Тайният живот на костенурките! (+видео)

5/5

Любопитни факти за животинския свят  и документални кадри от спасяване и пускане на свобода на десетки пленени екземпляри можете да видите във филма „Ново начало за сухоземните костенурки“. Научно-популярният филм направиха екип от учени и еколози, а премиерата му се състоя преди броени дни в София.

„Това е първият български филм за сухоземни костенурки от дигиталната ера. В него зрителите могат да научат много нови неща за двата вида, срещащи се на територията на страната ни – Testudo graeca, Testudo hermanni.

Малко известен факт е, че всъщност България е една от страните с най-високи, но и най-бързо намаляващи запаси от сухоземни костенурки.“- разказва доц. Николай Начев, режисьор и сценарист на филма.

„Ново начало за сухоземните костенурки“ разкрива интересни детайли относно диетата, поведението и дори практиките по „ухажване“, характерни за тези животни. Зрителите могат да научат също и за дейността на един всеотдаен спасителен екип – малко хора знаят, че в нашата държава се намира единствения на Балканите спасителен център за рехабилитация и развъждане на тези видове. Основното послание на създателите е да бъдем толерантни и да опазваме животните в естествените им местообитания:

„Истината е, че няма особено голямо значение дали ще излюпим и освободим сто или хиляда костенурки на година, ако човешкото отношение и най-вече на младите хора и децата не бъде коренно променено“ – споделя във филма Иво Иванчев, ръководител на спасителния център.

Филмът е част от проект на сдружение „Обществен КОМПАС“, Национален природонаучен музей при БАН и Фондация „Гея Челониа“. В него освен учени, участват също студенти и доброволци, които  са помагали за освобождаването на стотици костенурки в естествената им среда през последните години. Освен уникалните кадри и множеството интересна информация, зрителите ще имат удоволствието да чуят и авторска рок музика от Forest Troll, Ethereal Suns, Hobofight, Пламен Димитров и Калоян Михалев.

„Ново начало за сухоземните костенурки“ ще се хареса на всички, които обичат животните и се интересуват от дивата природа. Желаем ви приятно гледане!

https://www.youtube.com/watch?v=aXiot7ofEGM

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp