Trio.bg препоръчва: Чeтири криминални книги, които да Ви разнообразят тази пролет

5/5

Още от ранна възраст първите истории, които завладяха ума и въображението ми бяха тези за неразгадани мистерии. И така си остана до ден днешен – криминалният жанр е един от любимите ми.  Истории за неразкрити убийства и загадки още будят любопитството ми и ме карат да търся нови и различни автори, докато неизбежно се връщам и към вече утвърдени такива. С удоволствие и интерес прочетох книгите, които ви представям в следващите редове. Надявам се и вие да споделите мнението ми.

Стоманените гривни“ – сборник с разкази на Ървин Коб, Мелвил Пост , Ърл дер Бигърс, Робърт Хауърд и Фредерик Андерсън

Започвам с предложение, което ще се хареса дори на най-заетите хора с цял куп задачи, обичащи четенето, но неразполагащи с достатъчно време. Авторите ни пренасят в началото на ХХ век, разхождайки ни из Америка и Лондон с увлекателните си герои и приключенията им, част от които с неочакван край дори за любителите на криминални истории, каквато съм самата аз.

снимка: Цвета Илиева

Пет различни и същевременно близки сюжети за ума, интелекта и находчивостта на описаните персонажи, които ще ви накарат да се усмихнете след финалното изречение.

Разказите се четат на един дъх, особено с чаша кафе под ръка, така че грабвайте сборника и не му мислете много-много.

издателство: „Паритет“

превод от  английски език: Лиляна Мандаджиева

стр.:  280

цена: 17,99 лв.

Наемателката“ – роман от Катрине Енгберг

В  последните няколко години се наблюдава засилено присъствие на скандинавски автори както у нас, така и на международната книжна сцена.

Признавам, че имах известно усещане, че така да се каже, няма да ми се получи с тази книга. Катрине Енгберг обаче успя да ме опровергае напълно. Наричат я новия глас на скандинавската криминална литература и това не е случайно. Героите й – полицейските следователи Йепе Кьорнер и Анете Вернер, макар и толкова различни един от друг, съумяват да работят заедно в разследването на бруталното убийство на млада студентка в центъра на Копенхаген.

снимка: Цвета Илиева

Авторката описва умело детайлите и потапя читателя в обстановката на датската столица до такава степен, че подтиква читателя да потърси повече информация и снимки от местата, които описва, а защо не и да обмисли пътуване до там.

С интерес очаквам къде ще ни отведат следващите случаи на следователите Кьорнер и Вернер.

издателство: „Хермес“

превод от датски: Любомир Гиздов

корица: Тодор Красимиров Пунгеров

стр.:  368

цена: 15,95 лв.

Жертва 2117“ – роман на Юси Адлер-Улсен

Юси Адлер-Усен е още един скандинавски автор, който привлече интереса ми към литературата от тази част на Европа. Датчанинът бе обявен от лондонския „Таймс“ за следващото явление в скандинавското крими. Получил е множество литературни награди, а книгите му са преведени на 40 езика.

Очевидно съм пропуснала първите седем книги от поредицата за „Отдел „Q“ и комисар Карл Мьорк, но тази си грешка смятам в най-скоро време да поправя. Динамиката на действието и различните локации от Барселона през Кипър и накрая (отново) в Копенхаген ни държат в напрежение и ни карат да прелистваме страница след страница безвреме. Засягат се и наболелите в последните години теми за нелегалната имиграция и тероризма.

снимка: Цвета Илиева

„Юси Адлер-Улсен хич не се шегува. Ако целта му е да настръхнете, той знае точно как да ви накара“, казват от Ню Йорк Таймс Бук Ревю. Прави са.

издателство: „Емас“

превод от датски: Ева Кънева

корица: Борис Драголов

стр.: 536

цена: 22 лв.

Деветата порта“- роман на Артуро Перес-Реверте

Името само говори за автора си. Испанецът е един от най-четените и превеждани писатели, а книгите му са продадени в над 20 милиона тираж по целия свят. Лауреат е на множество награди, като сред отличията му като литератор изпъква влизането му в Испанската кралска академия на 12 юни 2003 г. и удостояването му със званието доктор хонорис кауза от Картагенския политехнически университет на 18 февруари 2004 г. – първото такова звание от този университет.

Отдавна имах желанието да прочета именно „Деветата порта“, но или нямаше тираж, или все някак изпусках момента и беше свършила в книжарниците.

снимка: Цвета Илиева

Най-накрая се добрах до заветното копие и го зачетох с интерес. Талантът на автора е неоспорим, а майсторството му да завладява читателя се усеща веднага по това, че човек не може да спре да го чете.  Романът е вълнуващ разказ за търсенето на истината за ръкопис на Дюма и какво общо би могъл да има той със забранена от Инквизицията през XVII век книга.

Отпечатаната във Венеция книга те държат в напрежение докато не прочетеш всичките 496 страници почти на един дъх.

Прекрасно четиво за всеки свободен момент.

издателство: „Еднорог“

превод: Боряна Василева

корица: Христо Хаджитанев

стр.: 496

цена: 21,90 лв.

В заключение бих казала, че се насладих на всяка от изброените книги и бях приятно изненадана, че скандинавската литература спечели още един почитател в мое лице, а пък Перес-Реверте още веднъж затвърди мнението ми на страхотен автор. Както и това, че разказите ми дадоха възможност да не оставям четенето дори в забързаното ми ежедневие, чакайки автобуса например.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp