Тематична изложба илюстрации по „Под игото“ на ученици от НУИИ „Илия Петров“ се открива на 15 септември в галерия „Дебют“

5/5

От 15 септември до 7 октомври галерия „Дебют“ представя изложба на ученици на НУИИ „Илия Петров“, които последните две години са работили по илюстриране на романа „Под игото“ на Иван Вазов, инициирано от актьора Руси Чанев и под ръководството на преподавателката им Александра Димитрова.

Как се борави с толкова важен текст? Кои са акцентите? Как се оформят важните сцени? Кои са героите и как се визуализират характерите им? Това са само част от въпросите, чиито отговори са търсили младите автори.

художник: София Сокерова

Експозицията е резултат от различни гледни точки и е любопитна с това, че разчупва леко клишираната ни представа за образите в това знаково произведение.

В анонса си към българчетата по света актьорът Руси Чанев пише:

 „Това е опит да се подбудят съвременните деца към четенето на  „Под игото“ с издаването му в съкратена и в леко преработена форма, илюстрирано от техни връстници.

В предлаганата адаптация запознавам малките читатели с главната фабулна линия на романа  като подготовка за четене на оригиналния текст. Опростявам фабулата, а това, което е запазено, е разправяно чрез словесния израз на самия Вазов като забравени вече думи и понятия са заместени с по-познати за съвременните деца, съхранявайки образността и мислите на писателя. Там, където се е наложило да се добави нещо, съм се старал да се доближа до стила на оригиналните пасажи, използвайки единствено авторовия маниер, така че да се получи едно неразривно цяло, в което да не се чувстват някакви стилистични скокове. Надявам се, че и възрастният читател в лицето на родителите да намери удоволствие в това четиво, като си припомня или види в нова светлина „Под игото“.“

художник: Александрина Котева

В изложбата участват работи на:

Александрина Котева, Борислава Миланова, Владислав Кръстев, Гергина Евлогиева, Денис Петров, Лилиян Владимирова, Лилиан Кордова, Мария Бабкин, Рада Скумова, Радост Жечева, Рая Илиева, Рая Илкова, София Сокерова, Теодора Илиева, Християна Костова, Янтар Атанасов.

Откриването е на 15 септември от 11:30 часа в столичната галерия „Дебют“ (бул. „Васил Левски“ 62).

художник: Рада Скумова
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp