Софийски фестивал на науката: празник на знанието

Деветото издание на Софийския фестивал на науката събра повече от 100 български и международни учени в София Тех Парк, между 9-ти и 12-ти май.

От научни гурме експерименти на живо до лекции и изложби, разкриващи тайните на Космоса, химията и океаните, фестивалът задоволи глада за знания на множеството си малки и големи посетители.

„Радваме се да видим толкова много деца, млади хора и студенти, които са се посветили на популяризирането на науката. Вярвам, че фестивалните дни ще могат да разпалят любовта към науката у много деца“, коментира изпълнителният директор на София Тех Парк, г-н Тодор Младенов, който откри събитието.

Екипът на Trio.bg също посети фестивала, за да се потопи във вълнуващия свят на науката. Научете повече за някои от най-любопитните презентации, на които присъствахме:

Океанът – 500 години по-късно

Знаете ли, че в последните 200 години, световните океани абсорбират близо 30% от отделените емисии въглероден диоксид?

А знаете ли, че това може да има пагубни последствия?

Редица проучвания, показват, че абсорбацията на въглероден диоксид води до окисляване (ацидификация) на океаните. Нивото на pH на морската вода намалява, което застрашава океанските екосистеми и тяхното биоразнообразие. Ацидификацията, например, може да погуби морски животни като коралите, чиито скелети съдържат голямо количество варовик.

корали

Емма Уертас от Института по морски науки на Андалусия към Испанската държавна агенция за научни изследвания разказа за тези и още негативните влияния върху морското биологично разнообразие.

Уертас презентира физичните, химичните, биологични, геологични и антропогенни фактори, допринасящи за сегашното състояние на океаните и подчерта спешната нужда от използването на технологии за устойчивото им опазване. За да могат идните поколения да се радват на света, който познаваме днес.

Лекцията се проведе на испански и български език и бе посветена на 500-годишнината от първото околостветско пътешествие на Магелан и Елкано.

За науката, в която сме сигурни

Единственото нещо, в което можем да бъдем сигурни е, че нищо не е сигурно.

Светът, който познаваме ни изправя пред множество неизвестни. Пътят към тяхното разкриване е експериментален. Науката безспорно е най-силното оръжие, с което разполагаме, за да опознаем света. Но дори тя е фатално несигурна.

В своята презентация, Рикардо Импавидо, студент по физика в Падуа, Италия, представи три математически, физически и мета-научни концепции, които изследват този парадокс.

Импавадио е носител на наградата за комуникация на науката FameLab в Италия.

Лекцията се проведи на италиански, с възможност за превод на български език. Презентацията бе посветена на 500-годишнината от смъртта на Леонардо да Винчи.

Бяхме силно впечатлени, разбира се, и от д-р Стив Брусати, който разказа повече по темата “Възход и падение на динозаврите” в съботния ден на Софийския фестивал на науката.

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.