Технологичният маратон ТОМ Мейкатон за трети път в България

„Имаме „само“ 72ч. да променим света на някого и това никак, никак не е малко!“

Участник в ТОМ  през 2017 г.

 През 2017 г. в България за първи път в Европа се проведе технологичен маратон ТОМ Мейкатон, който обедини за 72 часа инженери, дизайнери, иноватори и хора със специални нужди в създаването на решения за по-добър живот. Събитието събра над 60 участника в София и във Варна, които, разделени по екипи, създадоха 11 работещи прототипа в помощ на хора със специални нужди. Резултатите са впечатляващи – количка за дете с със спинална мусклулна атрофия, която му позволява да стои и в изправена поза; рехабилитационен уред, използващ виртуална реалност; преносимо устройство, което „произнася“ номинала на банкнотите. Устройството, което „сканира“ банкнотата и разпознава стойността й, съвсем скоро предстои да бъде произведено и раздадено безплатно на първите 15 потребител от цялата страна.

Всички тези идеи са осъществени в краткия срок, определен от формата, който – не е изненада – привлича силен публичен интерес. Мотивирани от желанието си да продължават да променят света и в отговор на неспиращата нужда от развитие на инициативата, организаторите на ТОМ България обявяват провеждането на третото му издание у нас. На 21 – 24 март в специалното пространство за мейкъри на Американския колеж в гр. София ще се срещнат нови и инициативни изобретатели и нуждаещи се и в рамките на 72 часа – времето, с което разполагат, за да работят по отбори и да отговорят на поставените предизвикателства.

КОЙ МОЖЕ ДА УЧАСТВА?

Всеки, който иска да допринесе за промяна, чрез своите знания и умения. В момента се търсят нуждознайците: хора със специални нужди и предизвикателства, които могат да бъдат разрешени с помощта на технологиите. Те ще работят с екипи от мейкъри или майстори: хора с технически познания и способности, инженери, дизайнери, дърводелци, които обичат да създават изобретения. Онлайн регистрацията е отворена на адрес: https://www.bulgaria.tomglobal.org/ за всички участници със специални нужди и мейкъри.  Регистрацията е отворена до 11 февруари.

Напълно нова част от програмата на проекта през 2019 г. ще бъде отделният фокус към артистите със специални нужди. Към тях организаторите на Мейкатона отправят самостоятелна покана за включване в инициативата, като ги призовават също да се регистрират през онлайн формата, посочвайки, че се интересуват от изкуство, имат определен талант или нужда от технологично решение, за да направят изложба, представление, инсталация, рецитал и подобно събитие.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.