Технологичният маратон ТОМ се провежда за трети път в България – 21-24 март

„В ТОМ всеки може да си намери по нещо за себе си, да вземе и да занесе в своето ежедневие. Така, дори да не участваш пряко в дейностите на формата, ни помагаш да променим света.“

Точно два месеца след официалното обявление, че технологичният маратон ТОМ ще се проведе за трети път в България, организацията му е напълно завършена. От 21 до 24 март в Американския колеж в гр. София 5 отбора от мейкъри ще срещнат предизвикателствата, над които ще работят в рамките на точно 72 часа, за да намерят решение на един проблем от живота на нуждознайците, част от ТОМ 3.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА

Дари и Милена

Дари е дъщерята на Милена и има аутизъм. Тя е невербална и за майка ѝ е много трудно да разбере от какво се нуждае или какво чувства момичето. Тяхното предизвикателство е свързано с намирането решение, което да подобри комуникацията им, така че Дари да може да използва визуален речник, когато думите просто не идват. За Милена, пък, ще бъде огромна помощ да бъде наясно дали Дари иска зелена чиния, сладолед, чаша вода или друго.

„Мадлена  и Славчо“

Мадлена е кинезитерапевт, а Славчо има заболяване, което е засегнало двигателните функции на ръцете и краката му. Техният отбор ще работи върху технология, която улеснява повдигането на тялото от легнало положение и трансфер с възможност за използване от различни възрастови групи.

„Стефан и Александра“

Стефан е студент, а Александра е специалист Маркетинг и Реклама; двамата са активни и независими и използват рингови инвалидни колички. Те имат нужда от механично и мобилно средство, което да се закрепя за рингова количка и да улеснява преминаването през различни терени, включително дупки и неравенства по пътя. Допълнително изискване е устройството да позволява бързо придвижване, без да се използва ръчно задвижване на количката.

Различното в ТОМ през 2019 г. са предизвикателствата от нуждознайци с артистични умения. В това издание под шапката на „Арт ТОМ“ ще се включат следните предизвикателствата:

Иван е талантлив млад актьор, който използва рингова инвалидна количка, но за съжаление, не всяка театрална сцена в България е достъпна. Неговото предизвикателство е свързано с работата му, а именно – реализирането на иновативна преносима конструкция – платформа, която да му позволява да се качва на различни любителски театрални сцени в страната.

Росица и Митко също са  професионални млади актьори с много опит зад гърба си. Те не чуват и това затруднява пълноценното им участие в определени дейности. Росица и Митко отдавна си мечтаят за нови технологии, които да помагат на всички на сцената. Те имат нужда от решение, което да подава дистанционен сигнал към тях и да им помага  да разбират, когато са необходими промени в сценичните действия.

Типично в стила на ТОМ, и по време на това издание работата над предизвикателствата далеч не изчерпва всичко, което предстои да се случи. Организаторите са се погрижили за комфорта на участниците по време на целия процес, като традиционно ще има изненадващи гости, вътрешни събития и много нестандартни срещи и занимания.

По време на ТОМ 3  може да се запознаете с тези вдъхновяващи хора, ако се включите в някои от отворените за посещение събития:

  • Официално откриване: 21 март, 13ч.; Американски колеж в гр. София. Пред гостите и медиите официално ще бъдат представени 5те предизвикателства, отборите, които ще работят по тях, както и част от програмата, по която ще се проведе формата тази година.
  • Лекция на тема „Общуване с хора със специални нужди“: 21 март, 14:10ч.; Американски колеж в гр. София. Представяне: Тази едночасова дискусия ще ви помогне да преодолеете неудобството и страха от общуването с хора със специални нужди. Ще се научите да подхождате към тях така, както те биха искали. Ако темата ви интересува, ще научите много полезни неща от нашия презентатор Ива Гаджева, която работи в иновативната област на приобщаващия дизайн. Тя се е обучавала в различни подходи и всеки ден общува с хора със специални нужди в своята работа.
  • Детска програма в партньорство с Технократи: 23 март, 14:00ч.; Американски колеж в гр. София. Представяне: Робо-приключения в компанията на Робозавър В-рекс, Уоли, Оби Уан и останалите от бандата на робо супергероите! Ще водим битки, ще строим кули и ще играем футбол! В съботния следобед срещаме се пак, с контролер в ръка, готови да развеселим деня!

За участие в програмата е нужна предварителна регистрация на: https://goo.gl/forms/LXQGPxtBXAfxnKTu2

  • Официално представяне на всички изобретения, журиране и панаир: 24 март, 13:00ч.- 15:30; Американски колеж в гр. София. Заповядайте да видите прогреса на петте отбора, както и да научите повече за екстремните спортове при хора с двигателни затруднения, рисуването във виртуална среда, живота на хората с увреден слух и методи за преподаване на незрящи.

*ВСИЧКИ събития, посочени като „отворени“, могат да бъдат посетени свободно от всеки заинтересован.

Американският колеж в София е със специален достъп, на територията му не се допускат автомобили.  Подробно описание на алтернативните начини за придвижване могат да бъдат намерени тук: https://www.acs.bg/bg/about-acs/visit-acs/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.