Януарски киновечери онлайн с Институт Сервантес-София

5/5

Институт Сервантес-София започва годината с онлайн кинопоредица, посветена на един от най-изключителните творци на испанската съвременна култура: Фернандо Фернан Гомес. Актьор, кинодеец, драматург, писател и сценарист, Гомес е смятан и за един от водещите актьори в утвърждаването на т.нар. „испанско класическо кино“.

Кинопоредицата ще представи няколко ленти, режисирани от него – дебютния му филм „Лудницата“ (1953), „Странното пътешествие“ (1964), който е сред шедьоврите на испанското кино, както и „Езикът на пеперудите“ (1999).

Лудницата“ (14.01.) е комедия, която представя живота на затворените в психиатрични институции пациенти. Филмът проследяваи сюрреалистичните ситуации, в които попада млад мъж, който посещава психиатрична болница в покрайнините на Мадрид през 50-те години на миналия век, за да види приятелката си, която работи там.

Странното пътешествие“ (21.01.) е черна комедия, която благодарение на оригиналния си сюжет и невероятен актьорски състав запазва интереса на зрителя до самия финал. Проследява се историята на малко провинциално селце в Испания, разположено близо до столицата, където единственото, което разчупва монотонния живот са съботните танци.

В „Езикът на пеперудите“ (28.01.) Фернандо Фернан Гомес с превъзходно майсторство се превъплъщава във възрастен преподавател в едно галисийско селце в зората на Гражданската война, който защитава свободата, посочвайки знанията, опита и културата като неизбежен път към нея.

Филмите ще бъдат достъпни на канала Vimeo на Институт Сервантес за 48 часа считано от 21:00 ч. (местно време) на съответните дати. Всички филми са със свободен достъп и субтитри на български език.

Линкове към филмите: https://cultura.cervantes.es/sofia/bg/fernando-fern%c3%a1n-g%c3%b3mez-cumple-cien-a%c3%b1os/148817

Повече информация за провеждането на събитията може да намерите на сайта и фейсбук страницата на Институт Сервантес.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp