Стихосбирка с необичаен дебют. Виртуално четене на „Небесни тела“

5/5

Дебютната поетична книга на Доротея Василева „Небесни тела“ вдъхнови мнозина да се включат във виртуално четене на поезия. Стихосбирката, която е победител в ежегодния конкурс за дебют на издателска група „АРС“ и Scribens, ще бъде представена и на предстоящото издание на Софийския международен литературен фестивал през декември.

Стихосбирката „Небесни тела“ от Доротея Василева ­– победител в тазгодишния конкурс за дебют на издателска група „АРС“ и Scribens, бе официално представена онлайн преди броени дни. Избягвайки традиционния формат за премиера на книга, Василева избра да презентира текстовете в първата си стихосбирка пред широка публика, отправяйки покана към свои приятели, част от които поети, да се включат във виртуалното четене на поезия. Целта на авторката е чрез четенето в социалните мрежи стиховете й да развълнуват повече хора. Успоредно с това, поетесата е провокирана и от желанието да чуе различна интерпретация на текстовете си.

Писането на Доротея Василева е фино заострено като добре почистен ланцет, нетърпелив да проникне под кожата на видимото. Невротично-нежна и иронично-болезнена, лирическата героиня в „Небесни тела“ отлива света около себе си в калъпа на прекомерна чувствителност и ранимост, за да го потопи след това в лунен и интелектуален хлад. Деликатна и мощна женственост, която оставя след себе си следи от ласки и белези от прободни рани“, коментира поетесата и преводач Надежда Радулова, която е и редактор на книгата.

„Небесни тела“ съдържа 53 стихотворения, писани през последните 10 години и разделени в три цикъла – Слънцестоене, Вселени и Новолуние, които са илюстрирани брилянтно от художничката Ива Стефанова, автор и на корицата. „Небесни тела“ е книга, която започва с отварянето на врата, и завършва с намирането на посока. В това проектирано на хартия пътуване ще срещнете жена, която събира в себе си различни роли и състояния, но остава постоянна единствено в своята флуидност. Човек, който се учи сам да си бъде дом, небе, място.

Поетесата Катерина Стойкова, която е един от първите читатели на ръкописа, обобщава: „Ювелирната поезия на Доротея Василева отваря врати за нас. Майчинство, живот, смърт, сложните връзки с времето, себе си и заобикалящия свят са изваяни и осветени в първата ѝ стихосбирка, „Небесни тела“. Стиховете са едновременно експанзивни („Накъдето и да погледна, винаги първо търся / отворения прозорец.“) и фокусирани върху дребни наглед детайли („Рингът на света се смалява и смалява.“).

Доротея Василева е филолог англицист по образование, учител по диплома и създател на дигитално съдържание по професия. Работила е като журналист, PR и автор на статии за медии. Вълнува се от превод и литература.

Доротея Василва; фотограф: Phelia Barouh

На 10 декември Доротея Василева ще се включи с четене на стиховете си в събитието „Позия и музика“,  част от програмата на Софийския международен литературен фестивал.  Подробности за часа и мястото авторката ще сподели на фейсбук страницата си.

Виртуалното четене продължава и тази седмица. Следете хашатага #небеснитела, за да видите кои са останалите участници в четенето. Не забравяйте да го ползвате и ако искате да добавите свой прочит на стихотворение от книгата в мрежата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp