Trio.bg препоръчва: Какво да си купим от Алея на книгата-София 2021 (художествена литература)

5/5

С идването на септември сякаш лятото ни затваря вратата, за да можем да пуснем есента през прозореца. Това ни носи тъга и навява носталгия по отминалото лято и емоциите на плажа, но и нови възможности – например да се насладим на уюта на собствената си компания, докато прелистваме страниците на новите книги, които нямаме търпение да прочетем.

И точно в този момент се провежда и Алея на книгата в София, която е най-подходящото място да се сдобием с нови книжки, които да топлят душите ни през хладните есенни вечери.

С удоволствие ви представям моите предложения за нови книжни попълнения във вашите библиотеки и сърца.

Ловци на вещици“ – Макс Сеек, издателство „Емас“, шатра №15

Срещаме се с констебъл Йесика Ниеми, която попада в центъра на едно от най-сензационните разследвания във Финландия. Жертвата е не коя да е, а Мария, съпругата на световноизвестния писател Рогер Копонен.

Ужасяващ е начинът, по който Мария е открита мъртва – като истинска восъчна кукла със зловеща усмивка, седнала начело на масата в трапезарията у дома.

Бързо става ясно на Ниеми, че си има работа с изключително самоуверен и дързък убиец, който си позволява да се измъкне под носа й, преоблечен като криминалист, работещ по местопрестъплението. Това е само началото на поредица убийства свързани с окултното и вещерството, за които пише именно съпругът на покойната.

снимка: Цвета Илиева

Ловци на вещици“ е история, която ме държеше в напрежение до последното изречение.

Макс Сеек пък е първият финландски писател от десетилетия насам, влизал в класацията за бестселъри на „Ню Йорк Таймс“. Правата за превод на книгата са продадени в повече от 40 страни, а в Холивуд вече се работи по адаптацията ѝ в телевизионен сериал.

издателство: „Емас“

превод от фински: Максим Стоев

корица: Живко Петров

стр.:  416

цена: 19 лв.

Книгите на издателство „Емас“ са със специални отстъпки по време на изложението.

Стъклени крила“ – Катрине Енгберг, издателство „Хермес“, шатра №11

След като затворих „Наемателката“ преди няколко месеца, нямах търпение да излезе продължението й. Затова и без никакво съмнение побързах да прочета „Стъклени крила“, която, подобно на първата книга от поредицата, бях решила да включа в препоръките си за покупки от Алея на книгата в София тази година.

Отново се срещаме със следователите Йепе Кьорнер и Анете Вернер от Отдела за престъпления против личността по-познат на широката аудитория като отдел „Убийства“.

снимка: Цвета Илиева

Всичко започва след като тяло на възрастна жена е намерено във фонтана „Кладенецът Каритас“ в Копенхаген. Кьорнер трябва да се справи с разгадаването на загадката каква точно е връзката между него, смъртоносната доза лекарство дадена на пациент и самоубийството на психически нестабилно момиче. Този път тя не може да разчита на партньора си Вернер, тъй като Анете е в отпуск по майчинство, или поне се опитва да стои далеч от работата си, доколкото това въобще е възможно.

Ще успеят ли да се опазят от опасностите и да стигнат до истината? Предизвиквам ви да разберете сами в новата книга на Катрине Енгберг!

издателство: „Хермес

превод : Любомир Гиздов

корица: Тодор Красимиров Пунгеров

стр.:  363

цена: 15,95 лв.

Всички книги на издателство „Хермес“ са с -20% отстъпка по време на изложението.

Игуаната“ – Дени Терио, издателство „Лист“, шатра №38

 „Игуаната“ е дебютният роман на канадеца Дени Терио, който ни въвежда във фантастичния свят на две единадесетгодишни момчета, които съумяват да намерят пътя към приятелството, макар да са понесли множество и големи загуби в живота си. Едното от тях, което и разказвачът от първо лице, е загубило баща си при инцидент с моторна шейна, а майка му остава в кома. Другото, на име Люк Безо, отдавна мечтае за това да намери своята майка, която е заминала малко след раждането му. Двете на пръв поглед различни деца биват обединени от мъката и скръбта си, както и от богатото въображение на Люк, който страстно обича морето. А какво ще излезе от това приятелство?

снимка: Цвета Илиева

Тази интригуваща и изпълнена с въображение история би била перфектно допълнение към неделен следобед с чаша чай или топло кафе у дома. А ако не вярвате, то наградите, с които „Игуаната“ е отличена може би ще ви убедят: „Франция – Квебек” (2001), Anne-Hébert (2002), Odyssée (2002) и Combat des livres на Радио Канада (2007).

издателство: „Лист

превод: Калоян Праматаров

корица: Мила Янева-Табакова

стр.:  224

цена: 18 лв

Всички книги на издателство „Лист“ са с -30% отстъпка по време на изложението.

Котката от крайния квартал“ – сборник с разкази от класици, издателство „Паритет“, шатра №32   

Като любител на животните, в частност на котките, нямаше как да подмина този сборник с разкази на издателство „Паритет“, който освен друго, съдържа и произведения на световноизвестни и признати автори като Антон Чехов, Александър Куприн, Джек Лондон, Ърнест Томпсън Ситън, Иван Тургенев и др.

Докато четях книгата на плажа в първите дни на септември, с усмивка се насладих на разказа на Ситън, дал заглавието си на сборника. Донякъде комичната историята за „породистата“ Кралска Аналостанка ни кара да се замислил и да направим някои паралели дори със собствения си живот. Разказите на Джек Лондон „Кафявият вълк“ и „Приятел“ пък имат малко по-сериозен и даже малко мрачен оттенък, чрез който ни дават възможност да преосмислим постъпките и изборите, които правим всеки ден.

снимка: Цвета Илиева

Котката от крайния квартал“ е чудесен избор за приятно прекарано време с книга, както на плажа, където я четох аз, така и сгушени у дома в предстояшите хладни есенни вечери.

издателство: „Паритет

превод: Константин Константинов,

Таня Балова, Илиана Владова, Никола Толчев,

Б. Дренски и Симеон Андреев

стр.:  376

цена: 18,99 лв.

Всички книги на издателство „Паритет“ са с до -80% отстъпка по време на изложението.

А сега се отправям на нов лов за книги, които да чета уютно сгушена у дома с чаша горещ чай през следващите месеци. Не пропускайте и вие да се насладите на последните топли седмици, като съчетаете разходката си с посещение на прекрасните бели шатри на Алея на книгата-София, от които лъха вълшебният аромат на нови книги.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp