Софийската Филхармония Представя Симфоничната Поема „ГЕНЕЗИС”

ОТ Д-Р БАРУХ БЕРЛИНЕР

След успешната премиера в зала „Маестро Г. Атанасов” гр. Пазарджик, (във версия за камерен оркестър), симфоничната поема „Генезис” от д-р Барух Берлинер (за четец и оркестър), ще бъде изпълнена от Софийската филхармония на празниците, свързани с  Деня на Независимостта на България.

Творбата отново ще бъде дирижирана от прочутия диригент от Виена –  маестро Антъни Арморе. Ще имаме удоволствието да чуем и известният баритон Пламен Бейков.

Дата и място: 24 Септември 2017 г. от 19:00 ч.

Зала „България”, Софийска Филхармония

Почетни гости на концерта са представители на Българската еврейска общност, посолството на Израел в България, както и дипломати и културни аташета от редица консулства в България.

Освен „Генезис”, програмата включва  музикалните творби на Ернест Блох („Поеми от морето“, 1922 г.) и Густав Малер (Lieder eines fahrenden Gesellen/“Песни на пътешественика“).

Музикалните произведения на д-р Барух Берлинер са изпълнявани в САЩ (със специалното участие на братя Гутман, с Михаел Гутман диригент и Роналд Гутман – четец), Полша – на фестивала Хуберман, и Украйна, и на възпоменателните събития по повод 75-годишнината от погрома Баби Яр в Киев.

Симфоничната поема „Генезис за четец и оркестър, обхваща седем ключови събития от първата книга на Библията: от сътворението на света и на мъжа и жената, тяхното изгонване от Рая; и от първото убийство до бичуването на човечеството – Ной, потопа и Завета, подпечатан с дъгата.

Грехът, свързан с Дървото на познанието (третата част на поемата), историята на Каин и Авел (четвъртата част на поемата) и периодът преди потопа (петата част на поемата), изразяват универсалната борба между единението и разделението, която от онзи момент и до днес съпътства човечеството. Всъщност, човекът, бидейки централна фигура в творението, изобщо не се е променил в чувствата, вътрешните борби и душевните си обрати. Той си остава такъв, какъвто винаги е бил.

Известният баритон Пламен Бейков изучава вокално пеене при изпълнители  от световна величина като Борис Христов в Италия и преподавателите в Кралския колеж по музика в Лондон.  Напоследък, той придоби известност в България като режисьор, който се представя еднакво добре както на оперната сцена, така и при изпълнението на рецитали в концертната зала. Репертоарът му включва творби на Бах, Хайдн, Моцарт, Верди, Бетовен и Брамс. Бейков е гастролирал в България, Руската федерация, САЩ, Великобритания, Испания, Португалия, Германия, Холандия и Гърция.

Диригентът Антъни Арморе е роден в италианско-американско семейство близо до Ню Йорк. Той изучава валдхорна, цигулка, пиано, дирижиране и теория на музиката в САЩ и Европа, преди да се установи да живее и да работи като симфоничен и оперен диригент в Централна и Източна Европа от 2001 г. .

Д-р Барух Берлинер е роден в Израел, завършва средно образование в Берлин, прави магистратура по теоретична физика и защитава докторат по математика в Университета в Цюрих, Швейцария. Работи като актюер за най-голямата в света застрахователна  компания, Swiss Re. По-късно заема различни длъжности в Университета в Тел Авив: член е на Факултета по Мениджмънт, става председател на Научния Комитет на Застрахователния Център Ерхард,  и също така работи като старши научен сътрудник.

Д-р Барух Берлинер изучава цигулка при Идън Партош и Нахум Слуцкер.

От 2002г. насам д-р Берлинер композира седем леки музикални творби, а през 2004 г.  симфонията „Сътворението на Света“, последвана от симфонията „Авраам“.  Поемата „Генезис“ е изпълнявана в САЩ от братя Гутман, с Михаел Гутман диригент и Роналд Гутман – четец.

Успехът на музикалната творба се корени предимно и в универсалното послание на първата книга от Тора  -„ Генезис”  (известна у нас под наименованието „ Битие”) , което винаги е лесно разбираемо, когато четецът чете текста на местния език.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.