Специално за феновете на Ибероамериканско кино у нас!

5/5

От малка имам интерес към Испания и държавите от Южна и Централна Америка, в които испанският език е официален. Харесва ми да изучавам културата на тези страни и народи. В свободното си време, освен пътуванията с приятели и четенето на книги, обичам да си търся и гледам филми на испански език. Така попаднах и на културната програма на Институт Сервантес-София, която представя Цикъл от Ибероамериканско кино от 13 септември до 4 октомври.

Снощи с голямо удоволствие изгледах на място в института филма Miriam miente („Мириам лъже“, 2018) на режисьорите Наталия Кабрал и Ориол Естрада. Сюжетът прослдява вълненията и емоциите на главните герои, които (се) подготвят за празника за петнадесетия рожден (Quinceanera) на младата Мириам, докато самата тя е погълната от емоциите, които са обичайни за една влюбена тийнейджърка. На фона на всички тези приготовления пред момичето стои въпросът как да сподели на близките си, че момчето, което обича е чернокож.

Въвличайки зрителя в на пръв поглед типични за възрастта на всеки тийнейджър проблеми, които се възприемат за маловажни от неговите родители, режисьорите обръщат внимание на ключов въпрос от съвременното общество, какъвто е този за расовото разделение и предразсъдъците, които все още битуват сред мнозина в цивилизования свят (и не само).

Творческият тандем на Наталия Кабрал и Ориол Естрада от Доминиканската република който стои зад филма, поддържа умело артистичния пулс на документалния поглед към света, чието начало тръгва от първите им произведения, осъществени в международното „Училище на Сан Антонио де лос Баньос“. Техните първи две творби „Ти и аз“ (2014) и „Мястото на местата“ (2016), се радват на отличен прием на различни международни фестивали. „Мириам лъже“ е първият им филм, базиран на художествена измислица, в който се разкриват различията и недоразуменията, възникващи в конфликта между индивидуалното и социалното.

госпожа Елиана Пичардо, дипломат от посолството на Доминиканската република в Турция

Филмът е представен в сътрудничеството на Посолството на Доминиканската република в Турция. Затова и на прожекцията присъстваше важен гост – госпожа Елиана Пичардо, дипломат от посолството на Доминиканската република в Турция, която за първи път гостува на Институт Сервантес в София. Тя поздрави зрителите и благодари за интереса към филма и доминиканската култура.

Все още имате време да се насладите на прожекциите на филми от Колумбия и Аржентина  в Институт Сервантес на 27 септември и 4 октомври. За повече информация относно програмата и прожекциите можете да проверите сайта или фейсбук страницата на Институт Сервантес-София.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp