„Триумфът на кралицата”: любов, магия и жестокост

Втора част от дуалогията на Ребека Рос „Бунтът на кралицата” завършва историята за невинната девойка Бриена, превърнала се в смела и силна млада жена, готова да пожертва всичко в името на истината, свободата и любовта.

„Триумфът на кралицата”, втора и финална част от епичната дуалогия на Ребека Рос, носи дори още повече романтика, екшън, интриги, магия и жестокост във фантастичния свят на Мевана. Само няколко месеца след събитията от „Бунтът на кралицата” нови съюзи се заформят, стари сенки надигат глава от миналото, а Бриена и Картие трябва да избират между дълга и повелите на собствените им сърца. Защото нищо не прави човек по-уязвим от дълбоката, искрена любов.

Революцията е приключила и на трона отново има кралица. Битката е спечелена, а семейство Ланън са затворени в очакване на присъда за зверствата, които са извършили, докато са управлявали Мевана. Сега на плещите на Бриена, Журден, Картие и Изолда пада тежката задача не само да възстановят трона на законния му наследник, но и да издигнат отново от пепелта на войната собствените си земи и кланове. Но факции, верни на името Ланън, все още имат голямо влияние сред благородните семейства и когато Деклан Ланън успява да избяга от затвора, на четиримата герои се налага бързо да научат на кого могат да се доверят. Преди Деклан да събере достатъчно сили, за да заеме престола, яростната съпротива срещу старите тирани трябва да посрещне най-опасното си предизвикателство досега.

Втората част от дуалогията на Ребека Рос „Бунтът на кралицата” завършва историята, започнала с младото момиче на име Бриена. Толкова далеч от невинната девойка, която търси своя път в света, в „Триумфът на кралицата” Бриена се сблъсква с немислимо насилие, епични битки и жестокост от най-тъмните кътчета на човешката душа. Старият ѝ учител, с когото тя сега споделя несъкрушима, пламенна любов, е винаги до нея, но някои пътища Бриена трябва да измине сама. Момичето трябва да се уповава на вътрешната си сила и собствената си интуиция, защото това е единственият начин да опази всичко, в което вярва… и хората, които обича.

Поредицата в две части – „Бунтът на кралицата” и „Триумфът на кралицата” – на Ребека Рос печели сърцата на стотици хиляди читатели по цял свят, като се превръща в бестселър още с излизането си по книжарниците. В свят на неспирни опасности, горди кланове и магия, вдъхновен от историята на Шотландия, едно младо момиче трябва да се изправи срещу света в името на свободата.

Из „Триумфът на кралицата”, Ребека Рос

Бриена

Докато всички сядахме, наблюдавах Журден, със златен бокал в ръце, с овладяно изражение на лицето, докато гле­даше как неговите хора влизат в залата за вечеря. Запитах се какво ли изпитваше, връщайки се най-сетне у дома, след като бе отсъствал през тези двайсет и пет години на ужаси, да влезе обратно в ролята си на господар на тези хора.

Знаех истината за живота му: както за валенианското, така и за меванското му минало.

Беше роден в този замък като благороден син на Мева­на. Беше наследил земите и хората на Маккуин, борейки се да ги защити, когато бил принуден да служи на ужасния крал Гилрой Ланън. Знаех, че Журден бе станал свидетел на ужасни неща в залата на този крал – бе виждал как отси­чат китките и стъпалата на мъже, които не можели да пла­тят пълния размер на данъците си, виждал беше как вадят едното око на старци, задето са гледали краля твърде дъл­го, чувал беше жени да пищят от далечни стаи, докато били подлагани на побой, виждал бе да жигосват деца, задето са издали звук, когато е трябвало да бъдат тихи. Гледах това, беше ми признал веднъж Журден, пребледнял от спомена. Гледах го, боейки се да проговоря.

Докато най-сетне беше решил да въстане, да свали Гилрой Ланън от власт и да постави законна кралица обратно на северния трон, да разсее тъмнината и ужаса, в каквито се бе превърнала славната някога Мевана.

Към тайния му бунт се бяха присъединили други два мевански рода – Кавана, които били единственият владеещ магия род в Мевана, а също и този, от който произхождали кралиците, и Морган. Но Мевана бе земя на четиринайсет рода, така различни, както и земята, всеки със собствени сили и слабости. И въпреки това само три дръзнали да се опълчат на краля.

Мисля, че това, което възпираше повечето лордове и дами, беше съмнението, защото липсваха два ценни артефакта: Камъкът на здрача, който даваше на рода Кавана магиче­ската им сила, и Канонът на кралицата: това беше законът, провъзгласяващ, че на трона на Мевана никога не бива да седи крал. Без камъка и канона, как изобщо щеше бунтът да отхвърли напълно Гилрой Ланън, който така непоклатимо се бе настанил на престола?

Преди двайсет и пет години обаче Маккуин, Кавана и Морган се бяха обединили и бяха щурмували кралския за­мък, готови да воюват. Успехът на преврата зависел от това да заварят Ланън неподготвен: това се провалило, когато родният ми баща, лорд Аленах, научил за бунта и в крайна сметка ги издал.

Гилрой Ланън чакал Журден и неговите последователи.

Набелязал и убил жените от всяко семейство, знаейки, че това ще обезсърчи лордовете.

Но онова, което Гилрой Ланън не очаквал, било три от децата да оцелеят. Люк. Изолда. Ейдън. И понеже те оцеле­ли, тримата въстанали лордове избягали с децата си в съсед­ната страна Валения.

Приели валениански имена и занятия: зарязали майчи­ния си език – деърински – в полза на валенианския език, средношанталски, заровили мечовете си и северните си гер­бове и гнева си. И се укрили, възпитавайки децата си като валенианци.

Но това, което повечето не знаели… Журден никога не спрял да планира да се върне и да детронира Ланън. Той и другите двама победени лордове се срещали веднъж го­дишно, без нито за миг да губят вяра, че могат да въстанат отново и да успеят.

Имали Изолда Кавана, която бе предопределена да стане кралица.

Имали желанието и куража да въстанат отново.

Имали на своя страна мъдростта на годините, както и болезнения урок от първия провал.

И въпреки това все още им липсвали две неща, които били от жизнена важност: Камъкът на здрача и Канонът на кралицата.

Именно тогава към тях се присъединих аз, защото бях наследила спомени от далечен праотец, който бе заровил магическия камък преди столетия. Ако можех да открия ка­мъка, магията щеше да се върне при рода Кавана, и другите мевански фамилии можеха най-сетне да се присъединят към нашата революция.

И точно това бях направила.