„Вълче лято“ е първият самостоятелен трилър на скандинавската звезда Ханс Русенфелт

5/5

Два мъртви вълка. Кървава гангстерска разправа. Безпощадна наемна убийца. За няколко денонощия животът в иначе спокойния шведски град Хапаранда, разположен на границата между Швеция и Финландия, се преобръща надолу с главата. Предстои горещо, напрегнато, безжалостно лято… А авторът Ханс Русенфелт отдавна е доказал, че умее да създава напрежение и да държи читателите и зрителите на нокти. Той има зад гърба си седем суперуспешни криминални романа, написани съвместно с Микаел Юрт, и също така е създател и сценарист на телевизионния феномен „Мостът“ и на наградения с международно „Еми“ сериал на „Нетфликс“ „Марсела“. Сега Русенфелт ни поднася „Вълче лято“ – първият му самостоятелен трилър, чиито права за издаване са продадени вече в близо 30 страни. У нас излиза в дъждовния октомври в превод на Ева Кънева и с логото на издателство „Емас“ и ще прави компания на имена като Ю Несбьо, Самюел Бьорк и Юси Адлер-Улсен в популярната им поредица скандинавски криминални романи.

В гориста местност в покрайнините на Хапаранда немски турист се натъква на отровена вълчица. Мъртвите вълци впоследствие се оказват два – освен вълчицата е загинало и вълче. В стомасите им ветеринарите намират човешки останки. След мащабно претърсване на околния периметър полицията открива разкъсания мъртвец. Той обаче не е убит от вълците. По тялото му има огнестрелна рана и личат наранявания от сблъсък с кола. Кой е този мъж? Как и защо се е озовал близо до Хапаранда?

Следите отвеждат разследващите към провалена наркосделка в финландския град Рованиеми, където след избухнала престрелка загиват трима руснаци и четирима финландци, а един от гангстерите изчезва с огромна партида наркотици и крупна сума пари. Времето притиска полицаите в Хапаранда, защото и други искат да узнаят истината какво се е случило с дрогата и парите: потаен наркодилър и търговец на ловни трофеи, надзирателка в затвора, баща на дете с увреждане, отчаян непрокопсаник, отритнат от семейството си… Когато обаче в стара изоставена къща разследващите се натъкват на петима мъртъвци, зверски наръгани с хладно оръжие, полицай Хана Вестер и колегите ѝ разбират, че из града им вилнее убиец, който няма да се спре пред нищо, докато не се добере до изчезналата пратка.

„Вълче лято“ поставя началото на нова криминална поредица за полицайката Хана Вестер – жена със силен характер, която животът е изправил пред не едно или две изпитания. Усетът на Русенфелт за човешката природа проличава във всеки образ, атмосферата на Хапаранда е изградена безупречно и читателят бързо си дава сметка, че това е от онези книги, които просто не можеш да оставиш.

Ханс Русенфелт

Ханс Русенфелт, роден през 1964 г., е шведски сценарист, продуцент, актьор, телевизионен и радиоводещ, прочут най-вече като сценарист на най-успешния скандинавски телевизионен сериал „Мостът“, излъчен в над 170 страни по света. В съавторство с Микаел Юрт пише седем романа за криминалния психолог Себастиан Бергман, превърнали се в бестселъри. През септември 2020 година излиза първият му самостоятелен трилър „Вълче лято“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp