Третата част от поредицата „Сезони“ на Али Смит се състезава за наградата „Оруел“ за политическа проза

„Пролет“ – третата част от сензационната поредица „Сезони“ на шотландската писателка Али Смит, излиза у нас броени дни след като беше включена в дългия списък за наградата „Оруел“ във Великобритания. Отличието се дава за политическа проза и е най-престижното в тази категория. В средата на май ще стане ясно дали романът влиза в краткия списък с претенденти.

Както предишните романи от поредицата, и „Пролет“ разцъфва в каталога на издателство „Лист“ в превод на Паулина Мичева. Тук Али Смит намества някои парчета от пъзела, вмъкнат в „Есен“.

Повествованието следва няколко сюжетни линии, които от време на време майсторски се преплитат и предизвикват неочакван обрат.

Сред героите на романа е Ричард „Дабълдик“ Лийз – режисьор с поизбледнял ореол на легенда. Той стои на перона на забутана гара в Шотландия и пътува из спомените си. Води диалози с въображаемата си дъщеря, получава отговори от мъртвата си приятелка. Поръчали са му да заснеме филм за любовта на поета Райнер Мария Рилке и писателката Катрин Мансфийлд. Историята им изглежда красива, но е изцяло фалшива. Както много други истории, родени във времената на пост-истината.

И тук, както и в предишните части на поредицата, Али Смит превежда читателя през лабиринт от политика, изкуство и фантазии, без да изпуска нишката на голямата литература.

Ето какво отбелязва писателят и журналист Алекс Престън в британския вестник „Обзървър“: „Третата книга в квартета на Али Смит е най-добрата ѝ досега, ослепителен химн за надежда, обединяващ миналото и настоящето… Сякаш тук се случват две неща. Първо, Смит все повече осъзнава възможностите на този нов тип разказване на истории, намирайки по-дълбоки и убедителни начини да влезе под кожата на своето време. Има обаче нещо друго. Докато четях „Пролет“, внезапно разбрах за необикновения мета-роман – Годината – че квартетът ще се сформира, след като е завършен, и колко вълнуваща и важна ще бъде тази книга… Сега е възможно да се разпознае колко ослепително ще бъде взаимодействието на идеи и образи между четирите книги… Има толкова много да се каже за този сияен, щедър роман, изпълнен с надежда…Целият този богат материал се усилва от ехото и резонансите, които барабанят между „Пролет“ и нейните предшественици. Смит винаги е била дълбоко морален писател, но в тази поредица от романи тя прави нещо повече от проста дисекция на беззаконията на своята епоха. Тя ни осветява диря през от кошмара“.

Корицата на романа е дело на художничката Албена Лимони.

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO