Великден – меката на фалшивите новини

5/5

Фалшивите новини, с които всички мием ръцете си, когато получим неприемлива за нас информация, в последно време сякаш са част от ежедневието ни. Но едва ли осъзнаваме колко много те са навлезли в нас самите. Днес е Великден – един велик ден за всички християни. В годината ние, християните, имаме два празника – Коледа и Великден. Разбира се, Коледа нямаше да е нищо повече от нечий рожден ден освен ако Исус не беше разпнат и после… възкръснал. Дали?

Ето ти фалшивата новина, която всяка година се тиражира сред масите, а те в знак за поздрав я повтарят – Христос Възкресе! Воистина Възкресе!

Нека приемем това като добра и симпатична традиция – няма лошо. Традициите държат един народ единен и всеки се чувства част от цялото. Затова, макар и да не вярваме, че мартениците ще ни донесат здраве, все пак си ги подаряваме. Защото е забавно и се отъждествяваме с тази древна традиция, която ни прави част от нещо по-голямо от нас.

Това повод ли е да лъжем? Да говорим неистини? Ако пък сме истински вярващи в Библията, има едни 10 божии заповеди и една от тях е “Не лъжи”. Лошо. Защото именно на Великден се лъже най-безцеремонно, при това в праймтайм. Ето ви набор от фалшиви новини от последните 24 часа:

bTV: Благодатният огън слезе в Йерусалим (СНИМКИ)

Слизането на Благодатния огън става всяка година в съботата преди Възкресение Христово. Вярващите предполагат, че ако огънят не слезе, това ознаменува началото на последните времена.

Когато се случи чудото с Благодатния огън, първо се запалват кандило и 33 свещи – колкото са били земните години на Христос.

В първите минути на запалването си Благодатният огън не пари и не изгаря.

NOVA: Чудото на Великден идва с Благодатния огън

За православните Великден идва с чудо. Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези.

Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва.

БНТ:

  • Църквата на Божи гроб се готви за получаването на Благодатния огън – репортаж
  • Запалването на Благодатния огън – във „Вяра и общество“
  • Чудото на Възкресението и вярата. Митрополит Гавриил пред БНТ

Дневник: Благодатният огън слезе в храма „Възкресение Христово“ в Йерусалим

Благодатният огън слезе днес в храма „Възкресение Христово“ в Йерусалим, предадоха световните агенции.

Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези, разказва БНТ.

Идва в България с правителствения самолет.

Няма медия в страната и по света, която да не тиражира една и съща информация. Всяка цитира предходната, а всички групово повтарят думи като “ЧУДОТО”, “ПОВЕРИЕТО” и други подобни фрази, подсилващи вярата в мистерията, в неземното, в божествения момент.

Какъв е проблемът ли?

Когато живеем в 21-ви век и светските медии тиражират толкова активно една фалшива новина за чудо, те легитимират религията, легитимират вярата, легитимират това ние да вярваме в Бог. Така светските медии се явяват проводник на фалшивите новини вместо да се фокусират над неутралното отразяване на събитията – празник е. Факт. Случва се чудо – не, няма никакво чудо. Нима не трябва медиите да търсят достоверен източник на своята информация? Да я проверяват? Да задават въпроси? Или приемат, че те са светски ориентирани, но точно на Великден не е добре да се говори срещу Бог…защото хората са чувствителни. Или може би ги е страх да не го разгневят?

Въпросът, който от снощи ме терзае, е много прост – различни ли са нашите, светски медии на западния свят от тези на Ердоган, на Путин, на ИДИЛ? Или ние просто имаме едни медии, които сляпо се подчиняват на религиозната пропаганда, с която да посеят в умовете и сърцата на нашите деца вяра в чудеса, която може да промени техния път и вместо да вярват, че те като биологична единица самите са чудо и богове, да вярват, че чудото идва от някъде там – свише.

Питам се…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp