Тесла, портрет сред маски

5/5

От автора на „Милениум в Белград” (2000) – сред петте кандидата за „Фемина”, френската награда за най-добър чуждоезичен роман.

Хранеше се със светлината като нощна пеперуда. За него светът беше като осветена витрина и нашият леден самотник сега я гледаше отвън. Най-странното бе това, че той самият я беше осветил.

„Електрически“ роман за необикновения живот на един от най-удивителните и цветни изобретатели на ХХ век.

Никола Тесла е човек, който си остава вечно неразбран. От своето село, през това, което представлява днешна Хърватия, където баща му, сръбски православен свещеник, отхвърля неговия талант, до бурните си години в Ню Йорк и нажеженото му съперничество с Томас Едисън, Тесла е както демонизиран, така и миропомазван. Изобретателят улавя бурните години на зората на електрическата епоха, където неговият усет за показност го държи в центъра на общественото внимание. Зад всяко изобретение с добър край – сред които електрическата система с променлив ток и безжичната комуникация – стоят стотици други неуспешни. Но какъв е наистина мъжът зад публичния образ? Владимир Пищало разкрива вътрешния живот на един човек, преследван от загубата на по-големия си брат, човек, борещ се с проблясъци на безумие и гениалност, чието недоверие към институциите го довежда до финансов крах. „Тесла, портрет сред маски“ е пламенна творба за един мечтател, чието въздействие се усеща и днес.

„Романът на Владимир Пищало изобилства с енергия. Всяко изречение пращи с фантастични образи… Тесла е динамото на романа, а Пищало пише така, сякаш той самият е подхранван от електроцентрала по свое подобие.“

Star Tribune (Minneapolis)

„Пищало обрисува Тесла и неговите съвременници така ярко, че линията между действителност и силата на авторското въображение започва да бледнее…“

Shelf Awareness

„Завладяваща история на загадъчния и самотен живот на изобретателя Никола Тесла… Задълбоченото внимание към личността и навиците на един велик човек е прецизно съвършено.“

Publishers Weekly

ВЛАДИМИР ПИЩАЛО е роден през 1960 г. в Сараево. Израства в Мостар, Кральево и Белград. Завършва право и защитава докторска дисертация върху американска история в Университета в Ню Хемпшир (САЩ). Преподава в Бекър Колидж в Масачузетс и живее в САЩ и Белград. Владимир Пищало пише романи и разкази. Книгите му са преведени на немски, английски, френски, чешки, словашки, руски, италиански, датски, български, унгарски, македонски, словенски и японски. За лиричната биография на изобретателя Никола Тесла (Tesla, portret među maskama) е отличен с наградата NIN и Наградата на Националната библиотека на Сърбия.

Baner-Tesla

Два лъча светлина изпукаха и се издигнаха над машината. Бобината изхвърли ярки нишки. Около кълбото се заплете косата на Горгона. Електричеството пукаше и жужеше. Зад гърба на Тесла Фарадеевият кафез поглъщаше летящите искри.

Публиката гледаше със смесица от богобоязливост и изумление като от цирков номер.

Гано Дан беше сериозен като матадор. По даден от Тесла знак той увеличи честотите. Светъл бич изпука между пръстите на Господ и Адам. Мълниите се изтегнаха. С малки мустачки и зализана коса, Тесла се изправи като тореадор, който се готви да убие бика. Без да предупреждава никого, вдигна ръка към машината. В миг циклон от електрически ток обхвана тялото му. Крушката в ръката на Тесла трепна три пъти и заблестя. От публиката долетяха възклицания.

-Амелия! Той гори!

-През него тече ток!

Четвърт час артистът се разхожда между публиката с настръхнала коса, палейки с докосване крушки и вакуумни тръби. Доказа, че лампите, осветени от електрическо поле, могат да светят навсякъде в залата, без да бъдат свързани с жици.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp