„Трудно е да бъдеш бог“ oт братя Стругацки – бунт срещу цензура

На български отново оживява една от най-обичаните руски фантастики, вдъхновила едноименен филм на режисьора Алексей Герман.

Дали има летящи чинии, или няма, не зависи от убежденията ни. Изборът да вярваш или не остава строго личен.

Аркадий и Борис Стругацки са едни от руските писатели, отличаващи се именно с избора си да пишат за човешки проблеми по философски, но същевременно социален начин. В тяхната белетристика приключенията в космоса никога не остават просто странствания, макар винаги да понасят читателя с лекота из космическите обятия.

В период, когато творците са преследвани и цензурата властва в Съветския съюз,  пророческата алегория „Трудно е да бъдеш бог” е една от знаковите творби на братята, дали начало на социалната научна фантастика такъв, какъвто го познаваме днес, бунт срещу системата и цензурата и е вдъхновител на много други творци, включително на режисьора Алексей Герман, който предизвиква Умберто Еко да напише „Приятно пътешествие в Ада. В сравнение с Герман филмите на Куентин Тарантино са анимации от „Уолт Дисни”.”

Запознайте с Антон. В далечното бъдеще, когато на Земята вече съществува съвършеното общество, той е изпратен на планета, където технологичното  и социалното равнище са на нивото на Средновековието. В сравнение с местните хора, той е невъзможно силен, непобедим, божествен, но инструкциите му са ясни: няма право да се меси, няма право да влияе, няма право да убива. Мисията му е да предава развитието на това общество и да го изследва в сянка. Въпреки неправдите, на които става свидетел.

И докато тайният агент дон Румата се стреми да помогне на местните учени и интелектуалци да  напуснат страната преди един от феодалите да ги е заловил и убил, всеки опит за спасение води до пагубни последствия. Сякаш хората са си спретнали заговор срещу самите себе си и нищо не се е изменило. Когато си свидетел на страданието на невинните и светът се срива пред очите ти, когато сивотата засмуква все по-безвъзвратно всяка капчица надежда, тогава осъзнаваш колко трудно е да бъдеш бог.

Защо цивилизацията ни не може да бъде променена и защо въпреки това е важно да продължаваме да се опитваме да я променим въпреки религиозния фанатизъм и диктатура на миналото – „Трудно е да бъдеш бог” не те оставя без повик да продължиш да търсиш.

Борис и Аркадий Стругацки са руски писатели-фантасти и сценаристи. Сред най-известните им произведения са „Трудно е да бъдеш бог”, „Хищните вещи на века”, „Понеделник започва в събота”, „Обитаемият остров”, „Милиард години до свършека на света”, „Бръмбар в мравуняка”, „Пикник край пътя“ (по мотиви от който е създаден прочутият филм на Андрей Тарковски „Сталкер”).

„Всичко, което поне мъничко се издига над средното сиво равнище, се оказва под заплаха. Чуйте ме, дон Кондор, това не са емоции, а факти. Ако си умен, образован, ако се съмняваш и говориш не като другите, дори ако не пиеш вино, вече си застрашен. Всеки кръчмар има право да те пребие дори до смърт. Стотици и хиляди хора са обявени извън закона“

Из „Трудно е да бъдеш бог”, Аркадий и Борис Стругацки

Върху устоите на фантастиката, братя Стругацки пишат история, която победи и надживя абсурдния, измислен обществен строй, в който самите те бяха принудени да съществуват. В този смисъл – техният талант е двоен.

Захари Карабашлиев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.