Властта в университета и университетът във властта

Изследване на проф. Ивайло Знеполски за най-важните епизоди от интелектуалната история на България в периода 1956–1989 г.

Проф. Ивайло Знеполски се позовава на множество материали и непубликувани досега документи от държавни и частни архиви в последното си изследване, посветено на някои от най-важните епизоди от интелектуалната история на България по времето на социализма. Сред разглежданите имена в двата тома на „Как се променят нещата” (ИК „Сиела”) срещаме известните философи и историци Николай Генчев, Исак Паси, Асен Игнатов, Добрин Спасов, Желю Желев, Иван Славов, Илчо Димитров и др.

В най-новия си труд „Как се променят нещата” (с подзаглавие „От инциденти до голямото събитие”) изтъкнатият проф. Ивайло Знеполски разглежда ключови моменти от интелектуалната ни история в периода 1956–1989 г. Основавайки се на богат документален материал и на непубликувани досега документи от държавни и частни архиви, проф. Знеполски представя някои от най-важните епизоди от интелектуалната история на България по времето на социализма. В центъра на историческия разказ са известните философи и историци  Николай Генчев, Исак Паси, Асен Игнатов, Добрин Спасов, Желю Желев, Иван Славов, Илчо Димитров и др. Документалният разказ е съпроводен от теоретични сгъстявания, които засягат важните теми за отношението между власт и наука, съдбата на науката и на учените в тоталитарна среда, както и чисто човешката им съдба, формите на научна съпротива, Държавна сигурност в университета, пораждането на научна общност, връзката на индивидуалния разказ със социалната история, проблема за научния авторитет и за властта на науката, за принудата и свободното действие в тоталитарната държава, дебата за тоталитаризма, за границите на реформаторското мислене, особеностите на българското дисидентство и много други.

Как се променят нещата” излиза в два хронологично свързани тома, изграждащи своеобразна смислова опозиция. Първият е озаглавен „Властта в университета”, вторият –„Университетът във властта”.

kak se promenyat neshtata_cover_tom_2

Двата тома на „Как се променят нещата” са част от поредицата „Минало несвършено” на издателство „Сиела” и Института за изследване на близкото минало. В поредицата до момента са излезли повече от 26 тома, сред които „Българският комунизъм. Социокултурни черти и властова траектория” на Ивайло Знеполски, „Държавна сигурност – предимство по наследство” на Момчил Методиев и Мария Дерменджиева и др.

Представянето на двете части на „Как се променят нещата” ще се състои в Нова конферентна зала в Ректората на Софийски университет „Св. Климент Охридски” на 22 юни от 17:30 часа. Книгата ще представят Анастас Герджиков, Георги Каприев, Райна Гаврилова, Пламен Дойнов, Георги Лозанов, Димитрий Гинев, а водещ на дискусията ще бъде Йордан Ефтимов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.