Софийската Филхармония Представя Симфоничната Поема „ГЕНЕЗИС”

5/5

ОТ Д-Р БАРУХ БЕРЛИНЕР

След успешната премиера в зала „Маестро Г. Атанасов” гр. Пазарджик, (във версия за камерен оркестър), симфоничната поема „Генезис” от д-р Барух Берлинер (за четец и оркестър), ще бъде изпълнена от Софийската филхармония на празниците, свързани с  Деня на Независимостта на България.

Творбата отново ще бъде дирижирана от прочутия диригент от Виена –  маестро Антъни Арморе. Ще имаме удоволствието да чуем и известният баритон Пламен Бейков.

Дата и място: 24 Септември 2017 г. от 19:00 ч.

Зала „България”, Софийска Филхармония

Почетни гости на концерта са представители на Българската еврейска общност, посолството на Израел в България, както и дипломати и културни аташета от редица консулства в България.

Освен „Генезис”, програмата включва  музикалните творби на Ернест Блох („Поеми от морето“, 1922 г.) и Густав Малер (Lieder eines fahrenden Gesellen/“Песни на пътешественика“).

Музикалните произведения на д-р Барух Берлинер са изпълнявани в САЩ (със специалното участие на братя Гутман, с Михаел Гутман диригент и Роналд Гутман – четец), Полша – на фестивала Хуберман, и Украйна, и на възпоменателните събития по повод 75-годишнината от погрома Баби Яр в Киев.

Симфоничната поема „Генезис за четец и оркестър, обхваща седем ключови събития от първата книга на Библията: от сътворението на света и на мъжа и жената, тяхното изгонване от Рая; и от първото убийство до бичуването на човечеството – Ной, потопа и Завета, подпечатан с дъгата.

Грехът, свързан с Дървото на познанието (третата част на поемата), историята на Каин и Авел (четвъртата част на поемата) и периодът преди потопа (петата част на поемата), изразяват универсалната борба между единението и разделението, която от онзи момент и до днес съпътства човечеството. Всъщност, човекът, бидейки централна фигура в творението, изобщо не се е променил в чувствата, вътрешните борби и душевните си обрати. Той си остава такъв, какъвто винаги е бил.

Известният баритон Пламен Бейков изучава вокално пеене при изпълнители  от световна величина като Борис Христов в Италия и преподавателите в Кралския колеж по музика в Лондон.  Напоследък, той придоби известност в България като режисьор, който се представя еднакво добре както на оперната сцена, така и при изпълнението на рецитали в концертната зала. Репертоарът му включва творби на Бах, Хайдн, Моцарт, Верди, Бетовен и Брамс. Бейков е гастролирал в България, Руската федерация, САЩ, Великобритания, Испания, Португалия, Германия, Холандия и Гърция.

Диригентът Антъни Арморе е роден в италианско-американско семейство близо до Ню Йорк. Той изучава валдхорна, цигулка, пиано, дирижиране и теория на музиката в САЩ и Европа, преди да се установи да живее и да работи като симфоничен и оперен диригент в Централна и Източна Европа от 2001 г. .

Д-р Барух Берлинер е роден в Израел, завършва средно образование в Берлин, прави магистратура по теоретична физика и защитава докторат по математика в Университета в Цюрих, Швейцария. Работи като актюер за най-голямата в света застрахователна  компания, Swiss Re. По-късно заема различни длъжности в Университета в Тел Авив: член е на Факултета по Мениджмънт, става председател на Научния Комитет на Застрахователния Център Ерхард,  и също така работи като старши научен сътрудник.

Д-р Барух Берлинер изучава цигулка при Идън Партош и Нахум Слуцкер.

От 2002г. насам д-р Берлинер композира седем леки музикални творби, а през 2004 г.  симфонията „Сътворението на Света“, последвана от симфонията „Авраам“.  Поемата „Генезис“ е изпълнявана в САЩ от братя Гутман, с Михаел Гутман диригент и Роналд Гутман – четец.

Успехът на музикалната творба се корени предимно и в универсалното послание на първата книга от Тора  -„ Генезис”  (известна у нас под наименованието „ Битие”) , което винаги е лесно разбираемо, когато четецът чете текста на местния език.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp