„Умни пари” от Стойне Василев – твоят наръчник в света на личните финанси и инвестирането

5/5

Финансов успех в България – мисията възможна!

Тази книга е за всички, които искат да повишат финансовата си грамотност, да добият независимост и да осигурят образование за децата си и спокойни старини за себе си…

Независимият финан­сов консултант, инвеститор, предприемач и собственик на най-популярния сайт за лични финанси – SmartMoney.bg, Стойне Василев е готов да се превърне във ваш личен съветник в сложния свят на парите.

„Умни пари” е за вас, ако:

  • искате да направите първата стъпка в света на личните финанси и инвестирането, но се нуждаете от подкрепа и напътствия;
  • имате желание да повишите финансовата си грамотност и да живеете по-добре;
  • сте професионалист в своята дейност, но нямате достатъчно свободно време, за да се грижите за управлението на своите пари;
  • търсите инвестиции с по-висока доходност от тази по банковите депозити;
  • искате да осигурите средства за образованието на децата си или своите достойни старини.

Това е книгата, която синтезира над 20-годишния опит на Стойне Василев в управлението на финанси и представя комплексни теми като инвестирането и застраховането, без да използва слож­ни термини.

„Умни пари“ не е от типа четива „Как да станем милионе­ри, докато спим“. Тя не дава готови решения, а по-скоро кани читателя на един приятелски разговор, който ще се превърне в  практически наръчник в инвестирането в България.

Тя няма да ви научи как да забогатеете, без да правите нищо, но ще ви даде практични съвети за управление на личните ви финанси, ще ви помогне да развиете правилни навици и да повишите финансовата си грамотност. Защото се оказва, че много често едни от най-важните уроци не са свързани само с парите, а са основни умения.

Стъпка по стъпка, финансовият успех и мечтите за по-добър живот се оказват възможни!

Откъс от „Умни пари“:

КАК ДА ПРОМЕНИШ СВОЯТА ИСТОРИЯ?

Всеки от нас си има някаква история, която (си) разказва отново и отново, без да се замисли и да си вземе поука от нея. Един все попада на лоши шефове, друг – на кофти връзки, трети – за това, че се е родил в семейството на обикновени работници в провинци­ален град, а не в къщата на богаташи с много пари и имоти. Тези истории не са нищо повече от нашите оправдания защо не можем да постигнем успех. В тази глава са включени много въпроси за размисъл и упражнения, с помощта на които да промениш своята ментална нагласа, защото това е едно от най-важните неща, което ще ти помогне да живееш живота на мечтите си и да не се трево­жиш повече за пари.

Ще започна с една история: Живял някога един праведен човек. Когато починал, духът му се издигнал в небето и се озовал пред райските порти, където свети Петър проверил в големия си тефтер дали човекът е живял според божиите заповеди и след като се убедил, че е така, го пуснал в Рая. А там – зелени поляни, сини небеса, чудни цветя, божествена храна и мили хора.

Минала една седмица, минала втора и на човека му омръзнало в Рая, затова решил да помоли свети Петър да му позволи да отиде в Ада, защото там били повечето му приятели, а и сигурно е поинтересно. Свети Петър му позволил и така нашият герой се озовал в Ада. Огледал се, същото като в Рая – красота, дървета, синьо небе, хубава храна. Имало само една разлика – хората непрекъснато мрънкали. Отишъл човекът при дявола и го попитал защо хората тук са недоволни. Дяволът се засмял лукаво и казал: „Те си мис­лят, че в Рая е похубаво, затова“.

Раят и Адът са в самите нас и в нашето отношение към това, което ни се случва.

Какво е успехът за теб?

Думи като „успех“, „успешен“, „успял“, „преуспял“ (както и техните производни) навлязоха много устремно в нашия живот през последните години. Сигурно и ти искаш да постигнеш успех в живота си, но имаш ли ясни критерии какво за теб означават тези думи? Само успех и провал ли съществуват, или има различ­ни степени при тях?

Преди да те оставя ти да помислиш по темата, ще ти споде­ля какво аз разбирам под „успял човек“. За мен на първо място е материалният успех и сега ще ти кажа защо. В условия на де­мокрация и свободна пазарна икономика най-нормалното нещо е колкото повече стойност създаваш за другите, толкова и да си по-добре материално и да имаш повече пари. На Запад известни­те музиканти, спортисти, артисти, художници и други са богати хора, защото така работи пазарът. Ако един футболист като Меси например пълни стадионите, вкарва голове и се продават милиони фланелки с неговото име, то той е и добре платен.

Може и да съм краен, но според мен, ако си добър в нещо, работиш здраво в правилната посока и създаваш стойност за много хора, трябва да може да изкарваш пари от него. Ще ти дам един интересен пример. Предполагам, че знаеш историята на отец Никанор – как от успешен брокер на Уолстрийт става монах в Църногорския манастир. Този манастир е до моето село Ноевци и аз познавам лично монаха.

Сигурно ще си кажеш: „Ето, той е заменил успеха и парите на финансовите пазари с манастира, където се е отдал на духовното“, и това е така. Той наистина е избягал от суетата и живее скромно в манастира. Това обаче не му пречи да използва способността си да генерира финансови ресурси в името на своята кауза.

Църногорският манастир, в който аз съм ходил като дете, беше стара порутена сграда с малка невзрачна черква и аязмото – из­ворът с лековита вода. След като отец Никанор отиде в него, там се инвестираха много милиони левове (както държавни, така и частни), изгради се кула, реновира се черквата, обновиха се спал­ните помещения, направи се асфалтов път дотам. Христо Мишков (както е истинското име на отец Никанор) дали е успешен човек? Може ли да изкарва и управлява пари? Разбира се.

Този пример е доказателство, че е възможно да генерираш финансови средства, независимо с какво се занимаваш, ако си добър в нещо и правиш нещата със страст. Отец Никанор не е взел парите за себе си, а ги е дарил в името на своята вяра, но това е било негово решение. За мен не е нужно да си мултимилионер или милиардер, за да си успешен човек, но не може и едвам да свързваш двата края. Ако не може да изкарваш пари от това, в което си добър, имаш още път да извървиш, за да станеш успешен.

Разбира се, материалният успех е само един от критериите. Има хора, които са се отдали на науката, образованието, култу­рата или друга сфера, които са не по-малко успешни. Мога да дам много примери, но и ти ще се сетиш за поне десетина такива.

Предизвикателство №3: Какви са твоите критерии за успех?

Сега си ти. Напиши във Facebook групата твоето определение за успех; на какви критерии трябва да отговарят хората, за да ги приемеш за успешни, и дай поне един пример за такъв човек. Не забравяй преди поста да напишеш „Предизвикателство №3“, за да може останалите участници да се ориентират за твоя напредък. Ако имаш нужда от подкрепа, сподели твоите мисли с Бъдито си.

Какви са твоите цели в живота?

Сега ще си говорим за целите. Ти имаш ли такива? Може ли честно, без да се замисляш, да отговориш на въпроса: „Какво ис­кам от живота?“. Толкова прост и кратък въпрос, а отговорът му е толкова сложен. И тъй като историите са много силни посланици, ще ти разкажа още една.

Правят интервю с американски милионер от арменски про­изход. Вече на доста преклонна възраст той разказва за живота си и как е забогатял. Пристигнал в САЩ по време на Голямата депресия през 20-те години на XX век. Първоначално започнал търговия с плодове и зеленчуци, като бързо развил бизнеса си.

Когато го попитали как е успял в условията на тежка финансова и икономическа криза, той отговорил: „Аз тогава не знаех добре английски, не можех да чета вестници и не знаех, че има криза“.

Тази история е страхотен пример за това как рамките, в които мислим, определят поведението ни и съответно – успеха или не­успеха ни. Кризата е реален фактор, но гледната ни точка към нея е най-важното, а тя, за разлика от кризата, подлежи на промяна от наша страна. Не знам дали йероглифът за криза означава също и възможност, но някои хора мислят за сегашното положение в ко­ренно различна рамка: има промени в икономиката и пазара като цяло, а това дава много възможности.

Какво е твоето бъдеще?

Когато говорим за цели, много хора се сковават и нищо не могат да направят. Нашето (а и не само) образование не ги е под­готвило да мислят за бъдещето и какво искат да постигнат след 5 или 10 години. Сега ще направим едно лесно упражнение, което ще ти помогне да погледнеш в бъдещето. Направи го, дай само 5 минути на бъдещото ти АЗ, дължиш му го.

И така, настани се удобно. Премахни всички дразните­ли и неща, които те разсейват, като шум от улицата, радио или Facebook (да, и него). Отпусни се напълно. Преди съзнанието ти да те поведе в някаква посока, пренеси се в твоето бъдеще – та­кова, каквото искаш да бъде след 10 години. На колко години си тогава? Ставаш сутринта. В колко часа звъни алармата? Как из­глежда твоята спалня? След това закусваш. На какво ухае? Как изглежда жилището ти? В къща или в апартамент живееш? Къде се намира? Тръгваш за работа. Каква кола караш? Или ходиш с колело? Къде отиваш? Когато влизаш в сградата, как се обръщат хората към теб? Или може би не работиш в офис? Къде тогава? Какво правиш през деня? С какви хора се срещаш? Как се чув­стваш?

А сега, както си в бъдещето, погледни назад. Какво направи миналата година, за да постигнеш сегашните си успехи? Ами преди 2 години? Преди 5 години? Погледни още по-назад във времето – преди 10 години. Кажи на сегашното ти АЗ как постигна всичко това и какво трябва да направи то, за да постигне целите си.

Какво ти каза бъдещото ти АЗ? Какви съвети ти даде? Лесно ли му е било да стигне, където е сега? Какви стъпки е направи­ло? Сега вземи един лист и напиши отговорите му внимателно и с най-малките подробности. Това са по-лични неща и може да не ги показваш на никого. Ако все пак прецениш, може да ги споделиш с твоето Money Buddy.

Нека сега вкараме тези мечти в по-удобен формат и да по­мислиш какви средства ще ти трябват, за да живееш така, както си го представи. Колко пари ще са ти необходими, за да си купиш жилището от твоите мисли? А колата? За да не си останат тези неща просто една от многото мечти, нека ги превърнем в цели. Това означава:

Да са конкретни. Не просто „Искам да стана богат“, а какво означава това за теб – 1 милион лева в банка, 5000 лева пасивни доходи на месец, покупка на нова кола от определен клас на всеки 5 години или нещо друго?

Да им дадем срок. Не просто да станеш милионер, а кога го искаш. Кога искаш да спестиш 40 хиляди лева, за да си купиш по-голямо жилище? След 5 години? След 7 години?

Да са реалистични. Няма нещо по-обезкуражаващо от пре­калено високите (почти непостижими) цели. Нека вървим с по-малки крачки. Нека първо спестиш 1000 лева, после 10 хиля­ди лева, преди да си поставиш за цел да станеш милионер.

Да са в синхрон с ценностите ти. Какво означава това? Аз не бих си поставил за цел да си купя яхта например. Това противо­речи на ценностите ми. Не обичам да купувам безсмислени за мен неща, не обичам да парадирам с парите си, а и не съм особен фен на морето – предпочитам планината. Не си поставяй за цел нещо само защото другите го имат или е модерно, ако то противоречи на същността ти.

Предизвикателство №4: Какви са твоите Топ 3 краткосрочни (до 3 години) и твоите Топ 3 дългосрочни цели (над 10 години)?

Не бързай, помисли внимателно, преди да ги напишеш. Може да започнеш от по-дългосрочните и после да преминеш на тези за следващите няколко години или да направиш обратното. Няма 2правила и всичко зависи от теб. След това организирайсреща с твоето Money Buddy и споделете  взаимно целите си. Ако преце­ниш, може да ги публикуваш и в затворената ни Facebook група, като сложи „Предизвикателство №4“ преди поста.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp