Този град от кал е любимото място на холивудските режисьори

Разположен по склоновете на един малък хълм, в чието подножие тече река и ограден с дебели стени, които предпазват вътрешността, стария марокански град е спечелил сърцата на много холивудски режисьори и актьори.
Смята се, че градът Аит Бен Хадоу в Мароко е основан през 757. г., а неговият основател Бен Хадоу бил погребан в този грандиозен град. Исторически погледнато, градът се намира на кръстовището на Сахарският търговски маршрут, по който древните търговци пренасяли подправки, роби и злато до града Тимбакту в Западна Сахара.

Повечето жители на този град са се преместили в съвременните домове, но са останали няколко семейства, които му се преборя с времето и все още живеят в хиляда години стари къщи от глина. Градът е разположен върху склоновете на малък хълм, в чието подножие тече река.

Всички къщи и постройки в интериора са изградени от тухли от кал, докато фасадата е направена от смес от кал и слама. Градът е ограден с дебели защитни стени, които предпазват вътрешността. В краищата на стената има кули, които придават доза драматичност на ландшафта.

Освен историята, има още един интересен факт за този древен град, а това е неговата силна връзка с Холивуд. Дейвид Лин видял града и го е избрал като идеалното място за заснемане на филма “Lawrence of Arabia” от 1962 година.

Освен перфектната локация, Лин е имал още едно намерение, а това е да запази града от гибел. Именно, въпреки визурата на града се вписва идеално във визията на филма, той накарал и властите да отделят пари за възстановяването на този прекрасен град.

От този момент до днес продължават непрекъснати строителни работи, така че предната половина на този град е в отлично състояние, но има и сгради, на които е необходимо внимание.

С филм Лин запознал света с това вълшебно място, но вдъхновил и други режисьори да избират като място за своите филми.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.