„Там някъде, където“ – новата изложба на Чавдар Гюзелев с откриване в галерия „Ракурси“ (19 септември – 7 октомври)

5/5

На 19 септември от 18:30 часа в софийската галерия „Ракурси“ (ул. „Хан Крум“4А) ще се състои откриването на новата изложба на Чавдар Гюзелев „Там някъде, където“.

Културологът Георги Лозанов коментира Гюзелев и творсбите му красноречиво: „Изложбите на Чавдар Гюзелев са покани за встрастяваща игра с нарисувани фигури и неписани правила, които се налага да разгадаеш сам. За да успееш, трябва да стигнеш до посланията – на границата между чувството и предчувствието, увереността и парадокса, с които художникът зарежда образите си. Така че, ако ти спечелиш играта, спечелил я и той.

художник: Чавдар Гюзелев

В тази изложба от два цикъла на фокус са постигнатата свобода и заплашената свобода. Цикълът за първата, разбира се, е парижки, защото в града на художниците най-силно се усеща, че не е измислен по-добър начин да постигнеш свободата от изкуството. Усеща се и друго – изкуството и светът около него някак естествено се сливат, превръщат се в едно и също нещо и Гюзелев, докато е бил там, е нарисувал това изкуство-свят.

Другият цикъл е московски, Гюзелев не е бил там, но оттам идва заплахата за свободата – не само на жертвите на руските ракети, но и на всеки европеец. Художникът е рисувал с ръката на заплашен европеец. С умело оркестрирано взаимодействие на сюрреализъм и експресионизъм той е явил в образи промитите мозъци, идеологическия кич, завърналото се минало, чезнещия смисъл, попарените надежди, усмивката на главорезите, болката на невинните, страха от бъдещето…

Изложбата на Чавдар Гюзелев е артистично предупреждение какво искат да ни вземат и кой иска да ни го вземе през 2022 година, когато историята пак зави на Изток.

художник: Чавдар Гюзелев

Чавдар Гюзелев е роден на 13 март 1961 г. в София. Завършил е НХА – София, специалност „Илюстрация и оформление на книгата“ през 1987 г. Работи в областта на графичния дизайн, илюстрацията, телевизионната и театрална сценография, преподавател в Нов български университет, Департамент „Визуални изкуства“. Има редица самостоятелни изложби, сред които в Парма, Милано, Берлин, Прага, Виена и София – в галерия „Ракурси“.

Сред неговите награди и номинации са награда „Икар“ за сценография от Съюз на българските актьори (2011) и номинация за сценография за награда Аскеер от ТБА (2011).

Настоящата му изложба „Там някъде, където“ може да бъде разгледана до 7 октомври в галерия „Ракурси“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp