Споделете „Приключенията на Оги Марч”

5/5

Култовият роман „Приключенията на Оги Марч” на нобеловия лауреат Сол Белоу вече е в България! Сравняван по величие с „Приключенията на Хъкълбери Фин”, „Моби Дик” и „Спасителят в ръжта”, той излиза у нас 65 години след първото си издание в САЩ в превод на Пейчо Кънев под редакцията на Боряна Даракчиева. Корицата е на Милена Вълнарова.

Сюжетът се завърта около живота на Оги Марч – русокос хлапак от беден квартал на Чикаго във времето на Голямата депресия. В порядъка на повече от 600 страници

Оги броди из Америка, Мексико, Европа и океана,

сменя професии, дресира орел, по някое време е корабен душеприказчик. Както казва самият герой: „Аз съм нещо като Колумб, откривател на онези, които са близо до нас…”.  Пътешествията на Оги Марч през живота го отвеждат сред лукави мъдреци, велики мошеници на дребно, неуспели предприемачи и предприемчиви неудачници, като всеки се опитва да го вербува за своята версия на щастието.

По думите на автора си Сол Белоу романът е „разширяваща се спирала, която започва от енорията, гетото, бедността и се разпростира към широкия свят”, от любов към любов, от приятелство към приятелство. В крайна сметка Оги Марч може да е всеки от нас във все по-отчуждаващия се свят.

През 1954-а книгата печели Националната награда на САЩ за художествена литература и десетилетия наред е сред бестселърите отвъд Океана. Славата ѝ продължава и в наши дни – в класациите си списанията „Тайм” и „Модърн лайбръри борд” го нареждат сред стоте най-добри романа на английски език.

Първото издание в България излиза с емблемата на „Лист” и се очаква да бъде

сред най-търсените заглавия

на предстоящия Коледен панаир

на книгата в НДК.

„Сол Белоу е един от най-важните писатели в световната литература и е странно, че е останал непопулярен у нас, въпреки че книгата му „Не изпускай деня” е излизала на български. С един от най-важните му романи – „Приключенията на Оги Марч”, това ще се промени. Историята е монументална и едновременно с това може да се чете с удоволствие и от почитатели на криминалета, романтика и дори фантастика. Ето това прави голямата литература – създава общности от различен вид читатели”, каза главният редактор на „Лист” Гергана Димитрова.

Сол Белоу е роден в Канада през 1915 г. в семейството на руски емигранти, но когато е на 9, фамилията се премества в САЩ и бъдещият писател израства в Чикаго. Години по-късно Белоу завършва там антропология и социология.

Три пъти е удостояван с Националната награда за литература, а през 1976 г. печели „Пулицър” за „Дарът на Хумболт” и Нобелова награда за литература. „Приключенията на Оги Марч” е смятан за един от най-значимите романи на XX век.

 

 

Корицата на романа е на Милена Вълнарова.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp