Trio.bg препоръчва: Какво да си купим от Пролетния базар на книгата в София (художествена литература)

5/5

На ръба на два от най-любимите ми сезона, пролетта и лятото, душата ми има повод да ликува. В разгара сме на една от най-обичаните от мен седмици, а именно тази на Пролетния базар на книгата, който тази година е от 31 май до 6 юни. Седмица, изпълнена с възможности за нови книжни приключения сред белите шатри пред НДК, осеяни с книги.

С радост и вълнение искам да споделя книгите, с които смятам да опитам да задоволя книжния глад на ума и сърцето си. Надявам се, че сред селекцията ми ще намерите и нещо за себе си.

„По острието на изкуството“ от Филип Гуин Джоунс, издателство „Ера“, шатра №31

Венеция е дестинация, която не се подминава с лека ръка. Красивият град, в който се развива действието, темата за изобразителното изкуство и поредица от убийства трудно могат да те оставят равнодушен и да не разлистиш с любопитство втория криминален роман от поредицата „Венециански загадки“ с главен герой Нейтън Съдърланд. Самата аз нямам търпение да го направя.

снимка: Цвета Илиева

Филип Гуин Джоунс е работил 20 години в IT сферата преди да стане писател, учител и преводач. Живее в Италия със своята съпруга, обича да готви, интересува се от изкуство, класическа музика и опера.

корична цена: 17,99 лв.

стр.: 360

превод от английски: Росица Тодорова

корица: Фиделия Косева

Книгите на издателство „Ера“ са със специални отстъпки по време на изложението.

„Ще се видим на пиацата“ от Франсис Мейс, издателство „Хермес“, шатра №35

Тъй като вече минахме през Венеция, ще си позволя да останем още малко в Италия.

Авторката на световния бестселър „Под небето на Тоскана“ (по мое скромно мнение и чудесната му екранизация си заслужава да отделите от времето си) умело ни пренася през тринадесетте области на Италия, започвайки от север и стигайки до топлия юг. Успява да ни накара да се почувстваме сякаш самите ние крачим по уличките на китните италиански градчета и ни се приисква веднага да стегнем куфарите и да си запазим самолетен билет. В този пътеводител също така се срещат и доста интересни и вкусни рецепти от Апенинския полуостров.

снимка: Цвета Илиева

Франсис Мейс е родена в САЩ. След развода с първия си съпруг се премества в Тоскана и през 1990 г. купува и обновява изоставена 250-годишна селска вила и ферма за зехтин „Bramasole“ (буквално „копнеж за слънцето“), намираща се на около 60 км югоизточно от Флоренция. Именно това тя описва през 1996 г. в „Под небето на Тоскана“. В книгите си пише за  идилията на ежедневния живот в съчетание с описания на пътешествия из различни кътчета на Италия – от остров Сицилия до северните провинции на Тоскана и Умбрия, исторически и архитектурни забележителности, произведения на изкуството и живописта, както и обаянието на италианската кухня и вина.

корична цена: 17,95 лв.

стр.:  480

превод от английски: Дори Габровска

корица: Мариана Кръстева Станкова

Всички книги на издателство „Хермес“ са с -20% отстъпка по време на изложението.

Тайфунът блондинка. Една жена в търсене на диамант“ от Пол Хауард, издателство „Паритет“, шатра №14

Самото заглавие няма как да ме остави равнодушна. Хем блондинка, хем тайфун, а накрая и диамант. Каква жена ще съм ако не послушам любопитството си и тези ключови моменти не ме накарат да разлистя това криминално бижу? Особено като любителка на жанра. Една свежа и забавна криминална история, която да ни накара да забравим за момент забързаното ежедневие.

снимка: Цвета Илиева

Зад псевдонима Пол Хауард стои името на унгарския писател Йеньо Рейтьо (1905-1943). През 1934 г. Рейтьо завършва театралното училище и тръгва на пътешествие из Европа. Запазена марка за книгите му остава неподражаемото му чувство за хумор, което ни усмихва и на страниците на „Тайфунът блондинка“.

корична цена: 16,99 лв.

стр.:  252

превод : Катя Каменова

Книгите на издателство „Паритет“ са с до -80% отстъпка по време на изложението.

„Невидимият живот на Ади Лару“ от В. Е. Шуаб, издателство „ЕМАС“, шатра №1

Минавайки покрай щанда, книгата ме привлече като магнит сякаш стар приятел ме дръпна за ръката. Когато се зачетох в историята за сделка с дявола, знаех, че съм попаднала на правилната книга, обещаваща букет от емоции докато разлиствах страниците й.

Младата Ади Лару сключва сделка с дявола и заменя душата си за безсмъртие. Естествено цената е висока – над нея пада проклятието всеки, когото срещне по пътя си, да я забрави.  Но нещо ми подсказва, че тази книга, въпреки че ще бъде прочетена на един дъх, няма да бъде забравена бързо. Неслучайно е бестселър на „Ню Йорк Таймс“, „Ю Ес Ей Тудей“ и „Уошингтън Поуст“.

снимка: Цвета Илиева

Виктория Елизабет Шуаб е американска писателка, авторка на произведения в жанровете фентъзи и съвременен юношески роман. Пише и под псевдонима В. Е. Шуаб. Първият ѝ роман „The Near Witch“ (Близката вещица) е публикуван през 2011 г. следват фентъзи романът ѝ „Vicious“ (2013) и романът „Четирите цвята на магията“ от едноименната фентъзи поредица (2015).

корична цена: 24 лв.

стр.: 560

превод от английски: Емилия Ничева-Карастойчева

корица: Стоян Атанасов, Kontur Creative

Всички книги на издателство „Емас“ са с до -20% отстъпка по време на изложението.

„Тъмни приливи“ на Филипа Грегъри, издателство „Еднорог“, шатра №26

От години за мен панаир, без да отнеса вкъщи книга на Филипа Грегъри, не е панаир. Признавам, че не една или две нощи съм спестявала от съня си за сметка на романите й. Така че за мен беше ясно, че няма да пропусна и този път да попълня колекцията си. След „Мочурища“ Грегъри продължава с втората част от историята на Алинор и семейството й – от бедността и блясъка на Лондон в бурните времена на Реставрацията до колоритните улици на Венеция.

снимка: Цвета Илиева

Какво и да кажем за Филипа Грегъри ще е малко, неслучайно е наречена „кралица на историческия роман“, особено след поредицата й от епохата на Тюдорите. Родена в Кения, Грегъри завършва история, защитава докторат по литература на XVII век в Единбургския университет, работи като журналист и продуцент за BBC. Първият и роман незабавно става световен бестселър и тя се посвещава изцяло на писателската си дейност.

корична цена: 21,90 лв.

стр.: 560

превод от английски: Деница Райкова

корица: Христо Хаджитанев

Книгите на издателство „Еднорог“ са с до -70% отстъпка по време на изложението.

Това е моята скромна селекция за това вълшебно време от годината, празник за сетивата и ума. Дано сред тези прекрасни заглавия сте харесали и нещо, с което да зарадвате себе си. Не пропускайте да посетите базара въпреки лошото време. Гарантирам, че щом стигнете, то вече няма да ви вълнува!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp