Спортът като здраве, екстремно натоварване и политика – през февруари с Ratio

5/5

Едно от забавленията, с които са се развличали още в Древна Гърция и по-късно в Римската Империя, е бил футболът – или поне неговият предшественик. Топката, която са използвали, е била значително по-малка от тази, с която сме свикнали, а правилата не са били съвсем същите, но все пак е носел същото забавление и удоволствие на публиката. Спортът е част човешката култура откакто се помним, затова през месец февруари – Месецът на спорта в програмата на Ratio – ще се проведат няколко събития, които ще разкрият любопитни детайли по темата.

На 9-и февруари в събитието Спор(т)ни храни ще стане дума за ролята на храненето и хранителните добавки при спортните постижения. По темата има изобилие от мнения и понякога е предизвикателство да се ориентираме в това разнообразие от данни, факти и откровени заблуди. Затова специалисти в областта ще помогнат с интерпретирането на тази информация.

Разговорът ще разгледа в детайли храненето и хранителните добавки и ще даде отговори на най-популярните въпроси, например как да решим от какви добавки се нуждаем, каква е ролята на храненето и кои елементи имат доказан ефект. Темата ще представят  Костадин Зашев, инженер с докторска степен по ядрена енергетика, превърнал се в сертифициран треньор, и Кирил Русев, журналист специализиращ в темата за храненето и движението.

И тъй като храненето и движението са свързани, именно към втората тема ще се насочи събитието „Тренирай трудно“ на 21 февруари. На фокус ще са професионалният спорт, спортното аматьорство, природните дадености и ролята на тренировките. Гостите ще разберат как се държат тялото и психиката ни при екстремни натоварвания; талантът или здравата работа са (по-)отговорни за спортния успех; както и кои са най-честите грешки, които трениращите допускат.

По темата ще говорят спортистите Силвия Рашкова, инструктор по гмуркане, и Христо Цветков, ултрабегач и рекордьор на Витоша 100, както и кинезитерапевтът Георги Тодоров.

Освен събитията, организаторите от Ratio са подготвили и допълнително съдържание под формата на подкаст епизоди, в които ще откриете любопитна информация за най-шантавите спортове на света, за връзката между спорта и политиката, както и как ще изглежда спорта при бъдеще от генно оптимизирани свръхспортисти.

Повече информация, както и билети събитията можете да намерите на сайта на организаторите Ratio. Повече информация за темите и лекторите ще намерите на www.ratio.bg

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp