Тайният живот на костенурките! (+видео)

Любопитни факти за животинския свят  и документални кадри от спасяване и пускане на свобода на десетки пленени екземпляри можете да видите във филма „Ново начало за сухоземните костенурки“. Научно-популярният филм направиха екип от учени и еколози, а премиерата му се състоя преди броени дни в София.

„Това е първият български филм за сухоземни костенурки от дигиталната ера. В него зрителите могат да научат много нови неща за двата вида, срещащи се на територията на страната ни – Testudo graeca, Testudo hermanni.

Малко известен факт е, че всъщност България е една от страните с най-високи, но и най-бързо намаляващи запаси от сухоземни костенурки.“- разказва доц. Николай Начев, режисьор и сценарист на филма.

„Ново начало за сухоземните костенурки“ разкрива интересни детайли относно диетата, поведението и дори практиките по „ухажване“, характерни за тези животни. Зрителите могат да научат също и за дейността на един всеотдаен спасителен екип – малко хора знаят, че в нашата държава се намира единствения на Балканите спасителен център за рехабилитация и развъждане на тези видове. Основното послание на създателите е да бъдем толерантни и да опазваме животните в естествените им местообитания:

„Истината е, че няма особено голямо значение дали ще излюпим и освободим сто или хиляда костенурки на година, ако човешкото отношение и най-вече на младите хора и децата не бъде коренно променено“ – споделя във филма Иво Иванчев, ръководител на спасителния център.

Филмът е част от проект на сдружение „Обществен КОМПАС“, Национален природонаучен музей при БАН и Фондация „Гея Челониа“. В него освен учени, участват също студенти и доброволци, които  са помагали за освобождаването на стотици костенурки в естествената им среда през последните години. Освен уникалните кадри и множеството интересна информация, зрителите ще имат удоволствието да чуят и авторска рок музика от Forest Troll, Ethereal Suns, Hobofight, Пламен Димитров и Калоян Михалев.

„Ново начало за сухоземните костенурки“ ще се хареса на всички, които обичат животните и се интересуват от дивата природа. Желаем ви приятно гледане!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.