Театър 199 „Валентин Стойчев“ отбелязва 55 години през новия сезон

5/5

Театърът открива сезона на 16 септември с „Приятно ми е, Ива!“

Театър 199 „Валентин Стойчев“ откри своя сезон с участие на постановката „Най-бързият часовник във Вселената“ от Филип Ридли в 35-ото издание на Празници на изкуствата „Аполония“, а софийските представления започват на 16-и септември от 20:00 часа.

Театър 199 ще даде начало на новия театрален сезон с представлението „Приятно ми е, Ива!“ от Ива Тодорова. Спектакълът е отличен с две награди „Икар“ 2019 – за водеща женска роля и за драматургичен текст, както и с извънредна награда „Златен кукерикон“ за индивидуално театрално постижение.

С това заглавие театърът ще вземе участие в Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ – Пловдив на 12 септември и в Есенен театрален салон – Сливен на 18 септември.

Други акценти в програмата на Театър 199 през септември са двете най-нови заглавия в репертоарния афиш – комедията „Влюбена, сгодена, изчезнала“ от Щефан Фьогел на 18 септември и „Най-бързият часовник във Вселената“ от Филип Ридли на 28 септември.

„Влюбена, сгодена, изчезнала“ – фотограф Иван Дончев

Спектакълът „Нос“ по Гогол ще се играе на 26 септември в рамките на юбилейното 10-о издание на куклено-театралния фестивал „Пиеро“ – Стара Загора.

За предстоящия сезон в аванс

На 22 октомври от 19:30 часа ще се състои премиерата на скандинавската пиеса „Хаос“ от Мика Миляхо, режисьор – Марий Росен. В постановката участват: Йоана Буковска – Давидова, Елена Атанасова и Радина Думанян.

До края на 2019 г. е програмирана и премиера на постановка за деца. На 15-и декември най-малките театрални почитатели ще могат да видят „Малката кибритопродавачка“ по Ханс Кр. Андерсен. Това ще е дипломен спектакъл и режисьорски дебют на куклената актриса Анна – Валерия Гостанян.

Кулминацията на сезона е предвидена за 12 юни 2020 г., когато Театър 199 официално ще отбележи 55 години от създаването си с премиерата на пиесата „Боклук“ от Елена Телбис. Режисьор на постановката е Ивайло Христов, а в ролите ще видим: Светлана Янчева, Анастасия Лютова и Весела Бабинова.

Текстът на Елена Телбис спечели последното издание на конкурса на театъра за съвременна камерна драматургия „Славка Славова“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp