За магията да създадеш традиция

снимка: Лили Дунева

Традициите се предват от покеление на поколение, и макар някои да си приличат сред различните народи, то има и такива, които са коренно различни за всяка култура, район, държава, област, семейство. В съботата на първата от четирите седмици преди Коледа избрах да ви разкажа за една традиция, която е не типична за нашата култура, но в моето семейство я „осиновихме“ и  адаптирахме така, че да отговаря на нашите нужди и желания: Адвент.

снимка: Лили Дунева

Може би вече направихте връзка с така популярните шоколадови адвент календари, при които се отваря по едно прозорче всеки ден до Коледа, или пък с нашумелите напоследък адвент календари с разкрасителни продукти, които функционират на същия принцип – отброяване на дните до Коледа под различна форма. Та, това е адвент в по-популярната и модерна форма.

Най-общо казано, в католическия свят Адвент (advent – идване, очакване) е подготовката за Рождество Христово, която започва 4 седмици преди Коледа. Без да навлизам в излишни подробности за оригиналната традиция Адвент ще посоча най-основното от нея – четирите свещи, които се палят една по една всяка неделя до Коледа. Тези свещи обикновенно са поставени в свещник-венец и е прието да бъдат с различен цвят.

снимка: Лили Дунева

Преди години майка ми работеше с германци, от които научи за този коледен обичай при католиците, а тъй като й се бе сторил интересен и наистина семеен, решила да го заимства. Година след година у дома отброявахме четерите седмици до Коледа по този начин. Постепенно развивахме идеята – направихме си сами поставка за четирите свещи с украса и коледни фигурки. Дойде време, когато по магазините се появиха по-интересни и цветни свещи, а от съвсем скоро могат да се намерят и пакети с четири свещи с разлина големина, което е много полезно за Адвент традицията, тъй като първата свещ гори най-дълго, докато послената – най-кратко. Това е така, защото в първата от четирите недели преди Коледа се пали най-голямата свещ, през втората седмица се запалят първата и втората свещ, през третата седица – три от четирите свещи, а на Бъдни вечер – и четерите.

снимка: Лили Дунева

Тази година Адвент започва на 29 ноември (неделя) и както повелява традицията, свърша на 24 декември. Затова и реших да споделя за тази идея за сплотеност и семейна топлина точно днес – в деня преди началото на Адвент за 2020 година.

През годините в дома ми тази традиция създаваше много мили спомени и домашен уют, а вече се прехвърля на следващото поколение – децата на брат ми, които също знаят, че покрай Коледа имаме вещник с четири свещи, чрез които отброяваме седмиците до появата на Добрия старец.

Магията на традициите е в това да бъдат помнени и продължавани от поколение на поколение. Разбира се, хубаво е да се знае откъде е тръгнала всяка традиция, но може би най-важно е какво носи тя на вас и на вашите близки. Не е нужно една традиция да е от векове, за да я определим като такава – напротив. Всеки и по-всяко време може да създане или адаптира някоя традиция, която му носи радост, спокойствие и най-вече допринася за създаването на благи спомени с тези, които обича. А когато е блага за всички, традицията ще се пренася от поколение на поколение в семейството.

снимка: Лили Дунева

Аз лично свързвам Адвент с дните, прекарани със семейсвото, със спомените, създадени по това време и с едно приятно топло чувство, че нещо, създадено от близките хора, бива продължавано.

Намерете своя Адвент и го създайте и следвайте с л‘бимите ви същества, за да донесете щастие на всички близки, а и на самите себе си.

снимки – Лили Дунева

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO