Варненската галерия „Арт Маркони“ ни кани на изложбата „Следи/2“ на художниците Димитър Манолов и Мая Манолова

5/5

На 20 октомври, петък, в 18:30 часа носителят на награда „Варна“ – галерия „Арт Маркони“ – ни кани на откриването на новата изложба живопис „Следи/2“ с автори Димитър Манолов и Мая Манолова.

Експериментът, наречен „Следи”, даде своя резултат, нещо повече – той продължава със своето второ издание. Успешното представяне на Мая Манолова в общата изложба, с творбите на своя баща Димитър Манолов, я ентусиазира  да се включи по-осезаемо, показвайки  освобождаващата стихията на темперамента си. Този път тя уверено ще застане със своите произведения до тези, на баща си, един от най-интересните и непредвидими в своите търсения художник, оставил богато наследство от картини в различни стилове, формати и техники.

Още от първото съприкосновение с нейните рисувани емоции публиката реагира много адекватно, което й помогна да усети, че е на правилната писта и вече е приела предизвикателството.  Искрено се радвам за Мая, която следва своя порив и остава разпознаваема сред авторите, с които галерия „Арт Маркони” работи. От нежния и плавно преливащ акварел, тя все по-уверено преодолява съпротивата на маслото, което до известна степен накъсва линията и напомня за един от периодите в творчеството на баща ѝ. Това предизвиква повече заряд и енергия на сюжета, възпламенява го от вътре, дава му замах и категоричност, типични за Манолови. Да бъдеш потомствен творец винаги е нож с две остриета: предимство е да черпиш опит от извора, да израстваш в среда, в която всичко е един УРОК и в същото време неистово да се опитваш да се отблъснеш, да отхвърлиш тежестта на авторитета и покровителството, да забравиш видяното и да вървиш по свой път. Имам надежди, че с Мая това се случва. Времето, което тя остави нещата да отлежат, да се свържат  и да избухнат в порив за рисуване, е достатъчно. Защото си е отговорила на най-важния въпрос – това ли е което иска?

художник: Димитър Манолов

Ние, нейните почитатели и приятели можем само да бъдем добрият коректив. За мен е удовлетворение, че има кой да извърви следите, оставени от Димитър Манолов, като и това, че Мая следва свой си път и ще остави свои следи“, коментира Ваня Маркова от галерия „Арт Маркони”.

Експозицията може да бъде видяна в уютна галерия на ул. „Охрид“ 22 във Варна до 8 ноември.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp