Спектакъл за жени, избрали да направят аборт, с премиера в I AM Studio

5/5

„Ембриони“ е документален текст за театър, който се състои от десет истории на жени, избрали да направят аборт. Премиерата на спектакъла е на 29 юни от 19:00 ч. на независимата сцена на I AM Studio (ул. „Г. С. Раковски“ 149).

Какви са причините една жена да направи аборт? Оказват ли влияние на решението им политическият, културният и социален контекст? Какво мислят мъжете за абортите? Защо България е страната в ЕС с най-много аборти на глава от населението? Има ли повод за оптимизъм? Това са важните въпроси, които ще зазвучат от сцената на I AM Studio.

Темата за абортите е важна за мен отдавна. Майка ми е отказала да ме абортира, нищо че е имала вече две по-големи деца. Нямах трудности при намирането на тези документални истории. Оказва се, че жените не разказват за преживените от тях аборти не от срам или страх, а защото не са питани.

Йордан Славейков

Получих истории за лекарска жестокост, за предателство от страна на майката, за  насилие, но и за „аборт по спешни медицински причини“. Истории  за взети решения,  за които от дистанцията на времето се съжалява. Но и такива, за които няма никакво съжаление. Сега целта ми е спектакълът да се среща  с публиката си регулярно, да задава въпроси, без да посочва отговори“, споделя Йордан Славейков.

Славейков е театрален режисьор и драматург на свободна практика. Има номинация за Икар 2007 категория „Дебют“ за дипломния му спектакъл „Оскар и розовата дама“ от Е.Е.Шмит. През 2011 получава и номинация „Аскеер“ в категория „Съвременна българска драматургия“ за пиесата „Паякът“..

Августина-Калина Петкова

В тази му постановка участие взима Августина-Калина Петкова, която е актриса в Младежки театър „Николай Бинев“. Участва в постановки на театъра, както и в независими театрални проекти, свири на китара, пее, занимава се с дублаж.

„Ембриони“ е първият им взаимен проект, подкрепен от Национален фонд „Култура“. Премиерата е в I AM Studio – театрално и арт пространство от 2015 година. I AM Studio е независима сцена, която подкрепя артистите извън държавните театрални структури.

Билети може да закупите на място или да резервирате предварително. Повече информация ТУК.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp