Стани фермер и пътувай безплатно (едно нестандартно предложение за лятото)

wwoof
5/5

Ако ви е писнало да прекарвате отпуските си по курорти, басейни и лъскави хотели, но в същото време не ви харесва идеята да си стоите вкъщи докато всички останали са някъде навън и се забавляват, то нека ви направя предложение – не спирайте да работите.

Преди да сте ме помислили за луд, нека ви ракажа как стигнах до това предложение и защо смятам, че си заслужава да му дадем шанс. Обичам да се ровя в интернет и да откривам всякакви чудати неща – котки в кутии от обувки, пътешественици, вдъхновяващи истории на предприемачи, започнали от нищото и обикновени хора, които правят това, което обичат.

Как попаднах на WWOOF не помня, а и едва ли има значение. Важното е, че останах впечатлен от идеята зад тази глобална организация. WWOOF е съкращение от WorldWide Opportunities on Organic Farms и е организация, съществуваща от далечната 1971 година. Целта ѝ е да създаде глобална общност от фермери и производители на органични продукти и да им помогне в това да поддържат устойчивото развитие на тяхната общност.

До тук със скучните факти. Нека на сцената се качат истинските качества и възможности, които WWOOF ни дава. Принципът, на който организацията работи е изключително прост, ефективен и полезен. Всеки, който произвежда натурални храни може да си направи профил в платформата на WWOOF, да обясни с какво се занимава, къде се намира и от каква помощ има нужда.

От друга страна, всеки, на който му е писнало от големия град и от скучните почивки по морета и хотели и не го е страх да се изцапа, може да предложи своя физически труд. Идеята е, че фермерите си намират помощници, които не работят срещу заплащане (ето сега вече ме помислихте за луд, нали?). В замяна на това, че извършвате физическа работа, получавате безплатен подслон, храна, обменяте опит с хората, при които оставате и реално ставате част от техните семейства за известно време.

WWOOF е нещо като Couchsurfing, ама не баш. Ако ви е интересно как се отглеждат овце в Австралия или как в Никарагуа се грижат за билките и ядките в органичните ферми, то единственото нещо, което трябва да направите, за да задоволите любопитството си е да си вземете самолетен билет до избраната от вас дестинация.

wwoof farm

Не забравяйте, че не отивате на екскурзия. Най-вероятно домакините ви ще ви покажат местните забележителности и ще опознаете региона, но все пак основната ви работа ще бъде свързана с разни фермерски задължения – плевене, поливане, косене, цепене на дърва, готвене, грижа за животните (да, това включва и чистенето на лайна). Ако сте късметлии, може дори да ви дадат да карате водоноска

Добавената стойност към свършената работа е културният обмен. Обикновено към помощниците няма изисквания да бъдат специалисти в определена област. Дори не е задължително да сте хващали мотика или гребло през живота си. Важното е да имате желание активно да помагате и да изпълнявате заръките на фермерите.

Признавам си, че все още не съм участвал в WWOOF, но разгледах няколко от профилите на фермите, които си търсят работници. Повече от тях предлагат подслон, храна, достъп до всичко в къщата. Има обаче и такива, които са готови да отидат с вас на пикник или на тридневен преход в планините, да ви научат да яздите кон, да обработвате глина или да плетете вълнени чорапи.

Цялото това WWOOF нещо силно ни заинтригува, защото реално това е една възможност да се върнем към корените си, да опознаем чужди страни и култури с почти нулев бюджет и да бъдем една идея по-близко до природата.

Преди да сте хванали самолета за Зимбабве, Индонезия или Канада, може съвсем спокойно да изпробвате WWOOF в домашни условия. Според официалния сайт на организацията за България, в момента има 20 български ферми, в които можете да поработите и сами да прецените дали такъв тип почивка би ви допаднала.

Ако някой от вас вече има опит с WWOOF, нека се свърже с нас на нашата фейсбук страница и да ни разкаже своите впечатления 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp