Театър НАТФИЗ се готви да открие юбилейния си 65 сезон

5/5

На 1 ноември 1957 г., с комедията „Двубой“ от Иван Вазов в постановка на Анастас Михайлов, към Висшия институт за театрално изкуство „Кръстьо Сарафов“ (ВИТИЗ) – сега НАТФИЗ, се открива Учебният драматичен театър.  Той разполага с 440 места и професионални сценични възможности. Спектаклите започват да се поставят от художествените ръководители на отделните курсове, студентите по режисура асистират, а театроведите подготвят програмите и обсъждат постановките. През годините репертоарът поддържа заглавия от националната и световна драматургия, с класически и съвременни автори.

снимка: театър НАТФИЗ

Академията планира да отпразнува 65-я юбилей на Театър НАТФИЗ с поредица от събития, първото от които е експозиция пред Народния театър „Иван Вазов“. Тя ще може да бъде разглеждана от жителите и гостите на София от 18 юли до 2 август.

визия: театър НАТФИЗ

Театралният сезон ще бъде открит с премиерата на „Нощ на мюзикъла“ и тези на двата проектни спектакли – „Грозният“ от Мариус фон Майенбург и „Лицата на Хенрих IV“ по Луиджи Пирандело. До декември на Голяма сцена се очакват и „На дъното“ по Максим Горки в постановка на д-р Антон Угринов с класа на проф. д-р Атанас Атанасов и посветеният на 190-годишнината от смъртта на Гьоте танцов спектакъл „Горски цар“ в постановка на проф. д-р Петя Цветкова.

визия: театър НАТФИЗ

От предходния театрален сезон в репертоара на Театър НАТФИЗ ще останат „Вишнева градина“ и „Екстази“ на класа на проф. д-р Атанас Атанасов, „Лазар и Иисус“ и „Иванов-Барабанов“ на възпитаниците на проф. Иван Добчев, „Дъх разстояние“ на класа на проф. д-р Петя Цветкова, както и две от спечелилите в категория „Най-добро представление“ на наградите „НАТФИЗ Най-най-най“ заглавия „Бесове“ и „Peter Gynt“. Третият отличен спектакъл „Пук“ ще продължи да се играе на сцената на Куклен театър НАТФИЗ, заедно с „Любовта на Дон Перлимплин“ и очакваната през ноември „Бяла приказка“.

визия: театър НАТФИЗ

Вижте повече за постановките и новостите около театър НАТФИЗ тук.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp