Театър „Българска армия“ гостува на „Театър пред театъра“ с поетичния спектакъл „Урок по български“

Утре вечер, 20 септември, в 21:00 часа постановката „Урок по български“ на Иван Налбантов гостува на сцената на „Театър пред театъра“ пред Народен театър „Иван Вазов“.

Поетичният спектакъл „Урок по български. За теб, Българийо свещена!“ по творби на Иван Вазов е едно от новите заглавия в афиша на Театър „Българска армия“. Сценичната адаптация е на обичания актьор и колега Иван Налбантов, обявен за „най-добрия рецитатор сред актьорите в България“. В представлението участва почти цялата трупа на театъра, сценографията и костюмите са на Нина Пашова, музиката е на Добрин Векилов – Дони, а консултант е българският литературен историк проф. Владимир Атанасов.

„Поетическото слово на Вазов е вълнуващо преживяване на историята, на онова голямо и идеално време, в което участваме всички. И се случва тук и сега. Стиховете на Вазов от композицията „За теб, Българийо свещена…“ не припомнят предразсъдъци, те са узнаване, защото набавят ново знание, което отключва въображението и укрепва културната идентичност. Зрителят вижда и чува литературата. Тя звучи както индивидуално за него, така и за посветените, към които вече принадлежи“, пише за спектакъла проф. Атанасов.

Защо театрален „Урок по български”?

Защото театърът е дом, в който приютяваме мечтите си.  И храм, в който изповядваме слабостта си. Театралният урок напомня всеки урок – безмълвният в сумрака на незнанието си припомня и започва да шепне думите на поезията. Тогава словото звучи и на сцената, и в залата, тя го иска. Зрителят е напуснал делника на своята апатия и не се нуждае от други „указания“ – словото на Вазов изпълва.

„Това е нашият УРОК ПО БЪЛГАРСКИ, в който няма да ви повтаряме написаното в учебниците и томовете книжнина, за живота и творчеството на Патриарха на българската литература Иван Вазов, а ще се опитаме със средствата на словесно-изпълнителското изкуство (или тъй нареченото „художествено слово”) да надникнем в десетина от неговите неувяхващи творби.

Терминът „художествено слово” има двояко значение: Художествено е словото на автора, тоест писмената реч (в нашия случай то е безспорно и е вечна класика). Художествено би могло да бъде и словото на изпълнителя, който го изпълнява, тоест живото и говоримо слово“, споделя Иван Налбантов.

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO