Софийският фестивал на науката с нова локация през 2017 г.

5/5

 

През месец май София отново ще бъде столица на науката! Седмото издание на Софийския фестивал на науката ще се състои от 11 до 14 май в София Тех Парк. Вече са известни имената на някои от чуждестранните лектори на форума, сред които са Нобеловият лауреат по химия за 2011 г. проф. Даниел Шехтман и Малкълм Лав – бивш пастор, който от години е успешен комуникатор на науката.

Седмото издание на Софийския фестивал на науката се задава с пълна сила през месец май (11.05-14.05.2017 г.), но за разлика от последните няколко години, този път мястото на събитието няма да е Театър София, а първият научно-технологичен парк в България София Тех Парк. Освен промяната в локацията, организаторите от Британски съвет съобщават и имената на някои от международните лектори на фестивала.

Първата голяма изненада идва от Израел – проф. Даниел Шехтман, който е удостоен с Нобелова награда по химия за откриването на квазикристалите през 2011 г. Интерес предизвиква също лекцията за гравитационните вълни, за които се предполага, че ще доведат до революционни промени в познанията ни за Вселената. За тях ще разберем повече от испанката Алисия Синтес, която е професор по физика в Университета на Балеарските острови и главен изследовател в научната колаборация LIGO, чийто детектори уловиха гравитационни вълни през септември 2015 г. Друг учен от Иберийския полуостров – обещаващият млад глациолог Енаут Исагире, ще ни разкаже за смайващо красивите и непристъпни ледници на Патагония. Той ще ни разясни повече по въпроса защо тези, най-обширни замръзнали водни маси в Южното полукълбо отвъд Антарктида се топят с главозамайваща бързина в наши дни.

Представителите на Великобритания Тимандра Харкнес и Малкълм Лав ще говорят съответно за феномена Big Data и за вечния сблъсък между религия и наука. Харкнес, която е писател и комик, владеещ увлекателното презентиране на научни теми, ще обясни що е то Big Data и защо то знае за нас повече отколкото ние знаем за самите себе си. Малкълм Лав пък е някогашен пастор, дългогодишен журналист и дори продуцент на няколко серии от „Набожните скептици“. Днес той е успешен комуникатор на науката, а през май ще ни убеди лично в това – с лекцията си, посветена на сблъсъка между наука и религия.

Детската публика на фестивала пък ще има възможността да научи повече за заобикалящия ни свят през призмата на науката, при това не от кого да е, а от представители на една от водещите компании за научна комуникация за деца в Обединеното кралство: Science Made Simple.

Повече за Софийския фестивал на науката можете да научите тук, а скоро очаквайте и пълната програма на неговото седмо издание.

*

Няма нищо по-вълнуващо от истината и от ценните открития на учените, достигнати с пот на челото.

Ричард Ф. Файнман

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp