Trio.bg препоръчва: Софийски фестивал на науката в София Тех парк (15-16 май)

5/5

Отново е май и отново сме въодушевени и още по-жадни за наука, защото 11-тото поредно издание на Софийския фестивал на науката се задава! На 15 и 16 май в София Тех парк можете да се срещнете на живо и да чуете какво имат да кажат повече от 100 учени-специалисти в различни области от 12 държави, които гостуват на най-голямото научно събитие в България. Като редовни гости на фестивала, решихме да акцентираме на няколко събития, които намираме за особено интересни и ги добавяме в must see списъка си за тази година. Ето и кои са те:

Фалшивите новини – как да ги разпознаем още преди да са написани? (15 май, събота, зала „Космос“, 14:00-15:00 часа, вход с билети)

Светът е голям и дезинформация дебне отвсякъде. Във времена на Google, социални мрежи и пандемия, фалшивите новини виреят повече отвсякога, а адекватните източници на информация са лукс, който с всеки изминал ден става все по-трудно достъпен. Както за всеки проблем, и тук науката се намесва с адекватни решения, които се развиват непрестанно, за да ни осигурят по-добър свят и качествен живот, лишен от дезинформация. Повече за различните инициативи за навременна ръчна или автоматична проверка на фактите ще ни разкаже ръководителят на мегапроекта „Танбих“ и доктор по компютърни науки от Калифорнийския университет в Бъркли, САЩ, Преслав Наков, който е и първият носител на наградата „Джон Атанасов“ на президента на Република България. Автор на множество научни публикации и редактор в реномирани научни издания, д-р Наков е известно име в научните среди по целия свят. Негови изследвания са публикувани в редица престижни медии, сред които Forbes, Boston Globe, Aljazeera, Business Insider, Science Daily, Popular Science, WIRED и др.

© д-р Преслав Наков, личен архив

Самотата, мозъкът и ние (15 май, събота, зала „ДНК“, 15:00-16:00 часа, вход с билети)

Всички знаем, че човекът е социално животно. COVID-19 обаче се опитва да опровергае това твърдение. Повече от година коронавирусът принуждава целия свят да живее в изолация, менталните последици от която тепърва ще се изясняват. Д-р Ливия Томова, която защитава докторска дисертация по темата в Университета във Виена, Австрия, и продължава като постдокторант по когнитивни невронауки в Масачузетския технологичен институт, САЩ, хвърля светлина по темата. По време на лекцията си в София Тех парк този уикенд д-р Томова ще ни представи резултатите от изследванията си върху социалния стрес, социалната изолация и самотата и ще коментира как всичко това се отразява върху мозъка ни. Специално внимание учената, която през миналата година печели изследователска стипендия в Колежа Хенслоу, Кеймбридж, ще обърне на тийнейджърската възраст, в която чувствителността към социалните стимули е изострена. Друг важен въпрос, който вълнува д-р Томова, е доколко и как социалните мрежи запълват социални нужди днес.

Микроби за ментално здраве (15 май, събота, зала „ДНК“, 16:30-17:30 часа, вход с билети)

Продължаваме по темата за менталното здраве, обръщайки внимание на човешкия чревен микробиом и трилионите микроби, които го обитават. Цялото това войнство микроби е от ключово значение за нашата имунна система и психичното ни здраве, тъй като преобразува хранителните молекули в метаболити. Днес нашите тела са еволюирали така, че да използват тези отпадни продукти.

© Еmma Simpson 

А ирландският научен комуникатор в областта на невронауките, микробиома и менталното здраве Саймън Спичък от Университетския колеж Корк, Ирландия, има нелеката задача да ни разясни как става всичко това. Но тъй като Спичък е победител в ирландското издание на конкурса FameLab 2020 и е основател на Resolvve Inc – организация, насочена към подобряване на психическото здраве на гимназисти и студенти – вярваме, че той ще се справи със заданието блестящо.

Извънземен живот – нови насоки в търсенето (15 май, събота, зала „Космос“, 17:00-18:00 часа, вход с билети)

Димитър Съсълов е професор по астрономия в Харвардския университет, където изследва звездите и открива планети около тях (екзопланети). В лабораторията си ученият неуморно търси отговор на въпроса има ли живот на екзопланетите и ако да – как е могъл да възникне той. Това е тема и на изследването му „Животът на свръхземите“, което излезе на български език с логото на издателство „Изток-Запад“ преди няколко години.

На Софийския фестивал на науката проф. Съсълов ще ни разкаже повече за търсенето на живот из близкия и далчен Космос и за това как то ни помага да възпроизведем химическите условия за възникване на живот в лабораторията.

Поел по пътя на науката във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, днес проф. Съсълов е директор на харвардската инициатива „Произход на живота“ и световнопризнат учен.

Димитър Съсълове; снимка © Jon Chase

Какво е повишаването на морското ниво и какво означава? (16 май, неделя, зала „ДНК“, 18:00-19:00 часа, вход с безплатни пропуски)

Глобалното затопляне е един от най-големите проблеми, които стоят пред човечеството в XXI век. Експертът по оценка на дългосрочните проблеми за крайбрежните зони и намирането на устойчиви решения Робърт Никълс ще говори за причините и ефекта от покачването на морското равнище, потенциалните решения за смекчаване на последиците от изменението на климата и възможностите за приспособяване. От него ще научим повече по темата за крайбрежните зони на глобално равнище, последствията за крайбрежните градове и общности и какво е необходимо да се направи, за да се преодолеят тези предизвикателства.

Никълс е директор на Център Тиндъл – организация в Обединеното кралство, която обединява учени, икономисти и инженери в търсенето на решения за справяне с климатичните промени. Водещ автор е на пет доклада за оценка на Междуправителствената експертна група по климатични промени (IPCC) и консултант по темата на правителства и междуправителствени организации.

© Робърт Никълс, личен архив

Освен събитията на живо през уикенда, на 17 и 18 май фестивалът продължава и онлайн за училища в цялата страна.

По традиция събитията за деца са безплатни, а от тези за обща публика само около 20% са на символична цена от 5 лв. Повече за билетите за фестивала можете да научите тук.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp