Trio.bg препоръчва: Какво да си купим от Алея на книгата-София 2021 (нехудожествена литература)

5/5

Лятото се изниза неусетно край слънчевите черноморски ивици и ето, че септември дойде с цялата си красота и обаятелност, за да ни напомни, че и в София има много и разнообразни забавления и събития, на които да обърнем внимание. Както споделихме с колегите от Trio.bg в материала ни по темата преди седмица, сред множеството интересни ивенти в столицата попада и превърналата се вече в традиция Алея на книгата-София, която тази година се провежда от 6 до 12 септември (понеделник-неделя) на бул. „Витоша“ и в парка пред НДК. На място ще откриете повече от 100 родни издателства, които са изложили уютно своите най-добри и нови заглавия – за радост на всеки ценител на книгата. За да се ориентирате по-бързо в океана от книги ви предлагам няколко нехудожествени заглавия, които да закупите от Алея на книгата-София тази есен и вярвам, че всяко от тях си струва.

 „Спомени за културния живот между двете Световни войни“ на Кирил Кръстев, издателство „Ера“, шатра #23

Започваме с културно-историческо заглавие от български автор, което в немалка степен е и тематично, защото, както пише самият той „българската култура тогава бе, пък и сега си е, все още главно столичноцентрична“.

снимка: Емилия С. Николова

На страниците на „Спомени за културния живот между двете Световни войни“ видният интелектуалец Кирил Кръстев прави интригуващ анализ на културния пейзаж у нас през първата половина на XX век. Започвайки мемоарите си далеч от столицата – с пространна дисекция на ямболския интелектуален елит, известният критик неусетно ни отвежда до „пъпа на творческата интелигенция“ в София – в знаменитата кафе-сладкарница „Цар Освободител“. Кръстев разказва в детайли за историята, интериора и солидната тежест на този културен център на ъгъла на едноименния булевард и ул. „Раковски“, сред чийто редовни посетители са Дора Габе, Йордан Стубел, проф. Балабанов, Йордан Йовков, Илия Бешков, Александър Добринов и др. Критикът споделя също за познанствата си със Симеон Радев и Антон Страшимиров и за близките си приятелства с Гео Милев и Елин Пелин. Наред с това коментира поетичните модели на Атанас Далчев и Елисавета Багряна, и разказва повече за литературните кръгове у нас по това време.

Книгата съдържа черно-бели карикатури на Бешков и Добринов, фотографии на част от родните интелектуалци в периода между двете Световни войни, както и исторически ценни допълнителни материали от личните тетрадки на Кирил Кръстев, който обобщава: „Писал съм каквото и както съм видял, преживял и чул.“

корична цена: 18 лв.

стр.: 376

корица: Живко Петров

Всички книги на издателство „Ера“ са с от -20% до -70% отстъпка по време на изложението.

Малка книга за голямата история“ от Иън Крофтън и Джереми Блек, издателство „Сиела“, шатра #20

Преди време четох в оригинал „A Curious History of Food and Drink“ на Иън Крофтън, която ме плени не само с факти, но и със свежия си хумор и лек за четене стил на автора. Затова новата му книга, която излезе на български преди месец, веднага грабна вниманието ми. Подобно на „Малка книга за големите идеи“ на Даниел Смит, която попадна сред препоръките ми за четене от Пролетния базар на книгата тази година, и „Малка книга за голямата история“ на Иън Крофтън и Джереми Блек е своеобразна (кратка) енциклопедия, която успява да проследи историята на Вселената, човечеството и всичко останало в едва 270 страници. От раждането и смъртта на звездите през ерата на динозаврите и масовите измирания до първите фермери, създаването на градовете, Ренесанса, урбанизацията, икономическото развитие и бъдещето на човечеството – Крофтън и Блек ни повеждат на сбит, но интригуващ тур из голямата история на Вселената и света ни.

снимка: Емилия С. Николова

Достъпният и леко хумористичен език на Крофтън също е запазен, така че ще прочетете „Малка книга за голямата история“ на един дъх. А в случай, че не знаете, Иън Крофтън е бивш главен редактор на енциклопедия „Гинес“. Джереми Блек пък е един от най-известните британски историци, така че и фактологията в изданието гарантирано е на ниво.

корична цена: 19,90 лв.

стр.: 272

превод от английски език: Христо Димитров

корица: Деница Трифонова

Всички книги на издателство „Сиела“ са с -20% отстъпка по време на изложението.

Вечните образи на Англия“ под редакцията на Бил Брайсън, издателство „Еднорог“, шатра #31

На корицата на тази книга с есета фигурират името Бил Брайсън и надписът „предговор от Негово Кралско Височество принца на Уелс“, а сред авторите в съдържанието й срещаме Ерик Клептън, Кевин Спейси и Саймън Дженкис.  И това далеч не е всичко, но е напълно достатъчно, за да я превърне в задължително четиво.

Всяко от 95-те есета във „Вечните образи на Англия“ под редакцията на Бил Брайсън е ода за красотата на английската провинция. Красота, която не се изразява единствено в природата и характерните за тези ширини пейзажи, а в нещо, което е впечатлило дълбоко своя автор. Нещо на пръв поглед дребно, всекидневно, но същевременно чудато и типично за Острова.

снимка: Емилия С. Николова

От известната журналистка Кейт Ейди научаваме повече за уникалното усещане да срещнеш елен в естествената му среда в Тийсдейл, бившият лидер на либералите Винсънт Кейбъл разказва за силния социален живот и романтиката в летните празненства в т.нар. градски села (предградията на големите градове), а бизнесменът Уилфред Еманюъл-Джоунс споделя за изкуството на професията майстор-месар и за това колко ценни са малките семейни месарници в провинцията.

Самият Бил Брайсън, роден в Айова, САЩ, е председател на Кампанията за защита на английската провинция. Неслучайно „Вечните образи на Англия“ излиза под негова редакция, като през годините броят на есетата в книгата се увеличава, добавяйки още и още интересни погледи върху добрата стара Англия.

корична цена: 19,90 лв.

стр.: 368

превод от английски език: Златка Миронова

корица: Христо Хаджитанев

Всички книги на издателство „Еднорог“ са с големи отстъпки по време на изложението.

Трип за децата“ на Флий, издателство „Кръг“, шатра #45

Завършвам скромния си списък с автобиографична книга, при това не на кого да е, а на екстравагантния и добре познат на няколко поколения басист и съосновател на легендарните Red Hot Chili Peppers Майкъл Питър Балзари, по-известен като Флий.

Трип за децата“ не е книга за RHCP, а абсолютно откровен разказ за живота на Флий и всички събития и избори, които са го водили години наред по пътя му до световната рок сцена. В своите мемоари басистът прави ретроспекция на трудното си детство и бунтарските си младежки години. Спомня си с умиление за червените къдрици на своята баба по майчина линия, оплела му черен вълнен пуловер, който той определя, като „най-хубавата дреха, която някога съм притежавал“. Разказва също защо мрази клюкарски списания, как сестра му го е напушила за първи път, когато е бил 12-годишен, за партитата и живота на ръба, както и за музиката, която винаги е била негова пътеводна светлина. Научаваме, разбира се, и за срещата на Флий с вокалиста на RHCP Антъни Кийдис през далечната 1976 г. – запознанство, което от първата минута дава заявка за продължаващата и до днес дълбока духовна връзка, която двамата споделят.

снимка: Емилия С. Николова

Чрез „Трип за децата“ Флий поглежда много дълбоко навътре към себе си, а докато го прави, успява да накара и читателите да се замислят върху изборите и решенията, които взимат всеки ден.

корична цена: 26 лв.

стр.: 352

превод от английски език: Андрей Ч. Арнаудов

адаптация на корицата: Милена Вълнарова

Всички книги на издателство „Кръг“ са с -20% отстъпка по време на изложението.

За финал ви пожелавам приятно четене и топла, усмихната и уютна есен, изпълнена с приятни емоции и хубави книги!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp