Мисълта, че някой би им посегнал, би ги наранил, предизвикват в мен много силни чувства. Въпреки че съм разведен с майка им се опитвам да поддържаме диалог, да сме активно ангажирани във възпитанието им. Невинаги е лесно. Във всеки труден момент си давам сметка, че всеки избор, който правим, резонира върху децата. Виждам го в поведението им. Виждам го в очите им. Често го срещам и в думите им. Чрез своите избори ние не решаваме само своето бъдеще. Нашите избори имат свойствата да прокарват бразди и пътища поколения напред. Травмите не остават белези само в този живот. Те се предават поколения напред, и днес има научни доказателства за това. Мисля че като осъзнат мъж тази тема е важна за всеки един от нас. Всеки един от нас носи сила да промени, не един или два човешки живота. Аз избирам тази сила да е градивна. Избирам тази сила да дава живот, да пази, а не да руши. Тези мъже които взимат решението да използват силата си, за да рушат своя и чужди животи, не са напълно осъзнати – те действат по импулс, за който често по-късно в живота си изпитват угризения. Нашата роля е да ги събудим.  Видимо е, че държавата не може и не вижда като приоритет да реши този проблем. Ние, като част от това общество (и тук визирам българското общество, защото аз се чувствам само българин), трябва да започнем диалог. Трябва заедно да затворим тези рани. Така са се решавали нещата от прадедите ни.

Jean Mar

Е.Н.: Разкажи ни повече за целите на инициативата. Към кого е насочена тя?

J.M.: От известно време наблюдавам, че някои теми биват „замитани“, защото са неудобни.  Това са остатъци в нашето мислене от времето на един друг период в нашата история, за който е време да забравим. Светът върви с бързи стъпки към една друга ера. Ерата, в която нищо не остава незабелязано. Ние музикантите никога не сме мълчали. Музиката изисква откровеност и искреност. Това винаги е било в ДНК-то и на хип-хопа, и на рока, и на пънк-рока. Нашата цел е да започнем открит диалог за проблемите в нашето общество, свързани с психологическото, физическото и сексуалното насилие. Ясно е, че този проблем няма граници. Той засяга както жени, така и мъже. Но ние, като големи мъже сме длъжни да поемем отговорност за едната част на това уравнение. Ние казваме: „Момчета, време е да поговорим…“

Е.Н.: В лицето на No More Many More, Jeremy?, Innerglow и P.I.F. очевидно срещаш съмишленици, които застават зад каузата. Смяташ ли да поканиш и други известни български музиканти да се включат в кампанията?

J.M.: Специалното в музиката е, че когато започнеш активно да твориш, ти ставаш част от едно семейство. Засичате се на различни концерти, имате общи познати, работиш с музиканти, които работят/са работили и с други колеги. Всички сме свързани. Това е една хармония, която се е позагубила в този свят, но конкретно при нас и особено в България си е останала. Когато ми дойде идея за каузата, веднага – в рамките на един час – получих съобщения „И аз съм до теб. Можеш да разчиташ на нас“.  Има и колеги, които се притесняват от тази тема. Тепърва предстои да разберем, дали това е така защото имат някаква лична история, за която се притесняват или не са убедени, че личните отношения не трябват да се разрешават с „шамари“.  От някои групи не получихме отговор. Други ни казаха директно, че няма да участват. Моето шесто чувство е, че това което започваме е една вълна, която няма да затихне след 2-3 месеца. Тя ще продължава да се засилва и скоро гласовете на свободните ще са по-силни от тези на уплашените. Няма нищо страшно, колеги. Тук сме, за да поправяме грешките си, а не да ги крием.

Е.Н.: „Мъже против насилието“ не е първата кауза, която подкрепяш чрез музиката си. Дебютиралото през миналото лято парче „Ain’t Just a Thing“ например е посветено на превенцията на рак на шийката на матката. Защо според теб е важно да се изпращат послания чрез музиката?

J.M.: Когато човек си пусне Моцарт или Бах, той се пренася в един друг свят. Свят, наситен със светлина и сила.  Музиката никога не е била просто звук.  Музиката е едновременно рационалното и нерационалното доказателство, че ние не сме само част от един физически свят, който не приключва с нашата смърт. Ние сме част от нещо по-голямо. Всяка автентична мелодия е дошла тук, за да стане плавателен съд на една идея, на нещо, което е готово да ни трансформира. Аз съм просто рецептор за тази светлина. Моята роля е да напиша думите…

Е.Н.: Какво да очакваме от Jean Mar в (близко) бъдеще?

J.M.: Jean Mar е едно тяло което непрекъснато се променя. То расте с всеки месец, с всяка година, с всяко докосване до друг музикант и проект. В България има изключителни музиканти. Музиканти, до които е много трудно да се докоснеш в САЩ и в Западна Европа. Импулсът, който получавам от този обмен, е изключителен и не искам да свършва. Напротив – готов съм изцяло да се потопя…

Откриващото събитие на кампанията „Мъже против насилието“ над жени е лайв концертът на Jean Mar, Innerglow и No More Many More, който ще се състои на Международния ден на жената 8 март от 20:00 часа в столичния клуб Singles в НДК. Входът е с билети на цена от 20 лв., а част от събраните средства ще финансират още събития от инициативата. Ако все още се чудите какво да правите на 8 март, елате в Singles и се присъединете към каузата #МъжеПротивНасилието, докато се забавлявате под звуците на качествена рок музика!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp