Сортове грозде, които може да пръскате по-малко

По гроздето могат да плъзнат различни болести. Това налага гроздовите насаждения да бъдат пръскани с препарати, за да бъдат предпазени до обирането им. Но тази практика не се нрави на много хора, любители на абсолютно натуралното.

Ако сте от тях, вероятно ще искате да научите, кои сортове грозде имат по-малка нужда от пръскане – тоест, кои сортове грозде са най-устойчиви на болести.

Ако ви предстои да отглеждате грозде и не искате да пръскате много срещу болести, определено ви трябват по-устойчиви сортове.

Според запознати фермери, доста сортове грозде са специално създадени от Института по лозата и виното и са по-устойчиви на икономически най-значимите болести по лозята като обикновена мана, брашнеста мана, оидиум, сиво гниене. Тази устойчивост се изразява по-конкретно в това, че в недобри години ще се налага да правите 1-2 пръскания – което е нищо в сравнение със сортове грозде, които изискват 12-14 третирания.

грозде за вино

Та, представяме ви най-устойчивите сортове грозде, според Института по лозата и виното.

Започваме с устойчивите винени сортове грозде:

  • Сторгозия – червен винен сорт
  • Плевенски колорит – червен винен сорт
  • Никополски мавруд – червен винен сорт
  • Дунавска гъмза – червен винен сорт
  • Среброструй – бял винен сорт
  • Мискет Кайлъшки – бял винен сорт
  • Дунавски лазур – бял винен сорт
  • Бисер Поморийски – бял винен сорт

Продължаваме с устойчивите десертни сортове грозде:

  • Августин
  • Наслада
  • Любимец
  • Гарант
  • Дружба
  • Кондарев
  • Плевенски фаворит

Естествено, с времето тези списъци могат да се допълнят или коригират. Но според Института по лозата и виното, ако заложите на тези сортове грозде, ще се облекчите откъм третиране.

Защото това са сортовете грозде, които по-малко се пръскат.

А вината от някои от тези сортове грозде, са печелили медали на изложения! Така че, определено си заслужава да ги отглеждате.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.