Внимание! Внимание! Търси се българското лице на науката за 2017 г.!

5/5

Всеки велик успех в науката има за свой източник велика дързост на въображението.

Джон Дюи

В една от най-знаковите и цитирани научнопопулярни книги  – „Кратка история на почти всичко“, изтъкнатият англо-американски писател и журналист Бил Брайсън пише по адрес на авторите на учебници и научна литература: „Сякаш те искат да запазят хубавото скрито, като правят всичко да изглежда неразбираемо.“ И е абсолютно прав! Как можеш да събудиш и задържиш интерес към нещо, което звучи объркващо, сухо и трудно за разбиране?

За щастие Бил Брайсън не е единственият, който е стигнал до това заключение. Науката в XXI век става все по-лесно достъпна, благодарение на хора като него, които са разбрали къде се крие проблемът и съумяват да предадат на пръв поглед скучна и трудна за възприемане научна информация по атрактивен и разбираем начин. И не, не говоря за Нийл деГрас Тайсън, Стивън Джонсън или Джон Медина, а за много други млади учени, които (все още) не са толкова известни, но със сигурност знаят как да провокират интереса към науката. Ако се чудите къде можете да срещнете такива хора, отговорът е по време на кастингите за FameLab в повече от 30 страни по целия свят. Родил се през 2005 г. като част от Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство, международният конкурс „Лаборатория за слава FameLab“ има за цел да открива млади учени, които могат да говорят за наука на достъпен език, при това по забавен и атрактивен начин. Чрез мрежата на Британски съвет FameLab се провежда всяка година в редица държави по света и към днешна дата е най-големият международен конкурс за комуникация на науката. Добрата новина е, че кастинги, майсторски клас и национален финал на „Лаборатория за слава FameLab“ се провеждат и в България, при това от 11 години!

Регламентът е прост. Кандидатите, които са се регистрирали предварително, се явяват на живо на първоначален кастинг, като всеки изнася две 3-минутни демонстрации по научно-достоверна тема. Условието е и двете да бъдат поднесени по грабващ вниманието начин и на достъпен език – позволени са експерименти, песни, танци и дори поезия, но не и компютърни презентации. Темите са от природо-математическите и инженерни науки и могат да разясняват както фундаментални понятия, така и съвременни научни открития. Допуска се представяне на собствени изследвания на кандидата и/или на други учени. За атрактивното изпълнение и научната достоверност на демонстрациите следи специално жури, чийто членове са учени и журналисти.

Тази година основният кастинг е насрочен за 18 февруари (събота) в София, а крайният срок за регистрация е предният ден – 17 февруари. Организаторите от Британски съвет съобщават, че при засилен интерес от други градове в страната има възможност за организиране на регионални кастинги. Условията за участие са елементарни: ако сте на възраст между 21 и 40 години, учите, работите или преподавате в областта на природо-математическите и инженерни науки и притежавате трите ключови умения за FameLab – съдържание, разбираемост и харизма – значи сте подходящият кандидат в съревнованието за българско лице на науката за 2017 г.

По традиция 10-мата финалисти от кастингите ще преминат майсторски клас по комуникация на науката през месец април, за да се подготвят за националния финал, който ще се състои в рамките на тазгодишното седмо издание на Софийския фестивал на науката през май. Тримата най-добри комуникатори на науката на националния финал ще получат парични награди в размер на 1000 лв., 700 лв. и 500 лв. Победителят ще се нагърби и с трудната и отговорна задача да представи подобаващо България на международния финал в Обединеното кралство и ще бъде гост на Челтнъмския фестивал на науката. Британски съвет поема всички разноски по пътуването и престоя му. Предвидени са и специални награди от партньори.

Подробна информация за конкурса и онлайн формуляр за регистрация можете да намерите на www.famelab.bg

Готови ли сте  за научното предизвикателство?

 Снимка: ©British Council – Златина Димитрова – финалист, FameLab 2016 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp