Тринайсет удивителни чудовища пробуждат магията на празника Хелоуин в новия роман на писателя Благой Д. Иванов

5/5

В приключенския роман „Тринайсет чудовища за Хелоуин“ вилнеят всякакви страховити същества, но тяхната цел не е да плашат, а да забавляват, убеждавайки ни, че няма нищо страшно в това да бъдеш странен и по-различен от другите.

Чудовищата, които населяват митовете и легендите, отдавна са напуснали нашия свят. Преселили са се в мистериозна страна – Земята на проклетиите, където живеят самотни и забравени. Един ден обаче безстрашният гарван Ван е споходен от пророчески сън и се отправя на вълнуваща авантюра – решава да посети тринайсет страшилища и да ги покани на партито, което организира в чест на Хелоуин. Птицата е убедена, че по този начин всички заедно ще успеят да събудят магията и да се върнат обратно в света на хората. Дали обаче ще се справи навреме? Дали всичките тринайсет чудовища ще се съгласят да посетят празника на Вси светии?

Благой Д. Иванов

Детският роман „Тринайсет чудовища за Хелоуин“ е идеално четиво за злояди читатели, както и самият автор Благой Д. Иванов ни убеждава в послеслова към новата си книга. Историята е вдъхновена от автори като Робърт Суиндълс, Р. Л. Стайн и Роалд Дал и в нея страшното е по-скоро забавно, а наред с вълнуващите премеждия място си намират и важни теми, които да ангажират въображението и на малки, и на големи библиофили. „Живеем в свят, изпълнен с безброй повърхностни и бързи развлечения, които само привидно ни обогатяват, а всъщност ни разсейват от наистина важните неща“, сподели Иванов в личния си фейсбук профил и добавя: „Все по-често имаме нужда от съдържание, което да доведе до неочаквани трансформации както мислите, така и емоциите ни. Надявам се, че премеждията на гарван Ван ще се окажат точно това… Особено за детската или за запазилата детското у себе си аудитория.

Като допълнение към текста на атрактивното издание е и впечатляващото художествено оформление на талантливия Добромир Томов. Негово дело е не само корицата на „Тринайсет чудовища за Хелоуин“, но и всичките близо 30 илюстрации, които по въздействащ начин допринасят за атмосферата и за цялостното изживяване от четенето. „Тринайсет чудовища за Хелоуин“ е издание на Orange Books и ще се появи в българските книжарници на 23 октомври, когато ще бъде и официалната премиера на книгата – в софийския бар „Сингълс“ от 19 ч.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp