Удължава се срокът за гласуване в Национална награда „Бисерче вълшебно“ 2020

фотограф - Георги Казаков

Детското жури ще може да подкрепи своите любими съвременни книги до 22 септември

До 22 септември 2020 г. децата от 5 до 16 години ще могат да подкрепят книгите, номинирани за Награда „Бисерче вълшебно“ които им харесват най-много. Гласуването се удължава, за да се запази основната цел на инициативата – насърчаването на четенето и физическата среща на децата с книгите в училищата и библиотеките.

Организатор на наградата е фондация „Детски книги“, а осмото издание се провежда под патронажа на Красимир Вълчев – министър на образованието.

Кампанията за насърчаване на грамотността чрез четене е първата в България, която приканва децата от 5 до 16 години да изразят мнението си за новопубликувани художествени и нехудожествени заглавия. Списъкът с номинациите е наличен в уебсайта на наградата – www.biserche.com, а децата могат да избират между 134 книги, издадени през 2019 г.

„Награда „Бисерче вълшебно“ не е просто конкурс за избор на книги – инициативата поставя фокус върху развитието на функционалната грамотност, но и върху интересите на самите деца. При провеждането на такава стратегия за насърчаване на четенето е важно всяко звено от веригата да е в състояние да подкрепя децата. В настоящата ситуация, в която училищата и библиотеките не работят, а децата нямат достъп до номинираните книги, логичното решение е удължаването на срока за гласуване.“ – казва Валентина Стоева, председател на фондация „Детски книги“.

Организаторите виждат в промяната отлична възможност за провеждане на лятно читателско приключение „Бисерче вълшебно“. Освен онлайн срещи с писатели, илюстратори и преводачи, те подготвят разнообразни събития, които да подпомогнат децата да открият магията на четенето. Идеите и предизвикателствата към децата ще бъдат публикувани след 1 юни в сайта на наградата и ще се проведат с подкрепата на библиотеките в страната през лятната ваканция.

„Книгите предлагат отлични възможности не само за развитие на уменията за самостоятелно четене, но и учене чрез игра. Лятното приключение „Бисерче вълшебно“ ще ги провокира да играят, докато четат и да си задават въпроси за света около тях.“ – споделя Лора Филипова, изпълнителен директор на фондацията.

Учителите и училищните библиотекари могат да използват лятното приключение и удължаването на срока за гласуване като стимул и читателско предизвикателство към своите ученици.

„Обстоятелствата налагат срокът за гласуване за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” 2020 да бъде удължен. Смисълът на книжната награда е да срещне децата с най-хубавите новоиздадени детски книги и те да решат коя е най-добрата. Нека дадем време на детското жури да се наслади на прекрасните книги и качествено да направи своя избор.“ – допълва Антоанета Йорданова, училищен библиотекар от ОУ „Любен Каравелов“ – Попово.

Награда „Бисерче вълшебно“ 2020 се организира от фондация „Детски книги“ с подкрепата на Министерство на образованието и науката и под патронажа на министър Красимир Вълчев. Кампанията е частично финансирана от Програма „Култура“ на Столична община за 2020 г.

Партньори на инициативата са Фондация „Глобални библиотеки – България“, Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), Асоциация „Българска книга“, Заедно в час, Premio Travel.

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO