В загадъчен български резерват се случват странни неща

5/5

Любен Дишлиев има проблем. Изгубил е уважението на своите близки. Пропилял е кариерата си, предавайки се на своята инертност. Станал е сприхав и неуверен. Не се чувства щастлив, нито е оптимистичен за своето бъдеще. Наближаващ петдесетия си рожден ден, той се оказва в плен на своята остра криза на средната възраст, но е твърдо решен да направи нещо радикално, за да възвърне контрола над живота си, а и своето самочувствие като съпруг и баща. Импулсивно закупува каравана и заедно с жена си и двамата си сина се отправя на неочаквано пътешествие – към изолирания и слабо познат резерват „Крехар“, сгушил се в полите на Предбалкана между селищата Карлуково и Луковит. Там обаче дебне една легенда – легендата за дракона Жалейка, който нощно време напуска езерото, в което живее, и напада своите жертви, докато пее тъжна песен…

В новата си книга, озаглавена „Крехар“, писателят и кинокритик Благой Д. Иванов прави остър завой към енигматичната криптозоология и ни предлага история, силно повлияна от заглавия като „Изгубеният свят“ на Артър Конан Дойл и „Деволюция“ на Макс Брукс. Авторът наскоро разкри през личния си профил във Facebook, че докато е писал романа, се е консултирал с учени от различни области – включително херпетолога Емилия Вачева, спелеолога Цветан Паров и палеонтолога Владимир Николов. Ключов фактор за вдъхновението му по време на работата над „Крехар“ е и участието на Иванов в провелата се този август пета поредна експедиция до град Трън, организирана от Националния природонаучен музей при БАН, целяща търсенето на мезозойски гръбначни вкаменелости. Любопитна подробност е, че във въпросната експедиция се включи и американската научна знаменитост Стивън „Стийв“ Брусати, автор на нашумелия научнопопулярен труд „Възход и падение на динозаврите“, който излезе и на български език преди няколко години.

За Иванов жанровите елементи са важни, тъй като чрез тях по-лесно се привлича вниманието, но по-важни са персонажите и тяхната динамика. Подобен беше подходът му и в психотрилъра „Мазето“, който спечели вниманието на читателската публика в края на 2020 г. При „Крехар“ присъства провокативен социален коментар, който изпъква най-вече чрез образа на бащината фигура в повествованието. „Това е книга, описваща наглед фантастична ситуация, но по-важният елемент в нея е семейната история, тъй като тя отразява герои и взаимоотношения, които ще припознаем… и които е редно да изобличаваме“, сподели той в социалните мрежи.

От издателство Orange Books обещават, че „Крехар“ ще се появи в книжарниците на 18 ноември.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp